~ Sárga könyves út ~

2024. augusztus 18., vasárnap

Mocsidzuki Mai: A Telihold kávézó – Blogturné



Az Athenaeum Kiadó jelentette meg Mocsidzuki Mai A Telihold kávézó című világsikerű regényét. Bloggereink szerint nincs olyan olvasó a világon, aki ne szeretné kipróbálni a Telihold kávézó szolgáltatásait: asztrológia, macskák, különleges édességek életre szóló tanácsokkal megspékelve? Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kövesd az állomásokat,  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.


Miért választottam ezt a könyvet?

Érdekesnek találom a keleti kultúrát, így időnként elolvasok egy-egy könyvet, aminek az írója ezt a kultúrát képviseli, és/vagy a történet ezt a kultúrát mutatja be. Időnként ezek a könyvek nagyon betalálnak, és imádom őket, máskor nem teljesen sikerül átéreznem azt, amit be akarnak mutatni, valószínűleg pont a kulturális különbségek miatt.


Véleményem a könyvről

A történet öt ember történetét mutatja be, akik a Sors következtében elkeverednek a Telihold kávézóhoz. Ez a kávézó mindig változtatja a helyét, macskák vezetik, és a betévedő vendég nem rendelhet, hanem pont azt kapja, amire épp szüksége van.

Az első vendég egy, a tanári állását otthagyó forgatókönyvíró, Szerikava Mizuki, aki valaha nagy név volt a szakmában, mostanra azonban elavultak a történetei, így kénytelen egy randiszimulációs játék jeleneteinek írásával megkeresni a mindennapi betevőjét. Elvesztette az önbizalmát, nem érti, hogy a történetei miért rendelkeztek régen akkora rajongótáborral, míg most senkit nem érdekelnek. Azt hiszem, az ő karaktere állt a legközelebb hozzám, mivel én is éltem már át hasonló válságot íróként, és teljesen átéreztem, megértettem a bizonytalanságát.

A második fejezetben két vendég is odatalál a Telihold kávézóba. Egyfelől Nakajama Akari, egy tévéprogramokat gyártó cég munkatársa. Másfelől a híres és imádott színésznő, Ajukava Szacuki, akiről épp most derült ki, hogy egy házas férfival volt viszonya, emiatt a rajongói egy része megutálta, a tévétársaság pedig parkolópályára tette. Ők együtt jutnak el a Telihold kávézóba.

A harmadik fejezetben szintén két ember jut el a kávézóba, de ezúttal külön-külön. Egyikük Mizumoto Takasi, aki egy kis IT-cégnek tulajdonostársa. A másik Hajakava Megumi, aki fodrász, ám valamiért boldogtalan a munkahelyén, és most próbál rájönni élete céljára. 

– (...) Nem akarja elismerni, mert aki iránt szerelmet érez, az kicsit kilóg az ön szerint „normális” tartományból. – Akaratlanul is megremegtem. A perzsa macska folytatta: – A maga Szaturnusza azt szeretné, ha a szerelmi partnere olyan elit lenne, aki mindenki tetszését elnyeri. Csakhogy akibe beleszeretett, az egyáltalán nem ilyen. Erre mit csinál? Megpróbálja becsapni saját magát, és titkolózik. Pedig az ilyesmit fel kell vállalni.

A kávézóba tévedő emberek valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz, és mindegyiküknek valamiképpen zűrös az élete, épp valamiféle válságot él át. Egyikük az önbizalmát vesztette el, másikuk egy rossz döntés miatt a karrierjét kockáztatta, a harmadik túl szigorú másokhoz és önmagához, és titokban szerelmes valakibe, akiről azt hiszi, hogy esélye sincs nála, mert meleg. A negyedik körül állandóan megbolondul a modern technika bizonyos időpontokban. Az ötödik pedig próbál rájönni arra, mihez is kezdjen az életével, és miért nem boldog a munkahelyén.

Tetszett, hogy elég fontos témák is előkerültek a regényben. Például a kiégés, önbizalomvesztés, a megcsalás, felelősségvállalás a tetteinkért, a túl gyors ítélkezés mások felett, a karrierproblémák és egyéni boldogsághoz vezető útkeresések.

– Finom! – mondta. – Tökéletes harmónia a fagylalt telt, édes íze és a kávé keserűsége között.
A bolygófagylaltos affogato talán a két macska üzenete. Hogy ne tessék engedni a csupa édes kísértésnek, és ne tessék elfelejteni ezt a keserűséget.

Mint sejthetitek, a kávézóban a macskák nem csak szimpla macskák. Tudnak beszélni, és ismerik az asztrológia titkait. A csillagok együttállásának segítségével rávezetik a tévelygőket a helyes útra, segítenek nekik megválaszolni a bennük felmerülő kérdéseket, kétségeket. Ezen részekből tetszett az, ahogyan végül megoldódtak az emberek problémái, rádöbbentek a megoldásokra, viszont az asztrológiával kapcsolatos magyarázatokkal nem igazán tudtam mit kezdeni. Egyfelől nem hiszek az ilyesmiben, másfelől épp ezért, nem is igazán érdekel. Szóval jobban örültem volna, ha inkább a pszichológia segítségével segítenek a macskák az embereknek, de mivel ez egy japán történt, így lényegében logikus volt, hogy a kultúrájukhoz kapcsolódó hiedelmeket hívják segítségül a megoldásban.

Tetszett, ahogy szép lassan kiderült, hogy miként is kapcsolódnak egymáshoz a karakterek, és hogy egy közösen átélt, macskákkal kapcsolatos, megható „kaland” is egymáshoz köti őket. Ahogyan az Epilógusban felbukkanó, titokzatos öregurat is.


Hogy tetszett ez a könyv?

Bár az asztrológiás részek nem igazán kötöttek le és fogtak meg, a karakterek problémái és az azokra adott megoldások érdekesek voltak, ahogyan az is, ahogyan szép lassan kiderült, miképpen kapcsolódnak egymáshoz ezek a szereplők, milyen élménynek köszönhetik, hogy pont ők válhattak a Telihold kávézó vendégeivé.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik érdeklődnek a japán kultúra iránt, valamint esetleg kíváncsiak az asztrológiára.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Minden állomáson felteszünk egy állítást Japánnal kapcsolatban, döntsd el, hogy igaz vagy hamis! Kérjük, a válaszokat írd be a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítőlevélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Állítás a játékhoz:

Japánban külön szó van arra, amikor valaki belehal a túlzásba vitt munkába.


Állomáslista:

08. 12. Csak olvass!
08. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése