~ Sárga könyves út ~

2023. május 4., csütörtök

Louie Stowell: Loki – Egy büntibe küldött isten naplója – Blogturné



Tartsatok velünk a Loki – Egy büntibe küldött isten naplója blogturnéján, ahol a főszereplőnk a kamasztestbe zárt Loki, akit Odin a fivérével, Thorral együtt a földre küldött. Az istennek egy hónapja van, hogy megmutassa, hogy képes megjavulni, és minden gondolatát kénytelen egy visszabeszélő naplóba lejegyezni, hogy ezt bizonyítsa. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!


Miért választottam ezt a könyvet?

A Marvel-univerzumból Loki az egyik kedvenc karakterem, ezért ha róla van szó, szívesen elolvasok bármilyen könyvet. Korábban olvastam már róla regényt is, de biztosra vettem, hogy ez teljesen más lesz, hiszen itt Loki tinibőrbe bújva kalandozik a földön kényszerű okokból, a története pedig nem felnőtteknek, hanem fiataloknak szól.


Véleményem a könyvről

Először is meg kell dicsérnem a könyv fordítóját, Brúnó Boldizsárt, aki még csak 8. osztályos, de szerintem nagyon szép munkát végzett. A fordítás jól visszaadja a tinédzserek stílusát, mégis van benne Lokiból is, az ő személyiségét is hűen tükrözi a szöveg. Nem mellesleg klasszul átjöttek a poénok is, pedig vicces beszólásokat szerintem nehéz eredeti nyelvről magyarra átfordítani.

A történetben Odin megbünteti Lokit. Nemcsak hogy száműzi őt a földre, de a büntetését tinédzsertestben kell töltenie. Egy hónapja van, hogy jótettekkel összeszedjen 3000 erénypontot, és közben naplót kell vezetnie a napjairól. Na meg persze iskolába járni, és úgy tenni, mintha ő is csak egy átlaggyerek lenne. Mindezt úgy, hogy kap hozzá egy álcsaládot is amelyben Heimdall az apja, és Hyrrokkin az anyja. Valamint a nyakába kapja a szintén tinibőrbe bújtatott Thort.

A könyvben lényegében azt a Lokinak visszabeszélő naplót olvashatjuk el, amit írnia kell Odin parancsára. Loki stílusa egyfelől vicces, másfelől szarkasztikus és sokszor önironikus is. Én nagyon jókat derültem a beszólásain, élveztem, hogy bár tinédzserbőrbe bújva, de mégis a jól ismert Lokit kaptam. Azt, aki alapvetően nem akar rossz lenni, csak valahogy sosem jön össze neki, hogy jó legyen.

A könyvben az illusztrációk egyszerűek, de annál viccesebbek, tökéletesen kiegészítik a történetet, hozzátesznek valami pluszt a humorához. Ahogyan a képregények, a napló beszólásai és a modern földi szavak, kifejezések lexikonszerű, de poénos magyarázatai is.

Érdekes ötlet volt ez az erénypontgyűjtés a könyvben, egyfelől, mert hajazott a számítógépes játékokra, mintha Lokinak különböző pályákat kellett volna teljesítenie, és olvasóként mindig vártam, hogy vajon mi is történik majd vele a következő napon, sikerül-e végre pontokat szereznie, vagy csak még közelebb kerül a teljes vereséghez.

Tetszett Loki és Thor, valamint Loki és az álcsaládja kapcsolata. Érdekes volt, hogy látszatcsaládból miként váltak szép lassan valódi családdá. Az álszülők külön aranyosak voltak, mert ha néha hülye módon is, de látszott rajtuk, hogy komolyan veszik a szerepüket, és nagyon igyekeznek.

A könyvben felbukkan még egy fontos karakter, Valerie, egy emberlány, aki Lokival és Thorral jár egy iskolába. Valerie magának való lány, aki nem nagyon tud beilleszkedni a társai közé, ezért állandóan csúfolják. Bár Loki nagyon nem akar senkihez érzelmileg kötődni, mégis az első pillanattól érezni lehet, hogy kedveli Valerie-t. Aki szintén kedveli Lokit. Persze nyilvánvaló volt, hogy Loki el fogja szúrni valahogyan a barátságukat, de az is, hogy ezt nem akarattal teszi majd. Nagyon drukkoltam, hogy végül Valerie és Loki tényleg összebarátkozzanak, mert tudtam, hogy Valerie hozzásegítheti Lokit az erénypontokhoz végül.

– Köszönöm. Őszintén örülök, hogy olyan nemes lelkű űrlények vagytok, akik fellépnek a gonosz ellen – mondta, és elégedettnek tűnt. Vagy legalábbis szerintem ezt mutatta az arckifejezése. Ilyen arckifejezést eddig még sosem érdemeltem ki.
– Örömömre szolgál – mondtam, és most az egyszer nem is hazudtam. De mi volt ez a szívmelengető, boldog érzés a mellkasomban? Élveztem, hogy... segítek az embereken?
Biztosan nem. Loki vagyok.

A jégóriásokkal való kalamajka egyszerre volt kalandos és humoros. És nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon hogyan folytatódnak Loki földi napjai a második részben.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon humoros kis történet volt, szerettem a szöveghez tökéletesen passzoló illusztrációkat és a fordítást is, ami szerintem jól sikerült. Loki lokis maradt, de közben átjött, hogy még csak egy kamasz.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Loki-fanoknak mindenképpen, de azoknak is, akik csak szimplán jól akarnak szórakozni egy vicces ifjúsági sztorin.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod ezt a könyvet:


Nyereményjáték:

Loki mondhatni az első számú kedvenc rosszfiúnk, és ennek köszönhetően elég gyakran fel-felbukkan a különféle könyvekben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, és ki kell találnotok, mely könyvből származnak, hol találkozhattok az adott Lokival! (A megoldás a könyvek címe!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Idézet a játékhoz:

– Szerinted apám királlyá tesz engem valaha?
– Nem, ha ragaszkodsz a jelenlegi hajápolási módszereidhez – hangzott a felelet, mire Loki a szemét forgatta.
– Amora…
– Komolyan, egy rendes hajvágás meg naponta egy kis olaj csodákat művelne ezzel a felmosóronggyal. – Felé nyúlt, és összecsippentett egy sötét tincset Loki füle mögött. – Szerinted apád eljutott volna oda, ahol most van, ha nem lenne az a ragyogó szakálla?


Állomáslista

05. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése