~ Sárga könyves út ~

2022. szeptember 29., csütörtök

Már tudok olvasni (Móra Kiadó) – Blogturné



A Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik gyakorolni az olvasást, miközben jó szórakozást nyújtanak. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét járom MTO-könyvről, és természetesen a turné végén ti is könyvnyereményhez juthattok.


Miért választottam ezeket a könyveket?

Korábban is részt vettem már mórás Már tudok olvasni-turnén, és az akkor olvasott mesekönyveket is klassznak találtam, ezért gondoltam, az új részeket is szívesen elolvasnám, megvizsgálnám őket olvasói és pedagógusszemmel is.


Véleményem a könyvekről

Először is, nagyjából sejtettem, hogy mire számíthatok a könyvekkel kapcsolatban az előző turné miatt, és azt is kaptam, amit vártam. Aranyos kis történeteket, amelyek az adott korosztály olvasóihoz igazodtak mind hosszban, mind stílusban, nyelvezetben, történetben, valamint feladatok szempontjából is.



Várfalvy Emőke: Artúr király fesztiválja

Ez egy 1. szintű mesekönyv, vagyis a teljesen kezdő olvasóknak szól, akik még csak tanulgatják a betűket és az olvasást. A történet egyszerű, oldalanként csak 1–3 sor található, a betűméret nagyobb, a szavak rövidebbek, többször ismétlődnek és több a kötetben az illusztráció, mint a szöveg.

A mese, ahogy a cím is mutatja egy fesztiválról szól, amit Artúr király udvarában rendeznek meg. A fesztiválon a vitézek ki akarják választani a megfelelő állatot vitézi hátasnak. Versenyben van ezért a címért a strucc, a zsiráf, a teve, az ökör, az elefánt, a ló és a szamár. A vitézek szép sorban kizárják az összes állatot, a végére pedig a ló és a szamár marad. Persze végül a lovat választják, ám a szamár kitalálja, hogyan bosszulhatja meg ezt a sértést.

A mese tényleg nagyon kis egyszerű, mégis frappáns, humoros, és megvan a maga tanulsága is. Olvasás közben a gyerekek nemcsak a betűkkel, hanem a különböző állatokkal is megismerkedhetnek. Segítségképpen a nehezebb szavakat megtalálhatják szótagolva is, valamint a könyv végén két játékos feladat is várja a kicsiket. Az elsőben nagyság szerint tornasorba kell állítani a különböző állatokat, a másodikban pedig egy keresztrejtvényt találhatunk.

Ezenkívül hat darab matrica is örömet okoz a kis olvasópalántáknak, valamint a könyv hátsó borítóján várja még egy kis játékos kérdés őket, valamint egy díszoklevél is.

Bár a mesét a legkisebbeknek szánták, nekem is tetszett, elszórakoztatott, és úgy hiszem, a kicsik egyenesen imádni fogják.



Mészöly Ágnes: Léna és a huszonhárom herceg

Ez a mese a 2. szint kötetei közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy oldalanként 4–10 sor szöveget találhatunk, amelyek fejezetekre vannak tagolva. A mondatok már kicsit bonyolultabbak, a szavak pedig hosszabbak, és körülbelül 50-50% a rajzok és szöveg aránya. Hogy segítsék az olvasást, itt is megtaláljuk a nehezebb szavakat szótagolva, valamint egy szómagyarázat is van a kötet végén.

A történet egy Léna nevű kislányról szól, aki nagyon szeretne egy háziállatot, de mivel kis lakásban laknak és nagy a család, ezért nem engedik neki. Aztán az anyukája egy tő kákával véletlenül hazavisz néhány békabetét is, így Léna mégis háziállatokhoz jut. Végigköveti, miként lesznek a petékből ebihalak, majd békák.

A történet igazán aranyos és szórakoztató volt, bár őszintén bevallom, kicsit sajnáltam Lénát, mert úgy éreztem, hogy a családtagjai elsősorban önmagukkal vannak mindig elfoglalva, Léna pedig magányos, nem foglalkoznak azzal, hogy ő mit szeretne, mitől lenne boldog. Örültem, amikor a békapeték kicsit összehozták a családot, mert hát, a természet csodái végül mindenkit érdekelnek. Tetszett a sztori vége, az, hogy a békákat szabadon engedték, és Léna is kárpótolva lett némi fagyival, meg persze figyelemmel azért, hogy a békák nem változtak át királyfivá, és el is kellett búcsúznia tőlük.

A könyv végén szintén két feladat található, az elsőben szavakat kell összepárosítani egymással, a másodikban pedig le kell rajzolnunk azt az állatot, amit szívesen tartanánk otthon. Végül kapunk egy rövidke leírást a kecskebékákról, és ismételten hat darab matrica és egy oklevél a jutalom, amiért a gyerkőc végigolvasta a mesét.

A hátsó borítón egy kicsit összetettebb feladat szerepel ezúttal, meg kell keresni a képeken Léna unikornisát és el kell nevezni őt.



M. Kácsor Zoltán: Bizsúr király csapdájában (Berci és a koboldok 2.)

A mese a 3. szinthez tartozik, vagyis már hosszabb és bonyolultabb a története, valamint a szavak és mondatok is bonyolultabbak benne. Maximum 17 sor található egy-egy oldalon, és itt már több a szöveg, mint az illusztráció. Az olvasást már nem segítik szótagolással, viszont a kötet végén megmagyarázzák a bonyolultabb szavakat.

Csak olvasás közben jöttem rá arra, hogy ez a történet a Berci és a koboldok című sorozat második része. Az elsőt még nem olvastam, de így is teljesen érthető volt ez a rész. Ebben Berci korán érkezik meg reggel az iskolába, ahol kinyílik egy varázsajtó, és megjelenik egy koboldfiú. Frici azt állítja, hogy eltűnt a nővére, Borka, és azt hiszi, hogy Berci rabolta el őt. Ám végül rájönnek, hogy Bizsúr király volt az. És nem csak Borkát tartja fogva, hanem más koboldokat is. Ezért Berci és Frici elindulnak, hogy kiszabadítsák a foglyokat.

Ez a mese volt a legösszetettebb és legizgalmasabb. Egyfelől, mert feldobta a fantasyszál, másfelől, mert igazán kalandos és mágikus volt. Tetszett a bőrcserélős álca, a koboldvasút és a portás titka is. Kicsit sajnáltam, amikor a történet félbeszakadt a legizgalmasabb pillanatnál, de így legalább van okom várni a folytatást. Kíváncsi leszek, hogy Berci és a koboldgyerekek hogyan győzik majd le Bizsúr királyt.

A könyv végén itt már három feladat vár a gyerekekre, egyfelől meg kell találniuk Borkát egy labirintusban, aztán összekevert betűkből kell kitenniük a megfelelő szavakat, majd ki kell találniuk, hogy kinek a bőrébe bújnának bele egy varázsgúnya segítségével, és mit csinálnának aznap a bőrében.

A hátsó borítón egy apró feladat várja még a gyerekeket, valamint ezúttal is hat matrica és egy díszoklevél a jutalom az olvasásért cserébe.


Hogy tetszettek a könyvek?

Mindhárom könyv igazán tetszett, de a 2. és 3. szint meséje állt közelebb hozzám. Léna meséje igazán aranyosra sikeredett, Bercié pedig kalandos és izgalmas volt. Tetszik, hogy a könyvek igazodtak az adott korosztályhoz mindenféle szempontból, és nemcsak az olvasás gyakorlásában segítik a gyerekeket, hanem sok más készségüket is fejlesztik. Többek között például a fantáziájukat.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT mindhárom könyv.


Kiknek ajánlom a könyveket?

Az 1. szint könyvét a valóban kezdő olvasó gyerekeknek, a 2. és 3. szint könyveit viszont lényegében mindenkinek, mert nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt olvasók is jól szórakozhatnak a meséken.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyveket:


Nyereményjáték:

A három mesével kapcsolatban teszünk fel egy-egy kérdést nektek az állomásokon, a dolgotok annyi, hogy a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Hogy hívják Artúr király legendás kardját?


Állomáslista:

09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Veronika's Reader Feeder
10. 02. Könyv és más
10. 04. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése