~ Sárga könyves út ~

2021. február 25., csütörtök

Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet! (Pokkernapló 1.) – Blogturné



Ecsédi Orsolya egy újabb vidám, szerethető és remek nyelvi játékokkal megbolondított történettel jelentkezett! A Meleg a helyzet!-ről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, tarts te is velünk!


Miért választottam ezt a könyvet?

Ecsédi Orsolyától olvastam már három korábbi mesekönyvet, és mivel mindegyik egyedi, érdekes, humoros volt, ezért úgy gondoltam, nem lehet rossz ötlet ezt is elolvasni. Nem tévedtem. Nagyon is jó ötlet volt!


Véleményem a könyvről

Először is néhány szó az illusztrációkról, amik nagyon tetszenek. Kicsit sajnálom ezúttal is, hogy nem színesek, hanem fekete-fehérek, de ettől függetlenül viccesek, édesek, és tökéletesen passzolnak a történethez. Szabó-Nyulász Melinda is bekerült a kedvenc mesekönyv-illusztrátoraim sorába.

A történet egy Goni nevű ördögfiúról szól, akinek az apja a pokol fejedelme. Hogy Goni gyakorlatban is megtanulhassa, hogyan kell kísértésbe vinni az embereket, az apja furcsa ötletet eszel ki. Felköltöznek az emberek világába, hogy ők maguk is embernek adják ki magukat. Gonit beíratja az apja egy iskolába, ahol a saját osztálytársain próbálhatja ki a kísértés különböző módjait. A probléma csak az, hogy Goni megkedveli az embereket, és nem igazán fűlik a foga ahhoz, hogy bajba vigye őket.

A mese egy napló, méghozzá Goni naplója. Ő írja le napról napra, hogy mi is történt vele a költözés során, az iskolában, a barátainál, otthon. Vagyis az ő szemén át láthatunk és élhetünk át mindent. Ez közvetlenebbé teszi a történetet, segít, hogy gyorsan megkedvelje az olvasó Gonit.

A történet alapja lényegében teljesen átlagos. Egy fiú új iskolába kerül, és ugyanolyan beilleszkedési gondokkal, félelmekkel, problémákkal kell megküzdenie, mint akármelyik gyereknek. Az, hogy ez a fiú az ördög fia, csak egy plusz, ami érdekesebbé és egyedibbé teszi a történetet. Mivel Goni olyasmiken megy át, amiken az olvasó fiatalok is általában, ezért könnyű megszeretni őt és átérezni a gondjait. Valamint úgy érezhetik az olvasók, hogy nincsenek egyedül a félelmeikkel, láthatják, hogy nem csak ők kerülhetnek cikisnek érzett helyzetbe a nevük, külsejük és egyéb dolgok miatt. És azt is láthatják, hogy ezeket a helyzeteket túl lehet élni, meg lehet oldani.

Az ördögi szál arra is jó volt, hogy humort csempésszen a sztoriba. A legtöbb poén ugyanis ezzel kapcsolatos. Olvasás közben nagyon jókat kuncogtam ezeken. Külön tetszett a nevekkel való játék. Mind Goni nevével, mind az osztálytársak, az iskola nevében található "gonosz" szavakkal (pl.: GyöngyVÉR, JuHAR AGáta, TomPA TAmás általános stb.).

Goni alapvetően tényleg átlagos srác (a pokoli származást leszámítva). Meg akar felelni az apjának, de mégsem arra az útra való, amire a pokol ura szánta őt. Goni túl kedves, jó ahhoz, hogy tényleg bűnbe akarjon vinni másokat. Vagy hogy ő maga lelkifurdalás nélkül bűnt kövessen el. Ez a különcség és a szülőknek való megfelelési vágy sok fiatal életének a része. Épp ezért kíváncsi leszek, hogy hová fut ki a történetben majd a sorozat végére ez a szál. Vajon Goni elnyerheti-e úgy az apja megbecsülését és szeretetét, hogy közben a maga különc módján jó kisördög marad?

A mese kicsit váratlanul ért véget az egyik nap közepén, de lehet, hogy csak azért érzem így, mert boldogan olvastam volna még tovább Goni naplóját. Remélem, hogy hamarosan megtehetem majd ezt a folytatásban.


Hogy tetszett a könyv?

Tetszett, hogy bár a pokoldologgal egyedivé vált a történet, Goni mégis átlagos fiú, akinek átlagos gondjai vannak. Így a fiatal olvasók, akik hasonló helyzetekkel küzdenek (új iskola, szülőknek való megfelelés), rokonlélekre lelnek benne. A sztori humoros, aranyos, nagyon kellemes kikapcsolódás olvasni.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Akik jót akarnak szórakozni egy egyedi, mégis az átlagfiatalokhoz szóló történeten.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ecsédi Orsolya napló stílusban megírt könyve hamar belopja magát az ember szívébe. A nyereményjátékunk során olyan gyerekkönyvek fülszövegéből találtok részletet, amik hasonló stílusban íródtak. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába az adott könyv címét.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Fülszövegrészlet a játékhoz:

Egy napon híres leszek, de egyelőre itt dekkolok a felső tagozatban egy csapat idióta társaságában. Gyereknek lenni tényleg gáz. Senki nem tudhatja ezt jobban Greg Heffleynél, hiszen a felső tagozatban rohad, ahol méreten aluli nebáncsvirágok teremnek az olyan izompacsirták között, akik már rég borotválkoznak. A "vézna srác" szerzője és rajzolója, Jeff Kinney bemutatja nekünk szenzációs hősét.


Állomáslista:

02. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése