~ Sárga könyves út ~

2021. december 25., szombat

Arthur Hailey: A repülőtér



Miért választottam ezt a könyvet?

Anya nagyon szereti a repülős, túszejtős, terroristás filmeket, és konkrétan azt a sorozatot, ami ebből a könyvből készült, nagyon régen látta is és tetszett neki. Én a sorozatról lemaradtam, de gondoltam, a regény jó kikapcsolódást nyújt majd számomra.


Véleményem a könyvről

A történet nagy része a Lincoln Nemzetközi Repülőtéren játszódik, vagy valamilyen módon kapcsolódik a helyhez. Többnapos erős havazás nehezíti a reptér életét. De a bonyodalmakat nem csak az időjárás okozza. Egy csődbe ment, elkeseredett férfi úgy akarja megszerezni az életbiztosításának összegét a családja számára, hogy fel akarja robbantani önmagával együtt az egyik Rómába tartó repülőgépet.

Amikor a fülszöveget elolvastam, őszintén szólva kicsit másra számítottam, mint amit végül a regénytől kaptam. Egy terroristás, akciódús történetet vártam, de ez a könyv valójában inkább olyan volt, mint egy családregény. Csak itt a család a repülőtérhez kapcsolódó embereket jelenti.

A történet stílusát egy kicsit szokni kellett, mert elég lassú a regény cselekményvezetése. Az író valószínűleg bennfentes valamilyen módon, nagyon jól ismeri a repülőterek működését, mert rengeteg leírást kapunk arról, mi hogyan működik egy reptéren. Voltak ezek között érdekes dolgok, de olyanok is, amik engem nem kötöttek le. Főképp a technikai részletek hagytak hidegen. Ám ha ezeken túljutottam, akkor az emberek élete, a problémáik, a bombás repülőgép sorsa nagyon is beszippantott.

A történet ráérősségét mutatja, hogy három részre van osztva, és csak a második rész végén száll fel az a repülőgép, ami a bombát rejti. Az első két részben megismerhetjük a reptér vezetőjét, öccsét és feleségét, az ott dolgozókat, a bombás repülőgép pilótáját és egyik stewardessét, a reptér melletti kis város zaj miatt elégedetlen lakóit és ügyvédjüket. Végigkövethetjük a magánéleti gondjaikat, megmutatják nekünk a lelki sebeiket, beavatnak életük dilemmáiba.

Bár a könyvből készült filmsorozatot én nem láttam, olvasás közben mégis simán pergett a szemem előtt a történet. Olyan Dallas-féle kivitelezésben. Mert bár itt nem egyetlen család életét mutatja be a könyv, mégis inkább emberi jellemrajzokat, családi történeteket kapunk. Ott van a reptér vezetője, Mel, ő az a központi alak, aki összefogja a legtöbb szálat. Egyfelől ott a házassági konfliktus a feleségével, aztán az öccsét ért trauma (légi irányítóként részese volt egy repülőgép-balesetnek, és azóta depressziós, öngyilkossági szándék marcangolja). Persze a hóvihar okozta gondok is az ő vállát nyomják, ahogyan a zaj miatt felháborodott helyiekkel is neki kell tárgyalnia. A bombát rejtő repülőgép ügye csak hab szegény Mel tortáján. A sok gond ellenére Mel igencsak talpraesett, tökéletesen megfelel vezetőnek. Bár ez a magánélete rovására megy, a reptér az élete.

Vernon Demerest kapitány Mel sógora, de rosszban vannak egymással. Ennek legfőbb oka, hogy Demerest szerint veszélyezteti a repülők biztonságát, hogy a reptéren gyorsan és ellenőrzés nélkül lehet nagy összegű életbiztosításokat kötni. Mel viszont a reptér anyagi érdekeit nézi. És talán ez az egyetlen dolog, amiben téved.

Demerestnek nemcsak a bombával kell majd szembenéznie a gépén, hanem magánemberként is erkölcsi és érzelmi dilemma előtt áll. Szerelmes lett az egyik stewardessbe, teherbe ejtette, és most nem tudja, mit csináljanak. Vetessék el a babát, adják titokban örökbe, vagy tartsák meg, és vallja be a feleségének, mi történt? Demerest karaktere nem volt túl szimpatikus. Bár ő a történet akciószálának egyik hőse, elég beképzelt alak. Csalja a feleségét. Képes a hazugságra. Direkt keresztbe tesz másoknak, többek között a sógorának és az általa vizsgáztatott pilótáknak is. Szóval az ő karaktere azért volt érdekes, mert emberként nem igazán tudtam azonosulni vele, viszont azt el kellett ismerni, hogy jó pilóta, van esze és elég bátor is.

– Nagyszerű volt. Politikusnak kellene menned – jegyezte meg Anson Harris, nem véve le a tekintetét a műszerekről.
– Senki sem szavazna rám – mondta fanyarul Demerest. – Az emberek többsége nem szereti az őszinte beszédet és az igazságot.

A közeli városka lakói és a reptér konfliktusával kapcsolatban igazából mindkét féllel együtt tudtam érezni. A lakókat átverték, nem tudták, hogy a házak, amiket megvesznek, ilyen mértékű zajterhelésnek vannak kitéve. És hát, tényleg őrjítő lehet szinte állandó zajban élni. Viszont Mel szemszöge is érthető. A reptérre szükség van, a pilóták és utasok életét nem lehet kockáztatni bizonyos csendesebb, de veszélyesebb manőverekkel. Szóval ez egy patthelyzet sajnos, amikor mindenkinek igaza van, de nincs jó megoldás. Jobban mondva csak egy, amit Mel is javasol végül. Az ügyvéd karaktere nagyon szépen bemutatja a gondban lévő embereket kizsákmányoló hiénajellemet, de azt is, milyen könnyű a kétségbeesett embereket megvezetni, manipulálni olyan negatív érzésekkel, mint a harag, gyűlölet.

A legcukibb és egyben kedvenc karakterem Mrs. Quonsett volt. Egy öreg hölgy, akinek nincs pénze repülőjegyre, ezért állandóan fellóg a gépekre, hogy meglátogathassa a lányát. Nagyon profi, fifikás néni, igazán jókat derültem rajta. Nem mellesleg bátor. Valahogy sejtettem, hogy bele fog keveredni a bombás ügybe, és alig vártam, mit alakít.

Gwent, a teherbe ejtett stewardesst is megkedveltem. Ő is bátor lány, bár fogalmam sincs, miért egy Demerest-féle egoistával kezdett. Nagyon sajnáltam többféle szempontból is, de ha egyszer repülőre ülök, remélem, hogy egy hozzá hasonló, belevaló stewardess vigyáz majd az utasokra.


Hogy tetszett a könyv?

A lassú cselekményvezetést szokni kellett, és a repülőtér működésének technikai részleteit is időként túl soknak találtam, de a karakterek élete, problémái beszippantottak, a végén mintha már régi barátok sorsáról olvastam volna. És amikor a harmadik részhez érve beindult végre a bombás szál is, az izgalmas volt.

Vagyis összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a régi stílusú, lassú cselekményvezetésű, inkább családtörténet jellegű repülős-terroristás történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése