~ Sárga könyves út ~

2021. január 18., hétfő

Ben Hubbard–Christiane Engel: Így éltünk a régi időkben – Blogturné

 

A Kolibri Kiadó gondozásában nemrég megjelent Ben Hubbard és Christiane Engel Így éltünk a régi időkben című könyve, amely bemutatja nekünk érdekes módon, képekkel illusztrálva a régi idők népeit. Ezúttal öt bloggerünk vesz részt a könyves időutazáson, hogy elmondhassa nektek a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Már gyerekként is nagyon szerettem a szépen illusztrált, ismeretterjesztő könyveket. Bár mostanra már felnőttem, még mindig jólesik nézegetni ezeket a gyönyörű köteteket, és olvasgatás közben még mindig megesik, hogy olyan új, érdekes információkhoz jutok általuk, amiről korábban még nem hallottam.
 

Véleményem a könyvről

A könyv nagy méretű, kemény borítós. Tele van illusztrációkkal, amelyek nemcsak gyönyörűvé teszik a könyvet, hanem az érdekes információk ábrázolásában, megértésében is segítenek.

A kötetben kilenc, a régi időkben élt gyerek mutatja be az akkori kort, az otthonát, a közösségét, a szokásaikat és sok egyéb érdekességet. Az, hogy nemcsak úgy simán leírták az infókat a szerzők az adott korokról és népekről, hanem egy gyerekkarakter által meséltettek el mindent, sokkal közvetlenebbé teszi a könyvet. Szerintem ez egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kötet esetében nagyon jó ötlet. Mintha egy baráttal járhatnák be az ismeretlen helyeket az olvasó gyerkőcök.

Megismerhetjük az őskőkorszak, az újkőkorszak embereit, a sumerokat, egyiptomiakat, olmékokat, szkítákat, alexandriaiakat, japánokat és vikingeket. Megtudhatjuk, hogyan éltek, miket csináltak, miket ettek, milyen játékokat játszottak. Bepillantást nyerhetünk a művészetükbe, legyen az festészet, építészet, tánc vagy más. A harcmodor, fegyverek és állatok is előkerülnek az oldalakon.

Minden fejezet hat oldalból áll. A szövegek rövidek, szerintem érdekesek, és sok hasznos információt tartalmaznak. Rengeteg a kép, ezek egyfelől klasszul feldobják a könyvet, másfelől úgy vélem, segítenek abban, hogy az olvasók könnyebben megjegyezzenek bizonyos információkat az adott néppel kapcsolatban. A rövid szövegek és a képek aránya szerintem pont jó. Tökéletes ahhoz, hogy a fiatal olvasók ne unjanak bele az olvasásba, hanem izgalmasnak találják azt.

Számomra is mondott új infókat a könyv. Nekem főképp a különböző népek játékairól és művészetéről szóló szövegecskék tetszettek. Szívesen kipróbálnám azokat a társasokat, amelyeket a könyvben láttam, valamint a különböző művészeti alkotásokat is örömmel megnézném a saját szememmel.
 
A látogatóknak, ha valamit, hát a labdajátékunkat látniuk kell! Semmiképp se hagyd ki a következő mérkőzést! A játékot négy–hat fő játssza, egy tömör gumiból készült, kemény labdával. A cél, hogy a labda sose érje a földet, és átmenjen a falon lévő egyik gyűrűn, de a játékosok sem a kezüket, sem a lábukat nem használhatják. A labda kemény és súlyos, úgyhogy sok zúzódást okoz. Au!

A könyv elején van egy kronológiai vonal, amely segíti az olvasókat abban, hogy el tudják helyezni a fejezetekben található, különböző népeket az időben. Valamint a könyv végén van egy szószedet, amely megmagyarázza az ismeretlen szavakat, fogalmakat és egyebeket. 
 

Hogy tetszett a könyv?

A kivitelezése gyönyörű, jó érzés lapozgatni, nézegetni. Emellett hasznos információkat ad át a régmúlt népeiről úgy, hogy azt egy gyerek (és egy hozzám hasonló gyereklelkű felnőtt is) élvezze. Klassz ötlet, hogy a képek nemcsak illusztrálnak, hanem a tudás átadásában is szerepet játszanak.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Történelemszerető fiataloknak, akik szeretnék bepillantást nyerni abba, hogyan is éltek a régmúlt népei.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Utazzunk egy kicsit a együtt az időben. Minden állomáson találhattok egy leírást, amelyből ki kell találnotok egy népet, helyet, tárgyat, fogalmat. A feladat az, hogy a kitalált szót beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Leírás a játékhoz:

Katonai cím, japánul “hadvezért” jelent. Az ókori Japánban ők voltak a császári sereg fővezérei. A 13. századtól a 19. század második feléig ők uralkodtak Japánban.
 

Állomáslista:

Blogturné
01. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 19. Nem félünk a könyvektől
01. 20. Könyv és más
01. 21. Sorok között
01. 22. Dreamworld
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése