~ Sárga könyves út ~

2022. augusztus 7., vasárnap

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 4. – Lesz belőle tündér, sárkány, boszorkány... – Blogturné



Agócs Írisz negyedszer mutatja meg mindenkinek, mennyi mindent lehet rajzolni egyetlen krumpliformából. Három bloggerünk ezúttal a mesevilág ismert karaktereit rajzolhatta le a segítségével és tanácsaival. Tartsatok velünk a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből!


Miért választottam ezt a könyvet?

A négy eddig megjelent részből kettő már megvan, a harmadik valahogy egyelőre még kimaradt, de nem akartam megszakítani a hagyományt, ezért érdekelt a negyedik krumplirajzolós rész.


Véleményem a könyvről

Míg az első két könyvben főképp állatokat tanulhattunk meg rajzolni a krumpliformákból, ezúttal a mesék világának jól ismert karaktereivel tehetjük ugyanezt. Boszorkány, tündér, sárkány, lovag, öreg király, királylány, szegény asszony, óriás, többek között őket adja ki a krumpli végül.

A bevezetőben ismételten Agócs Írisz gondolatait, jó tanácsait és biztatását olvashatjuk. Ezúttal arra próbál ösztönözni minket, hogy a kötetet végigrajzolva végül bármit merjünk rajzolni, és ha egy vázlat a kukában köt ki, egyáltalán nem baj. Még a legnagyobb tehetségek is járnak így. Ez a gondolat sokat segített nemrég, amikor a sokadik rajzomat találtam bénának, és már azon voltam, hogy hagyom a fenébe az egészet. Végül mégsem dobtam félre a papírt és ceruzát, és a következő rajzom önmagamhoz képest egész jól sikerült. Vagyis sikerélménnyel fejeztem be a napot.

Ezt követően egy alapozófejezet következik, amelyben próbaképpen sima emberalakot tanulhatunk meg rajzolni krumpliból. Ez az emberalak végül bárkivé alakítható, megrajzolhatjuk önmagunkat, az ismerőseinket vagy bármilyen kitalált figurát.

Végül a huszonhárom mesealak következik. A negyedik kötetbeli alakokkal újabb szintre lépett a krumplis rajztanítás. Az állatokat korábban könnyebb volt megrajzolni, ám a negyedik részben lévő alakok már sokkal bonyolultabbak. Egyfelől azért, mert szerintem emberi alakot a legnehezebb rajzolni (és a kötetben nagyrészt emberalakok találhatók), másfelől mert ezek az alakok sokkal részletesebben vannak kidolgozva, már csak azért is, mert különböző frizurájuk, öltözékük, kiegészítőik stb. vannak.

Mindig kicsit tartok attól, hogy tud-e még újat mutatni nekem a Rajzolj egy krumplit-sorozat újabb kötete, de egyelőre még sosem kellett csalódnom. Ezzel a kötettel pedig nemcsak újat mutatott, hanem szintet is lépett a sorozat. Tetszik, hogy ahogyan a könyvekből tanuló emberek egyre ügyesebbé válnak a gyakorlással, úgy lesznek egyre nehezebbek a feladatok is. Hiszen, ha mindig ugyanazon a szinten maradnánk, abban nem lenne semmi kihívás, és idővel unalmassá válna. Agócs Írisz pedig nagyon jól eltalálta, hogy milyen ütemben kell haladni előre az úton, hogy az élvezhető legyen, sikerélményt nyújtson, de közben fejlődjünk is.

A fejezetekben ugyanúgy lépésről lépésre magyarázza el a szerző, miként varázsoljunk az egyszerű krumpliból szépséges rajzokat. Természetesen a leírások mellett rajzok is segítenek nekünk, hogy minden egyes vonalat a megfelelő helyre tegyünk. Míg az alapokhoz segítséget kapunk, azért a kreativitásunk és fantáziánk is kibontakozhat, mert a legvégén hozzáadhatjuk a saját kiegészítő motívumainkat, tárgyainkat, ruháinkat, színeinket az alkotáshoz, hogy ezáltal egyedivé tegyük, a saját stílusunk szerint alakítsuk. Én szeretek pl. vicces kis képregényszerűségeket csinálni belőlük, és hozzátenni a gondolataimat szöveges formában a rajzokhoz.



Hogy tetszett a könyv?

Tetszett, hogy megint tudott újat mutatni, és az is, hogy szintet ugrottunk, valóban egy fokkal nehezebb rajzokat tanulhattunk meg a kötetből, mint az előző részekből.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki azt hiszi, nem tud rajzolni, de mégis ott van benne a vágy, hogy ezt tegye.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Nyereményjáték:

A kötetből ismert mesekaraktereket tanulhatunk meg lerajzolni, ezért most velük kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnotok a játékban. Írd be a válaszodat a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés a játékhoz:

Milyen mesekarakter csalta csapdába Jancsit és Juliskát mézeskalácsok segítségével?


Állomáslista:

08. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 08. Csak olvass!
08. 10. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése