~ Sárga könyves út ~

2022. március 6., vasárnap

Bódai-Soós Judit: Sütimesék – Blogturné



Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem, amikor egy mesekönyv ad valami pluszt is a mesék mellett. Ebben az esetben sütéssel kapcsolatos tudást, recepteket és talán ösztönzést arra, hogy egy gyerek nekilásson a konyhai kreatívkodásnak.


Véleményem a könyvről

A kötetben hat mese található, és mindegyiknek a középpontjában valamilyen finom édesség áll. Zserbógolyó, habcsók, linzerkarika, mézes-mákos sütemény, pöfetegkeksz és sütőtökös muffin. A mesék után ezeknek a receptjét is megtalálhatjuk, hátha a gyerkőcnek kedve támad egy kis közös sütögetésre. Ez egyfelől jó családi móka, másfelől a gyerekek beletanulhatnak a konyhai feladatokba, önállónak érezhetik magukat, kreatívak lehetnek, és végül ehetnek valami finomságot, ami nemcsak jólesik a pocakjuknak, hanem sikerélményt is okoz számukra.

A mesékben megjelennek szereplőként emberek, állatok, tündérek, manók, sőt, több esetben magukat a süteményeket személyesíti meg az író, élővé válnak, beszélnek, mozognak, személyiségük és vágyaik vannak. Vagyis aranyos, varázslattal teli meséket kapunk a kötettől, amit a gyerekek is nagyon élvezhetnek.

Az illusztrációkat Imelda Green készítette, tőle már több mesekönyvben is láttam rajzokat, és nagyon tetszik a stílusa. A rajzai klasszul illenek a mesékhez, aranyosak, igazán feldobják a történeteket.

Az ellopott zserbógolyó című mesében egy tündérnek el kell rejtenie a mókagyöngyét, ami egy zserbógolyóba kerül, ám az édesség szőrén-szálán eltűnik. A kis tündér nekiáll megkeresni, végigjárja az állatokat, hátha valaki tudja, mi történhetett, hová lett a zserbógolyó és a gyöngy. Ez a történet a régi meséket idézi, amelyben a főszereplő egyik szereplőtől a másikig vándorol, hogy elérje a célját, valamint a régi állatmeséket is eszembe juttatta.

A Habcsók Huba felhő akart lenni mese pont arról szól, ami benne van a címében is. Az élővé vált kis habcsók az égre vágyakozik felhőnek. A történet egy tanmese arról, hogy vannak álmok, amik elsőre lehetetlennek tűnnek, ám ha kitartóak vagyunk, valamilyen módon mégis megvalósulhatnak. Mivel az egész életem ilyen álmokról szólt, amiket a negatív hangok ellenére mindig elértem csak azért is, így teljesen együtt tudtam érezni Hubával, és nagyon drukkoltam neki, hogy belőle is valamiképpen felhő lehessen.

A Szépségverseny című mese arról szól, hogyan járnak pórul a hiú linzerkarikák, akik nem tudják, hogy a szép külsőnél sokkal fontosabbak a belső tulajdonságok (ebben az esetben például az íz). Az egérkék bebizonyítják ezt az ifjú olvasóknak, és közben degeszre tömik a pocakjukat finomsággal. Aranyos kis mese fontos tanulsággal.

A Hangyányi segítségben a jószomszédi segítségnyújtás kerül előtérbe, vagyis a régi mesékből ismert "jótett helyébe jót várj" eszméje. A kisbocsoknak a szomszéd medvepár mézes-mákos süteményt ígér, ám elfogy a mákjuk. A bocsok segíteni akarnak, ezért megkérik a hangyákat, hogy gyűjtsenek össze nekik elég mákot. Hálából megosztják velük a sütit, ami annyira ízlik mindenkinek, hogy hetente újra kell sütnie Micike asszonyságnak, hogy aztán a medve- és hangyaszomszédok közösen elfogyaszthassák.

Az óriási pöfetegkeksz című mesében Vicus anyukája éppen kórházban van, mert nemrég szült, ezért Vicus maga próbálja elkészíteni a süteményt a falubálra. Két kuktamanó titokban segíteni próbál neki, ám egy sütőporos baki miatt a keksz hatalmasra duzzad a sütőben. Elsőre veszni látszik minden, ám a hibából végül sikerül előnyt kovácsolni. Ez a mese megmutatja, hogy ha valamit elrontunk, nem feltétlenül kell feladnunk, talán még menthetjük a menthetőt, és kiderülhet, hogy a hiba nem is hiba valójában.

A vándor-muffinban egy olyan probléma kerül elő, amit valószínűleg minden szülő és gyerek ismer. Vannak olyan ételek, amelyeket a gyerekek meg sem akarnak kóstolni, mert már ránézésre is utálják. A szülők viszont meg akarják szerettetni az adott alapanyagot, mert persze ezek az utált ételek mindig az egészségesek közül kerülnek ki valamiért. Gergő ezúttal a sütőtökkel nem képes megbarátkozni, pedig az anyukája már ezerféleképpen elkészítette neki, hátha megkedveli a gyerek. Ezúttal muffinokkal próbálkozik, de Gergő nem veszi be a trükköt. A muffin különleges kalandokon megy keresztül, míg végül mégis megkóstolják. És mint sejthetitek, Gergő végül rájön, hogy a sütőtök nem is annyira rossz, sőt, egyenesen finom. Legalábbis muffinként. Ez a mese talán segíthet abban, hogy a gyerekek könnyebben megkóstolják azokat az ételeket, amik alapból nem szimpatikusak számukra, hiszen ha Gergőnek ízlett az utált sütőtök, akkor ők miért ne szerethetnék meg valamilyen formában azt, amiért amúgy nincsenek oda.


Hogy tetszett a könyv?

Tetszett, hogy a mesék mellett a gyerekek kapnak a receptek által valami pluszt is. Aranyosra sikeredtek a mesék, voltak olyanok köztük, amik szerintem nagyon tanulságosak, olyasmikre tanítják a kicsiket, amik fontosak. Például, hogy az álmaink megvalósulhatnak, ha nem adjuk fel őket, vagy hogy a belső szépség fontosabb a külsőnél. Az illusztrációk is nagyon tetszettek.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kisebb gyerkőcnek, és remélhetőleg olvasás után jó családi program lesz a sütögetés.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Népszerű sütemények neveinek betűi kavarodtak össze. Tedd rendbe őket, majd a helyes megfejtést írd be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Betűk a játékhoz:

óázcrik rúóst


Állomáslista:

03. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 05. Szaffi polca

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése