~ Sárga könyves út ~

2021. február 23., kedd

Max Brallier: Az utolsó srácok a földön és a zombiparádé – Blogturné



Már magyarul is megjelent Az utolsó srácok a Földön második része, amiből a Netflix készített TV-sorozatot.
Kövesd velünk a blogturnét, ismerd meg a könyvet és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Az első részt nagyon humorosnak, kalandosnak találtam. Szórakoztatott, és tetszettek a könyvben található vicces illusztrációk is. Szóval mindenképpen jó kikapcsolódásra számítottam a második résztől is.


Véleményem a könyvről

A történet ott folytatódik, ahol félbemaradt. A zombik és egyéb szörnyek megszállták a bolygót. Az emberek nagy része meghalt vagy elmenekült. Wakefieldben is csak egy Jack Sullivan nevű fiú és még néhány gyerek maradt életben. Ők próbálják izgalmas kalandjátékként felfogni a történteket, hogy ne őrüljenek bele. Ezért szörnyekre vadásznak, hogy egy bestiáriumot állíthassanak össze. Ám szörnyvadászat közben rájönnek, hogy talán nem is minden szörny annyira szörnyű... Ahogyan arra is, hogy vannak viszont olyan mélységesen gonosz szörnyek, akik a bolygó egész létét veszélyeztetik. És csak Jackék tudják megállítani a pusztítást.

A történet rövid összefoglalása arra utal, hogy egy veszélyekkel teli kalandregényt tartunk a kezünkben, de ez csak részben igaz. Bár a könyvben tényleg valódi veszély les a főszereplőkre (szó szerint odaveszhet az életük bármikor), és a cselekmény igazán kalandos, a szöveg stílusa és a mindent átható humor mégis teljesen feloldja a feszültséget. Vagyis a könyv a témája ellenére valóban egy fiataloknak való regény.

A képregényszerű illusztrációk nagyon jól kiegészítik a történetet, és a szöveggel együtt mosolygásra, nevetésre késztetik az embert. Míg más könyveknél a rajzokon azt láthatjuk viszont, amiről már olvashattunk, addig itt a rajz és képregényszöveg teljesen beleolvad a történetbe. Pl., a szövegben mond valaki valamit, és az illusztráció szövege reagál rá. 

– Nem tudtam lefényképezni! – kiáltok fel.
– FOTÓS BUKTA! – állapítja meg Quint.
– Ne beszélj így, Quint! – vonom fel a szemöldököm. – Nem illik hozzád.
– A fotografikus elképzeléseid meghiúsulása, cimbora.
– Így már jobb – veregetem hátba a legjobb barátomat.

Jackék a helyzet ellenére tipikus fiatalok, szeretnek videójátékokkal játszani, egészségtelen nasikat enni, szerelmesek lesznek, buliznak, és hasonlók. Emellett azonban olyan érzésekkel, eseményekkel is meg kell küzdeniük, amikkel normális esetben egy korukbelinek nem kell. Például azzal a gondolattal, hogy bármikor meghalhatnak, vagy ami rosszabb, bármikor meghalhatnak a szeretteik. Jack is ezzel az érzéssel küzd. Nagyon félti a barátait, meg akarja védeni őket mindentől, de szembetalálja magát azzal a problémával, hogy nem zárhatja be őket és nem mondhatja meg nekik, mit tehetnek és mit nem.

Azt hiszem, Jack problémája tökéletesen reflektál a mostani covidos világra – még ha talán nem is direkt. Éppen ezt éljük át sokan a valóságban is, csak szörnyek helyett a vírus miatt. Féltjük a szeretteinket, próbáljuk védeni őket, de bele kell törődnünk, hogy nem zárhatjuk be őket egy buborékba. Az élet veszélyes, és sajnos bármikor ott az esély arra, hogy elveszítjük azt, akit szeretünk. Ha nem a szörnyek vagy egy vírus miatt, akkor mert a fejére esik egy virágcserép, elüti egy autó, vagy egyszerűen csak ok nélkül elalszik este és már soha többé nem ébred fel. Megtörténhet, bármikor bárkivel. Épp ezért rettegés helyett inkább ki kell használnunk az időt. Azt az időt is, amit egymással tölthetünk, és azt is, amit olyasmivel, ami boldoggá tesz minket. Persze ezt nehéz megtanulni, Jacknek sem megy egyik percről a másikra. De a történet szépen levezeti, hogyan lehet feldolgozni ezt a félelmet.

A kalandok izgalmasak, és ezúttal olyan csavarok is vannak a történetben, amelyeknek sikerült meglepni. Vagyis úgy érzem, ez a második rész már sokkal összetettebbre sikeredett, mint az első. Már csak azért is, mert ebből végre megtudhattuk, mi is történt, hogyan kerültek a szörnyek ide, a mi világunkba. A szörnyeket is már összetettebben mutatja be a történet. Míg korábban csak Roverről láthattuk, hogy kedves szörny, olyan, mint egy kutyaszerű háziállat, addig most többféle szörny is felbukkan a sztoriban, és még árnyaltabb lesz a kép.

A karakterek szerethetőek, Jack és a barátai bátrak, okosak, és ami a legfontosabb, összetartanak, vigyáznak egymásra. Jó példák arra, milyen az igaz barátság, ami valóban jóban-rosszban kitart.


Hogy tetszett a könyv?

Az előző részt is szerettem, de ezt egy hajszállal még inkább. Sokkal összetettebb, izgalmasabb volt a cselekmény, és a háttérvilágról is többet megtudhattam.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy humoros, kalandos, komoly témákat is felvető, klasszul illusztrált ifjúsági regényt olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyv története szerint már hónapok óta dúl az apokalipszis, a főhőseink pedig lassan kezdik unni a gyorskajákat és a nasikat. Dirk például elkezd kertészkedni.
A mostani játékunk során minden állomáson egy zöldség vagy gyümölcs képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a nevét.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Kép a játékhoz:



Állomáslista:

02. 21. Sorok Között extra állomás
02. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése