~ Sárga könyves út ~

2021. december 15., szerda

Ruff Orsolya: Volt egy ház – Blogturné



Ruff Orsolya nemrég megjelent, Volt egy ház című ifjúsági regényében egy ódon, régi házat fedezhetünk fel a főszereplő kislánnyal, Emmával együtt. Miközben megismeri a régi szobákat és titkos rejtekhelyeket, Emma a történelemről és saját családjáról is egyre több dolgot tud meg, mely tudás egyszerre fájdalmas és felemelő. Tartsatok három bloggerünkkel ennek az érzékeny és különleges könyvnek a turnéjára, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszövege alapján érdekes fantasynek vagy kriminek tűnt, ami tele van titkokkal, rejtélyekkel, én pedig szeretem az olyan regényeket, amelyekben együtt lehet nyomozni a főszereplővel. Végül nem azt kaptam, amire számítottam, de egyáltalán nem bántam meg.


Véleményem a könyvről

Először is, amikor felnyitottam a könyvet rejtő borítékot, és megláttam a kötetet, megdobbant a szívem, és hálát adtam magamban azért, hogy a polcomra kerülhet ez a regény. Nem tudom, miből van a borítója (talán vászonszerűnek tűnik), de annyira szép, igényesen kivitelezett, a régi könyveket idézi, mégis újszerű. Egyszerűen gyönyörű.

Ám a lényeg ugye a belbecs, szóval miről is szól a regény. A történet főszereplője, Emma, egy kislány, akinek nemrég meghalt az anyukája, és az apja, az apró ikertestvérei, a nagymamája és ő visszaköltöztek a nagymama gyerekkori házába. A ház lerobbant, tele van emlékekkel, titkokkal, és egy különös baziliszkuszszobor is rejtőzik az emeleten. Na meg ott van az idős, félszemű kertész, akiről Emma bizton hiszi, hogy valójában egy gonosz kalóz, aki rosszban sántikál.

A történet stílusa számomra a régi gyerekkori, kedvenc ifjúsági regényeimet idézte. Olyan kellemes, nosztalgikus érzés volt olvasni. És a történet maga is olyan szívmelengető volt a benne lévő tragédiák ellenére is, mert tele volt családi szeretettel.

Emma igazán aranyos kislány, nagyon együtt lehet érezni vele az őt és a családját ért veszteség miatt. A környezetváltozás jót tett neki, a ház titkainak kutatásával el tudja terelni a figyelmet a fájdalmáról. Persze a fantáziája szárnyal, épp ezért a könyv elején rövid ideig azt gondoltam, egy fantasytörténetet olvasok, de aztán hamar kiderült, hogy amit mágikusnak gondoltam, arra van logikus magyarázat.

– Nem számít, Nana – mondta halkan. – Most már ez a ház az otthonom.
Az idős asszony arcán elmélyültek a ráncok, szemébe melegség költözött.
– Akkor nem haragszol rám, amiért rábeszéltelek titeket?
Emma visszamosolygott.
– Viccelsz? A legjobb dolog, ami történhetett velem!

A nagymama karaktere is nagyon a szívemhez nőtt, nekem sajnos nem jutott ennyire szerető, kedves nagymama egy sem, de az ilyen könyvek olvasása közben mintha kicsit kárpótolva lennék ezért.

A titkok és rejtélyek megoldása viszonylag hamar összeállt a fejemben. Néhány fejezet után sejtettem, hogy kicsoda a kertész, hogyan kötődik a házhoz, és azt is sejtettem, hogy miben mesterkedik a pénzéhes, mindenbe belekontárkodó nagynéni, aki rá akarta venni Emma apját, hogy adja el a házat. Ennek ellenére élvezettel olvastam a könyvet, mert annyira hangulatos volt, hogy az teljesen bevonzott a történetbe. És persze olvasás közben vártam, hogy Emma és a családja is rájöjjön a titkokra végül.

A jelenben játszódó fejezetek végén olvashatunk régi naplóbejegyzéseket és leveleket, amiknek segítségével jobban megismerhetjük a múltbeli eseményeket is, és visszarepülhetünk a második világháború borzalmait megszemlélni két család történetén keresztül.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon hangulatos, szeretettel teli regény volt, ami olvasás közben jólesett a lelkemnek. A karakterek nagy része szerethető, kivéve a nagynénit, de ő meg örömmel utálható. Tetszettek a fejezetek végén a levelek és naplóbejegyzések, és bár a titkokra hamar rájöttem, mégsem unatkoztam, míg a könyv a kezemben volt. A kötet kivitelezése pedig egyszerűen gyönyörű.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy szívmelengető, régi ifjúsági regényes stílusban megírt történettel kellemes hangulatot teremteni magának karácsonyra.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ruff Orsolya nem csak íróként, hanem fordítóként is ismert hazánkban. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy-egy idézetet egy általa fordított regényből, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

A nevelőnő olyan volt, mint egy sebes, pici játékvonat, melyet a színtiszta morcosság zakatoló okvetetlenkedéséig húztak fel.


Állomáslista:

12.15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.18. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése