~ Sárga könyves út ~

2022. április 12., kedd

Szabó Tibor Benjámin: Epic 2. – Elmék labirintusában – Blogturné



Nemrég jelent meg Szabó Tibor Benjámin Epic-sorozatának 2. része, az Elmék labirintusában. Ennek örömére turnét tartunk a sorozathoz, mely során bemutatjuk nektek a B Team különleges tehetségekből álló csapatát, akikkel együtt kalandoztunk, nyomoztunk, izgultunk és agyaltunk az elmúlt napokban. Ezúttal három tagunk négy állomáson írja meg a véleményét nektek az első és második részről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek könyvet.


Miért választottam ezt a könyvet?

Az első részben nagyon tetszett, hogy igazán megmozgatta az agyamat, úgyhogy reméltem, ez a második kötet is így tesz majd. Ezenkívül a karaktereket is megkedveltem, így érdekelt, mi lesz velük, milyen kalandok várnak még rájuk.


Véleményem a könyvről

A téli szünetben a B Team Márkóék nyaralójába megy, hogy együtt ünnepeljék meg a szilvesztert. Minden jól is megy egészen addig, míg valaki rá nem lő Sádira, és meg nem jelennek a készenléti rendőrség emberei. A B Teammel közlik, valakik el akarják rabolni Alma Petit, még aznap éjszaka eljönnek érte. A B Team elhatározza, nem adják át a barátjukat önként, de mit tehetne néhány gyerek, ha még a készenlétisek is tehetetlenek?

A regény eleje nagyon izgalmasan kezdődött. Egyenesen belevágtunk a közepébe, és ennek nagyon örültem. Rögtön felébredt a kíváncsiságom, hogy vajon kik lehetnek a támadók, mit akarhatnak Alma Petitől (egyáltalán tényleg ő a célpontjuk?), és miként tudnak a fiatalok túljárni az eszükön. Vagyis egy újabb agymozgató nyomozásra készültem, tele rejtélyekkel, kérdésekkel.

– Anyahita nincs itt, nem ember – szólalt meg János. – Mi itt vagyunk. Közös döntést kell hoznunk. Minden érv elhangzott. Szavazzunk. Átadjuk Alma Petit? Egyenként mindenki. Sádi?
– Nem!
– Zuzu?
– Nem!
– Röfi?
– Frászt!
– Ezt nemnek veszem. Márkó?
Márkó hezitált valameddig, aztán nemet intett.
– Mondd ki hangosan! – szólt rá János.
– Nem – mondta Márkó.
János bólintott.
– Oké, az én válaszom szintén nem. És van még valaki, akit nem kérdeztünk.
Alma Petire néztek.

Azt kicsit sajnáltam, hogy a téli szünetben játszódik a történet, és így ebben a könyvben nem vehettem részt a Rudi tanóráin, de kárpótolt az, hogy sok új információt megtudhattam Anyahitáról, az iskoláról, arról, hogy mi a céljuk.

A második könyvet kézbe véve örültem, hogy viszontláthatom a főszereplő karaktereket, bár őszintén bevallom, Röfi személyiségváltozása egy kicsikét furcsa volt számomra. Mármint tudom, hogy a tinédzserek időnként lázadnak, de én szerettem Röfit olyannak, amilyen az első részben volt. Azt meg nem igazán tudtam hová tenni, hogy egy tinédzserfiú, akit a szülei mindenhová kísérnek, hogyan haverkodik össze egy gengsztervezérrel és a bandájával... Mikor és hogyan történt mindez? Na és persze, miért? Mert azt el tudom képzelni, hogy Röfi megjátssza a kemény rappert, hogy menőbbnek tűnjön, de azt valahogy nem, hogy tényleg valódi gengszter rapperek közé menne önként, és még jól is érezné magát annyira köztük, hogy összehaverkodjanak. Szóval ez számomra furi volt... Kicsit mintha átvette volna Márkó karakterének szerepét addig a pontig, amíg Márkó megpróbált jófiú lenni.

A többi karaktert viszont továbbra is nagyon szerettem. Sádi továbbra is a harcos a sztoriban, de nem az a fajta, aki mint a buldózer, átmegy fejjel a falon is, hanem az, aki pontosan tudja, mikor kell harcolni, mikor kell visszavonulni, és mikor kell engedélyt kérni a verekedéshez. Tetszik, hogy Sádinak megvan az ereje, harci képzettsége, mégsem él vissza vele, megfontolt, és nemcsak az izmait, hanem az eszét is használja.

Zuzu is megtartotta a helyét a szívemben. Nemcsak kedves és okos, de még bátor is. Egy kicsit furcsálltam azt a "szerelmi" szálat, aminek a részese, valahogy mindig is azt vártam, hogy majd Röfivel lesz köztük valami. Attól tartok, lesznek még viták, sértődések és féltékenykedések a csapaton belül emiatt a harmadik könyvben.

Alma Peti ezúttal nem sokat szerepel a könyvben, de a történet elején és végén vitte a prímet, lényegében az ő döntése indította be az eseményeket. Nagyon kedvelem a karakterét, mert bár úgy tűnik, mintha nem érzékelné maga körül a világot, a tettei alapján mégis biztosra vehető, hogy szereti a barátait, képes az önfeláldozásra és bátor. A szülei viszont... mintha egy karikatúrából léptek volna ki. Nem tudom... Hiába miniszter az apja, képtelen voltam komolyan venni őt. El sem tudom képzelni, hogy ilyen szülők mellett miként lett Alma Petiből értelmes, kedves fiú. Talán a szülei nagyobb akadályt jelentettek ebben számára, mint az autizmusa, mégis sikerült neki megugrani az akadályt. Kíváncsi leszek, hogy abból, ami miatt elrabolták, mennyi az igazság... Tényleg még különlegesebb fiatal, mint azt elsőre gondolná az ember róla?

János valahogy továbbra is semleges maradt a számomra. Nem tudom, miért, mert ugyanúgy ott volt a többiekkel, részt vett a cselekményben, mégsem maradt meg róla semmi különös az emlékeimben. Ő amolyan árnyékkarakter, aki ott van, de szinte fel sem tűnik, mint a saját árnyékunk. Kíváncsi vagyok, hogy végül valahogy kiemelkedik-e majd ő is a többiek közül, vagy megmarad átlagosnak... Mert hát, végül is, átlagosnak is kell lennie valakinek.

Márkó... Nos, róla nem nagyon tudok mit írni anélkül, hogy spoilereznék. Az első rész végére kezdtem megkedvelni őt, a második rész végén viszont nem tudom eldönteni, miként állok vele. Valóban azt tette, amit? Vagy áll valami a háttérben, amit még nem tudunk? Majd a harmadik részből kiderül remélhetőleg...

A nyomozós szál ezúttal eltolódott a kalandok irányába. Kevesebb volt az agyalás, a tanulás, a kitalálandó rejtély és rejtvény. Több volt a veszély, a menekülés, az akció. Ami izgalmas volt, de nekem kicsit hiányzott az első könyv "agyassága". Remélem, hogy a folytatásban újra kiegyenlítődnek majd az arányok.

Ennek ellenére izgalmasnak találtam a történetet. Aggódtam a srácokért, főképp Alma Petiért, reméltem, hogy időben megtalálják őt a barátai, és nem esik baja. Közben kíváncsi voltam rá, hogy vajon tényleg olyan erővel bír-e, mint az elrablói gondolják. Azon is elmerengtem, hogy a Gonosz, aki után mindenki kutat, vajon egy teljesen ismeretlen ember, vagy olyasvalaki lesz, aki már régóta ott van a szemünk előtt, csak nem vettük észre.

Az biztos, hogy ez a regény szintet lépett. Itt már nem ártatlan kölykök nyomozgatnak, hanem a B Team nyakig belemerült a szennybe. Olyan morális dilemmákkal kell a fiataloknak szembenézniük, amik még a felnőtteket is összezavarnák. Anyahita intelme a határokról, amiket nem szabad átlépni, nem volt véletlen, és őszintén szólva, valahol egyet is értek vele. A srácok sajnos nem mindig érzik, hol vannak a határok, és nem tudom, hogy képesek-e megtanulni. Sok olyan dolgot tettek a történetben, amit talán nem kellett volna, még egy barát megmentéséért sem. Nem tudom... Emiatt is kíváncsian várom a folytatást, mert érdekel, hogy vajon a B Team képes-e a jó úton maradni. Anyahita vajon a megfelelő fiatalokat választotta ki a feladatra? Be tudják váltani a reményeit, vagy elbuknak?


Hogy tetszett a könyv?

Kicsit kevesebb agyalás és több akció volt benne, de így is izgalmasnak találtam. A karaktereket még mindig szeretem, bár Röfi változását és Márkó tetteit nem igazán tudom még hová tenni. Viszont az utolsó oldal utolsó mondatához érve azt éreztem, hogy azonnal szeretnék belekezdeni a harmadik részbe, ami azt mutatja, hogy teljesen lekötött a történet.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet (egy hajszállal kevésbé, mint az első részt, de azért még mindig imádom).


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik az akciódús, kalandos ifjúsági regényeket, amik tele vannak morális dilemmákkal.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyvekben különböző tudományos elméletekről, pszichológiai, történelmi fogalmakról, személyekről is olvashatunk. A játék során leírást kaptok ezekről, és ki kell találnotok az adott elmélet, fogalom, személy elnevezését. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mit takar az adott leírás. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

Az óperzsa hagyományban ő a bölcsesség, a gyógyítás és a vizek istene. A sztyeppei íjfeszítő népek ősanya istenségének előképe.


Állomáslista:

04. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út – Epic 2.
04. 14. Kelly és Lupi olvas – Epic 2.
04. 16. Zakkant olvas – Epic 2.

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése