~ Sárga könyves út ~

2021. január 26., kedd

Jasmin Kaur: Ha kérded, hová megyek – Blogturné

 
 
Te is szeretted Rupi Kaur versesköteteit, a Tej és mézet és a Nap és az ő virágait? Akkor ezt is fogod! Jasmin Kaur könyve hasonló stílusban készült, hasonló témákat dolgoz fel, ráadásul gyönyörűen illusztrált. A magyar fordítást a Könyvmolyképzőnek köszönhetjük, és ha velünk tartotok a turné során, egy példányt is nyerhettek belőle.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Olvastam Rupi Kaur mindkét verseskötetét, és emberként, azon belül nőként nagyon fontosnak találom a témákat, amikről írt. Kíváncsi voltam, hogy Jasmin Kaur írásai mennyiben hasonlítanak, vagy épp különböznek Rupiéitól.
 

Véleményem a könyvről

A kötetben hat fejezetbe vannak besorolva a versek és egy novella: bőr, izom, tüdő, ideg, szív, fény. Az illusztrációk ugyanúgy a szövegekhez tartoznak, mint Rupinál, hozzáadnak valami pluszt a szavakhoz. Ebben a könyvben a szöveg elrendezése, a betűk stílusa, mérete is fontos egyes verseknél. Vannak, amelyek teljesen másképp vannak tördelve, mint a többi. Akad, aminél a sorok kiadják egy gyémánt vagy egy csigavonal képét, de olyan is, aminél a szöveg és az illusztráció egybeolvad, vagy épp a betűk mérete az üvöltést szimbolizálja.
 
Vagyis nagyon fontos, hogy ne csak a szöveget értelmezzük, hanem a szöveg elrendezését és a rajzokat is egy egységként, mert így lelhetünk rá a teljes jelentésre. Nekem ez nagyon tetszik, mindig is odavoltam a szimbólumokért, az összetett rejtvényekért, és ezek a versek olyanok, mint egy-egy rejtély, amit meg kell fejteni, mert a felszínen is sokat mondanak, de a mélyben még fontosabb jelentés bújik meg.

Rupi és Jasmin ugyanazokról a témákról ír. A nők sorsa, nők elleni erőszak, a bevándorlók nehézségei, rasszizmus, a testünkkel kapcsolatos külső elvárások és testképzavarok stb. Mégsem mondanám azt, hogy ugyanazt kaptam a két költőtől. Rupi szavai is ütnek, de Jasminban sokkal több dühöt, tüzet, szenvedélyt érzek. Ő bátrabban ki meri mondani, amit feminista nőként gondol és érez.
 
gondolj bele
 
azt mondják ne
gondolkodjak annyit
 
én meg szeretném tudni
miért van az hogy ha túl
akarom élni ezt a világot
nem szabad használni
az agyamat.

A másik különbség, amit éreztem, hogy bár Rupi is ír a nőkről mint csoportról, a bevándorlókról mint csoportról, az ő versei mégis inkább személyesek. Jasmin azonban mintha a világ összes nőjének a terhét a vállán cipelné. Míg Rupi sok verset írt az édesanyával és más női családtagjaival kapcsolatban, valamint önmagáról, addig Jasmin más nők szenvedéséről is ír. Például hatalmas bátorság és hit kell ahhoz szerintem, hogy arról írjon verset, hogyan vallatják és kínozzák a rendőrök az országában a női forradalmárokat, és a verset egy olyan nőnek ajánlja, akit a rendőrök erőszakoltak és gyilkoltak meg.

A másik különbség, hogy Jasmin kötetében nemcsak versek vannak, hanem egy több részből álló novella is. A novella elején egy fiatal lánnyal ismerkedhetünk meg, aki Kanadába tart éppen. Kiderül, hogy nehéz titkok miatt "menekült" el otthonról, hogy megvédje a méhében hordott kislányát. A novella következő fejezetei a már megszületett és felnőtt lányról szólnak. Arról, hogyan próbálja egy illegálisan bevándorló anya gyermekeként megtalálni a helyét egy olyan országban, ahol az emberek külsőségek alapján ítélik meg. Közben egy szerelmi történet is kibontakozik a szemünk előtt. Érdekes volt látni azt, hogy milyen gondok öröklődnek át generációról generációra, valamint, hogy nemcsak a bevándorló nők, hanem a bevándorló férfiak sorsa is meg van pecsételve a sztereotípiákra alapozott ítélkezés miatt. Annyit azért sajnálok, hogy a történet nem kapott igazi lezárást sem az anya-lánya, sem a lány és a szerelme szálon. Főleg az előbbit bánom, mert megnyugtatta volna a lelkem, ha tudom, mit történt végül az anyával.
 
ÜVÖLTS
hogy egy nap
száz év múlva majd
egy másik nővérednek ne kelljen
a könnyeit szárítgatva azon gondolkodnia
mikor veszett el a hangja
a történelemben valahol.

Nagyon szerettem Rupi verseit is, de őszintén szólva Jasmin szavai rám sokkal nagyobb hatással voltak. Akadt több olyan verse is, aminél konkrétan borzongtam. Tetszik, hogy ő mer dühös lenni, mer hangos lenni. Akár azok helyett a nők helyett is, akik még nem elég bátrak vagy nincs lehetőségük hallatni a hangjukat. Jasminhoz hasonló bátor és hangos nőkre van szükség ahhoz, hogy eljöjjön a változás. Mert még mindig hajlamosak vagyunk elhalkulni, hogy ne nézzenek ránk csúnyán, belesimulni a férfiak elvárásaiba, beszélni, de csak óvatosan, nehogy megbántsunk másokat, akkor se, ha egyébként ők sokkal jobban bántanak minket. Sajnos én is hajlamos vagyok erre, miközben a belső hangom folyamatosan ordít és szid engem is bizonyos helyzetekben.
 
azt mondod foglaljak itt helyet.
ezen a piedesztálon amit
gondosan megépítettél nekem
csak hogy kihúzd a faragott lábakat
a testem alól amikor a szám
nem azokat a szavakat formálja többé
amiket te kívánatosnak tartasz.

De minél több a Jasminhoz hasonló nő, annál több erőt kapunk mi, többiek is a bátorsághoz. Én is sokkal többször vagyok már hangos, mint mondjuk néhány évvel ezelőtt. És ehhez ilyen női példaképekre volt szükségem. 
 

Hogy tetszett a könyv?

Jasmin Kaur dühös, bátor, hangos, és igazi példakép. A verseiben az egész női nem terheit cipeli a vállán, nem csak a sajátját vagy a családjáét. Ki mer mondani olyan dolgokat, amiket az erős nők közül is csak kevesen. Nem köntörfalazik, nem finomít, nem halkul el. A versei gondolatokat és érzéseket váltottak ki belőlem. Azt éreztem általuk, hogy ha én még nem is vagyok mindig elég bátor, nem vagyok egyedül az érzéseimmel, meglátásaimmal.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet (kicsit még jobban is, mint Rupi könyveit).
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden dühös, de csendes lánynak és nőnek, hogy erőt gyűjthessenek Jasmin szavaiból.

Ha kíváncsi vagy, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

A kötet 6 különböző szakaszra van osztva, melyek címei: bőr, izom, tüdő, ideg, szív és fény. Kaur valamennyihez írt egy kis szösszenetet is. A turné állomásain ezekből hoztunk részleteket, az idézetek alapján kell kitalálnotok, pontosan melyik szakaszról van szó.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Részlet a játékhoz:

a mozgásért felelős szövet. a cselekvés hajtóereje. útjára indítja ennek a testnek a történetét. megnyúlik és összehúzódik anélkül hogy szétmállana. elhúz. visszahúz. aztán újra betölti ezt a teret. [...]


Állomáslista:
01. 18. Fanni’s Library
01. 20. Readinspo
01. 22. Readinspo (extra)
01. 24. Hagyjatok! Olvasok!
01. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése