~ Sárga könyves út ~

2017. szeptember 4., hétfő

5 jó könyv, amelyből tanulhatsz a politikáról


Mindig is érdekelt a politika. No, nem a pártpolitika, mert annál mocskosabb dolog nem nagyon létezik a világon, hanem az általános politika, amely mindannyiunk életének minden egyes másodpercére kihatással van. Attól függ, hogy:

- van-e hol laknunk,

- van-e mit ennünk,

- létbiztonságban érezhetjük-e magunkat,

- az iskolákban valóban tanítanak-e vagy csak az agyunkat mossák,

- ha megbetegszünk, hagynak-e meghalni vagy rendes ellátást kapunk,

- a munkahelyünkön rabszolgaként vagy megbecsült munkatársként tekintenek-e ránk,

- félnünk kell-e, ha valamilyen kisebbséghez tartozunk,

- nőként egyelőnek tekintenek-e vagy két lábon járó anyaméhnek,

- fel tudjuk-e nevelni tisztességes körülmények között a gyerekeinket vagy sem,

- egyáltalán eldönthetjük-e, hogy akarunk-e szülők lenni.

Fontos kérdések, nem igaz? Mindannyiunk életére kiható kérdések…

Évtizedeken át azt nevelték belénk, hogy nem kell foglalkoznunk a politikával, mert az a nagyok dolga, majd ők döntenek az életünkről. Mi nem értünk hozzá. Ha valaki mégis elejtett egy mondatot a politikáról, halkan, szégyenkezve hozzátette, hogy: „Bocsánat, nem akarok politizálni.”, mintha a politika valami szitokszó lenne.

Nos, én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem szitokszó, és mivel mindenki életére kihatással van, mindenkinek politizálnia kéne, hogy ne csak gyerekként tűrjük, amíg a nagyok döntenek a fejünk fölött a sorsunkról, hanem bele is szólhassunk annak alakulásába. És hangsúlyozom, megint csak nem a pártpolitikáról beszélek, hanem az általános politikáról!

Szóval, ha valaki úgy gondolja, akármennyire is megrázó a valóság, ki szeretné nyitni a szemét, és szeretne megismerkedni a politikával, hogy ne lehessen többé megvezetni, átverni, felhasználni, akkor szívből ajánlom neki az alábbi könyveket. :)

1. Orwell: 1984

Szörnyen megrázó könyv egy borzalmas jövőképről, ám mindenképpen érdemes elolvasni. Tökéletesen bemutatja, hogyan lehet egyetlen tollvonással átírni a múltat, hazugság-propagandával megvezetni az embereket, olyan szinten megfélemlíteni őket, hogy még a gyerekeikben se bízhassanak, és újbeszéllel teljesen egyszerű szavakat negatívvá és üldözendővé vagy pozitívvá és követendővé tenni. Az biztos, hogy nem lehet ezt a könyvet gyomorgörcs nélkül végigolvasni, mert bár elsőre csak egy borzalmas fantáziavilágnak tűnik az egész, túl sok hasonlóságot mutat a mi valóságunkkal.

2. Émile Zola: Germinal

Ez a társadalmi regény annak ellenére, hogy a 19. században játszódik, tökéletesen bemutatja a manapság is fennálló hatalmas szakadékot a szegény munkásemberek és a gazdag semmittevők között. A történet olyan bányamunkásokról szól, akik nap mint nap kockáztatják a testi épségüket és az életüket, borzalmas, emberpróbáló körülmények között dolgoznak, és cserébe sem rendes fizetést, sem rendes ellátást, sem megbecsülést nem kapnak. Gazdag munkaadóik pedig csak élvezik az ő munkájából származó hasznot, és tesznek az embereik életére. A bányászok persze egy idő után fellázadnak, ám kevés eszköz van a kezükben ahhoz, hogy győzhessenek is.

3. Suzanne Collins: Az éhezők viadala sorozat

Politikai és társadalomkritikai regénysorozat könnyedebb formába öntve, mert jó, ha már fiatalkorban arra neveljük a gyerekeket, hogy igenis foglalkozzanak a társadalmi problémákkal és a politikával. Van benne romantika, kaland, akció, ám emellett szintén jól bemutatja, hogyan nyomják el és használják önmaguk szórakoztatására a gazdagok a szegényeket. Valamint nagyon jól felvázolja, hogyan lehet az emberek agyát átmosni olyan semmit nem érő, agysejt-pusztító műsorokkal, mint például a valóságshow-k.

4. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Ez a regény ugyanúgy egy szörnyű jövőképet vetít a szemünk elé, mint az 1984, mégis nagyon más. Egyfelől a történet a mi világunkban kezdődik, a szereplők eleinte úgy élnek, mint bármelyikünk, a vallási fanatizmussal kevert diktatúra viszont alig néhány év alatt gyökeresen megváltoztatja az életüket. Másfelől a női szemszög miatt elsősorban a diktatúra nőket érintő részébe kaphatunk bepillantást, ugyanis a kiépülő világrend nem emberként tekint a nőkre, hanem csak gyerekeket kihordó inkubátorokként. Ez a történet szintén nagyon megrázó, főleg nőként, de úgy gondolom, a mi világunkban mostanság lejátszódó folyamatok miatt nagyon-nagyon fontos, hogy elolvassuk.

5. George R. R. Martin: Trónok harca sorozat

Bár kicsit kirí a sorból ez a könyvsorozat, lévén nem a mi múltunkban vagy jövőnkben játszódó fantasyről van szó, hanem egy kitalált világ történetéről, mégis úgy gondoltam, muszáj betennem ide. Ugyanis ez a könyvsorozat tömény politika és társadalomkritika. Intrika, hazugságok, szövetségek kötése, társadalmi problémák, tervek, cselszövések, kisebb harcok és nagy háborúk. Ebből a könyvből megtanulhatjuk, hogyan kell taktikusan gondolkozni, és túlélni egy kegyetlen világban.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése