~ Sárga könyves út ~

2021. január 12., kedd

Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve – Blogturné

 


Philippa Gregory-t főként történelmi romantikus regényei révén ismerjük, és ha valaki, ő aztán igazán sokat tud a hercegnőkről! Legújabb könyvének, a Hercegnők kézikönyvének célközönsége a fiatalabb korosztály: a kedves, izgalmas és modern szemléletű gyerekkönyvből megismerhetjük Florizella hercegnőt, aki sok szempontból szakít a klasszikus mesék sztereotípiáival. Tarts öt bloggerünkkel, és nyerd meg a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Philippa Gregoryról azt tudtam, hogy romantikus történelmi regényeket írt eddig. Igaz, egyiket sem olvastam, mert a romantika nem az én terepem, de kíváncsi lettem, hogy vajon egy ekkora váltással hogyan boldogul egy külföldi író, és milyen mesekönyvet hoz össze.
 

Véleményem a könyvről

A könyvben egy Florizella nevű hercegnővel ismerkedhetünk meg, aki más, mint a többi hercegnő. Belevaló, okos, bátor, jószívű, és nem egy herceg feleségeként akarja ellébecolni az életét, hanem a saját királyságát akarja elvezetni. Méghozzá úgy, hogy az jó legyen a népének is. A könyvben Florizella három kalandját mutatja meg nekünk az író.

A borítón és a könyvben lévő illusztrációk nekem nagyon bejönnek. Egyszerre passzolnak egy hercegnős meséhez, mégis tükrözik a főszereplő vagányságát. Külön megemlíteném Benett herceget, aki fekete bőrűnek lett megrajzolva. Vagyis nem ragadt le a történet a szőke hercegnél, tovább mert lépni egy szintet az emberi egyenlőség felé.

Az első történetben Florizella hercegnőt meghívják a bálra, amelyen Benett herceg feleséget akar választani magának. Florizella csak azért megy el, hogy találkozzon a hercegnőbarátaival és bulizzon egy jót, nem érdekli a hercegért való versengés. Ehhez a döntéséhez tartja is magát, még akkor is, amikor az apja bezárja őt büntetésképpen a szobájába.
 
– Zseniális ötletem támadt, Florizella! Egyik gyönyörű hercegnőt sem veszem el a százhúszból. Inkább téged veszlek el!
Florizella erre olyat mondott, hogy a herceg kis híján lefordult a lóról:
– Köszönöm, nem – felelte udvariasan.

Imádom Florizellát, mert nem hagyja magát befolyásolni. De feminista szemszögből nézve nagyon érdekes az apja és Benett herceg karaktere is. Az apja igyekszik elfogadni a lányát, de időnként előtör belőle a hímsoviniszta, és akkor olyasmit tesz, ami nem helyes. Viszont mindig rájön erre, és akkor megpróbálja javítani a hibáit. Az ő karaktere azokat a férfiakat testesíti meg egy személyben, akik egy olyan világban nőttek fel, ahol a nők még annyira sem voltak egyenlők a férfiakkal, mint most. Ezek a férfiak (ahogyan a király sem) alapvetően nem gonoszak, nem akarnak rosszat, csak nehezen szabadulnak a beléjük nevelt butaságoktól. Viszont, ha szeretnek valakit, akkor érte megpróbálnak változtatni a hozzáállásukon.

Benett karaktere pedig azt mutatja meg, mennyire nehéz egy férfival megértetni, hogy a nem az nem. Benett is pozitív karakter, nem rossz ember, de tetszik neki Florizella, ezért bár rábólint arra, hogy csak barátok legyenek, mégsem törődik ebbe bele egy jó ideig. Idő kell neki, hogy felfogja, tényleg van olyan lány, akinek egyszerűen NEM kell (legalább is férfiként, férjként), hiába ő a jóképű, gazdag herceg. Szerintem a herceg karakter pont ettől a kezdeti értetlenségtől lett nagyon életszerű, mert a valóságban is egyelőre még így működik a férfiak jó része. Ha nem tetszik nekik, amit mondunk, egyszerűen nem veszik komolyan, meg sem hallják. Szerencsére Florizella elég határozott ahhoz, hogy megértesse magát végül Benettel. És onnantól kezdve a herceg igazi jó baráttá válik.

A második történetben Florizella kilovagol az erdőbe, de vihar jön, a lova megijed egy villámtól, és magára hagyja őt. Florizella behúzódik egy barlangba, amiről azonban kiderül, hogy farkasok és a kölykeik lakják.

Ez a mese azért tetszik, mert megmutatja, hogy az egyenlőséget nem feltétlenül csak úgy lehet elérni, ha a férfiakhoz hasonlóvá válunk (vagy ugyanolyanná, mint ők). Florizella, bár bátor, vagány hercegnő, mégis ott van benne az anyai gondoskodás vágya. Csak éppen nem a saját gyerekein éli ezt ki, hanem farkaskölykökön. De annak ellenére, hogy erős, független nő, mégis megmarad a gyengéd, gondoskodó oldala. Ahhoz, hogy egyenlő legyen a férfiakkal, nem feltétlenül kell ezt feladnia, hiszen őszintén belőle fakad, nem pedig kényszerűségből. Sőt, többek között ez a gyengédség teszi őt erőssé. Hiszen a farkasaiért hajlandó megint szembeszállni az apjával is, ehhez pedig erő kell.

A harmadik mesében egy óriás téved az emberek területére, és hatalmas rombolást visz véghez. Florizella Benett herceg társaságában elindul, hogy rendet tegyen. Ám kiderül, hogy az óriásnak jó oka van a tetteire. Ez a mese arról szól, hogy nehéz meglátni másokban a jót (főképp akkor, ha épp rosszat tesznek). Valamint arról, hogy ha az emberek összefognak, akkor nagy és jó dolgokat vihetnek véghez. Ebben a mesében egyébként imádtam a kis okos, jószívű, és kissé pösze Cecília karakterét, annyira cuki kislány, hogy olvasás közben olvadozott tőle a szívem.
 


Hogy tetszett a könyv?

A három mese kalandos, humoros, tanulságos, és Florizella hercegnő tökéletes feminista példakép a lány és női olvasók számára. Őszintén szólva sosem voltam oda a hercegnőkért, hercegnős mesékért, de ennek a könyvnek minden sorát élvezettel olvastam. Ez talán az első hercegnős mese, amivel kapcsolatban úgy éreztem, tökéletesen az én szájízem szerint íródott.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Belevaló, vagány, bátor kislányoknak, és olyan kisfiúknak, akik szeretnének ilyen belevaló, vagány, bátor kislányok igaz barátai lenni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod ezt a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban további, regénybeli hercegnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:
 

Állomáslista:

Blogturné Klub
01.10. Könyv és más
01.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
01.14. Csak olvass!
01.16. Dreamworld
01.18. Hagyjatok! Olvasok!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése