~ Sárga könyves út ~

2017. szeptember 16., szombat

Ifjúsági regények komoly mondanivalóval Top 5+1


Ezúttal olyan ifjúsági történeteket ajánlanék nektek, amelyeknek fontos mondanivalója van. Iskolai bántalmazás, családon belüli erőszak, nemi erőszak, mentális problémák, rengeteg olyan témát bele lehet szőni egy fiatalokról szóló regénybe, amitől igazán fontossá válik az elolvasásuk. Lássuk, én miket olvastatnék el mindenkivel…

1. Eve Ainsworth: Belezúgva

A regény főszereplője, Anna, úgy gondolja, őt lehetetlenség szeretni. Az édesanyja sem szerette, hiszen lelépett otthonról, így most az apjával és a kisöccsével él együtt, akik bár szeretik őt, mégis kizárva érzi magát a társaságukból. Amikor megismerkedik Willel, az iskola szépfiújával, el sem hiszi, hogy Will érdeklődik iránta. Pedig így van. Anna életében először különlegesnek, szerethetőnek érzi magát, épp ezért nem veszi észre eleinte a furcsa jeleket. A történet tökéletesen felépíti lépésről-lépésre, milyen belekeveredni egy bántalmazó kapcsolatba, és milyen nehéz kiszállni belőle. Mindenkinek el kéne olvasnia ezt a könyvet, hátha még időben felismernék a jeleit annak, hogy egy birtoklási mániás, agresszív és manipulatív férfi hálójába készülnek berepülni.

2. Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…

Melinda átlagos 13 éves lány volt, aztán egy csapásra magába húzódó, depressziós, szótlan lány lett. A szülei érzik, hogy valami nincs rendben, de nem tudják, hogyan beszéljenek vele, így inkább próbálnak nem foglalkozni a dologgal, hátha Melinda magától is rendbe jön. Az iskolában Melinda kitaszítottá válik, így ott sincs kivel beszélnie. Az egyetlen, aki megpróbál belelátni Melindába az iskolai rajztanár. Melinda eleinte vele sem képes beszélni arról, mit tettek vele, aztán szép lassan megnyílik neki a rajzai által. Kiderül, hogy Melindát megerőszakolta az egyik idősebb iskolatársa egy nyári bulin. A könyv talán segít abban, hogy észrevegyük a Melindákat magunk körül, és ahelyett, hogy kitaszítanánk őket magunk közül, mert furcsán viselkednek, inkább támogatást nyújtunk majd nekik.

3. Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

A történet egy 15 éves srácról, Charlie-ról szól. Magányosnak és kívülállónak érzi magát, ezért elkezdi leírni a gondolatait, érzéseit és a mindennapjait egy ismeretlen „barátnak”. A történet jól visszaadja, mi játszódik le egy tinédzser fejében, mennyi gonddal, kétséggel jár szép lassan felnőni, emellett pedig egy olyan családon belüli dráma titkát őrizgetni, sőt, elnyomni önmagunkban, amelynek egy ideális világban sosem lenne szabad megtörténnie egyetlen gyerekkel sem. A könyv azért is érdekes, mert egy fiú szemszögéből mutat be mindent, így női olvasóként kicsit jobban beleláthatunk abba, hogyan is működik egy tinédzserfiú, a férfi olvasók pedig talán magukra ismernek Charlie egy-egy érzésében vagy gondolatában.

4. Jodi Picoult: Tizenkilenc perc

Ez a történet az iskolai bántalmazásról és annak esetleges szörnyű következményeiről szól. Peter kitaszított volt a diáktársai között, egy ideig csak tűrte a bántalmazásokat, aztán egy nap besétált az iskolába, előhúzott egy pisztolyt, és visszavágott. A történet bemutatja, miket kellett Peternek átélnie, és hogyan jutott el a borzalmas cselekedetig. Ezt a könyvet leginkább azoknak ajánlanám, akik vagy bántalmazóként viselkednek vagy elnézik a bántalmazásokat. Talán megérthetik általa, mennyire lélekromboló és veszélyes játékot játszanak, ami lehet, hogy számukra szórakozásnak tűnik, de valójában életeket tesz tönkre. És életeket vehet el.

5. Deirdre Riordan Hall: Sugar

Ez az a könyv, amely halmozza a nagyon fontos témákat. Családon belüli bántalmazás, iskolai bántalmazás, önképzavar és öngyűlölet. A főszereplő, Sugar túlsúlyos. Nem ő tehet róla, az anyja volt az, aki gyerekkora óta hizlaló és egészségtelen kajákkal tömte, csak hogy aztán gúnyolhassa őt. Sugar egyébként kedves, okos, tehetséges lány, ám ez az iskolában sem érdekel senkit, folyamatosan bántják. Már azt hiszi, képtelenség szeretni őt, amikor felbukkan az életében Even. A fiú, aki elsőre meglátja benne a szépséget. Ez a történet segíthet önbizalmat önteni azokba, akik elégedetlenek önmagukkal, valamint segíthet abban, hogy aki jóban van önmagával, ne nézze le azokat, akik valamiféleképpen kilógnak a sorból.

5+1 Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Ez a történet szintén több fontos témát dolgoz fel. A főszereplője, Vivi bipoláris zavarral küzd, amely megnehezíti mind a saját, mind a környezete életét, valamint egyszerre édesíti és keseríti meg a másik főszereplővel, Jonah-val való szerelmét. Szó van benne egy másik betegségről a gyász okozta depresszióról is, mivel Jonah édesapja nemrég halt meg, azóta pedig az édesanyja a szobájába zárkózva éli az életét. Emiatt Jonah-nak, a nővérének és a bátyjának kell gondoskodnia a két húgukról és egy öccsükről, ami három fiatal számára igencsak megterhelő és lélekemésztő feladat. Vivinek sem könnyebb a családi helyzete, édesanyja szereti őt, ám szabad művészlélekként túlságosan szabadon engedi, az apját pedig sosem ismerte. A könyv által megismerkedhetünk két szörnyű betegséggel, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a valóságban is a hasonló gondoktól szenvedő embereket. Valamint a család mibenlétéről, fontosságáról is sokat megtanulhatunk.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése