~ Sárga könyves út ~

2019. április 11., csütörtök

Bodor Attila: A tél menyasszonya – Blogturné


Bodor Attila A tél menyasszonya című mesekönyve 2018-ban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A kalandos, varázslatos mese egy szív nélkül született királylányról, Zelkáról szól, aki feláldozza magát azért, hogy megmentse a kishúgát a Téltől. A mesekönyvet ezúttal a Blogturné Klub négy bloggere értékeli. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a mesekönyvből. 

Bodor Attila A tél menyasszonya című mesekönyve már a borítóján lévő rajzzal és a fülszövegével megfogott magának. Pont olyan mesének tűnt, amit szívesen olvastam volna gyerekként is, és még most is leköt majd.

Ami tetszett

1. Gyönyörű illusztrációk

Szimonidesz Hajnalka illusztrációi már a Minka-sorozatnál is bejöttek, és A tél menyasszonyában is nagyon tetszenek. Hajnalkának olyan egyedi stílusa van, ami szerintem elvarázsolja a gyerekeket (és a felnőtteket is). Én legalábbis imádtam volna a könyvben lévő rajzokat kislánykoromban, és most is odavagyok értük. Egyszerűen jó kézbe venni ezt a könyvet már csak a látvány miatt is.

2. Belevaló főszereplőlány egy férfi írótól

Azt már megszoktam, hogy a női írók próbálnak mostanában igazi példaképet adó női vagy lánykaraktereket megalkotni a regényeikben, amire nagyon nagy szükség van szerintem a mai világban. De annak kiemelten örülök, hogy egy férfiíró egy mesekönyvben ilyen belevaló karaktert alkotott Zelka királylány személyében.

Zelka királylánynak nincsen szíve, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének érzései. Egyszerűen csak hófehér a bőre, a haja és hideg a teste. Emiatt sokan félnek tőle, de amikor megszületik a kishúga, végre elmúlik a magánya is. Ám három váratlan látogatónak és egy múltbeli alkunak köszönhetően a kishúgát el akarják hurcolni a Tél birodalmába. Zelka viszont nem hagyja! Inkább a húga helyébe lép, és vállalja az alku terheit.

Bátorsága nem ér véget ott, hogy a húgáért képes feláldozni önmagát. Nem az a fajta lány, aki csak úgy ül a fenekén, és várja a végzetét, vagy hogy kiszabadítsák. Tud róla, hogy nem ő az első lány, aki a Tél fogságába esett, az előtte elvitt lányok viszont soha nem kerültek elő. Nem akarja megvárni, míg ő is erre a sorsra jut.

Szóval bátor kalandba kezd, amely során kideríti az eltűnt lányok és a Tél titkát. A legjobb, hogy ehhez nem kap semmiféle segítséget, sőt, megpróbálják elbizonytalanítani, letéríteni az útjáról, rávenni, hogy hagyjon fel azzal, amit tesz. Ő mégis elég bátor és kitartó ahhoz, hogy ne hallgasson másra.

3. Kalandos, titokzatos

Nagyon jól felépített meséről van szó, amelyben rejtélyek és kalandok sora vár az olvasóra. Bár egy felnőtt olvasó számára nem valószínű, hogy nagy meglepetést okoz a Tél titka, az állatok kiléte és a szobák rejtélye, egy gyereknek biztos, hogy megmozgatja az agyát és a fantáziáját. Úgy gondolom, egy percig sem fog unatkozni az a gyerek, aki kézbe veszi ezt a mesekönyvet.

És bár egy felnőtt olvasó valóban előre tudni fogja, hová is futnak ki a mese rejtélyei, ennek ellenére úgy vélem, legalább annyira élvezni fogja az olvasást, mint én, ugyanis annyira jó stílusú, varázslatos az egész történet, hogy simán bevonzza és nem ereszti a felnőtt olvasókat sem. Egy jó húsz percre így mi is visszaváltozhatunk kicsit gyerekké.

4. Fontos téma

A Tél úgy gondolta, hogy ha neki tetszik egy lány, akkor joga van hozzá úgy is, hogy az adott lány nem érdeklődik iránta. Örülök, hogy ez a téma előkerült a mesében, ugyanis nagyon fontos arról beszélgetni, hogy a lányok, nők nem tulajdonok, akiket akaratukon kívül birtokolni lehet.

Nap mint nap olvasni az újságokban, hogy a volt élettárs, férj hogyan bántalmazta, esetleg ölte meg az exét, pusztán azért, mert az már nem akart tőle semmit. Sok olyan eset is van, amikor egy lánynak, nőnek azért kell meghalnia, mert visszautasítja azt a fiút, férfit, aki próbálkozik nála. Ezek a férfiak valójában nem szerelmesek, csak úgy érzik, joguk van birtokolni a nőt.

A valóságban sajnos ezeket a férfiak nem sújtja átok, hogy végül megtanulhassák, egy nő csak és kizárólag önmagáé, és egyetlen férfi sem birtokolhatja őt. Viszont ez a mese segíthet megtanítani nekik még kisfiúkorukban, hogy az emberi szabadság fontos, senki nem hiheti azt, hogy egy másik embert az igájába hajthat. Még a „szerelem” kifogása mögé bújva sem, ugyanis ha a másikat bántod, az nem szerelem, hanem egoizmus és beteges birtoklási vágy.

Amin elgondolkoztam…

Bodor Attila meséjében szerintem minden megvan, ami leköthet egy gyereket. Varázslatos, kalandos, izgalmas, rejtélyes, jó stílusban megírt és csodásan illusztrált. Ahogyan Novák Vica Minka-sorozatáról, úgy erről a könyvről is azt gondolom, hogy tökéletesen megtestesíti az igazán jó mesét. Semmit nem változtatnék rajta, és ha lenne gyerkőcöm, biztos, hogy felolvasnám neki esti meseként. Ha jól sejtem, nem is egyszer…

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyerkőcnek, mert élvezni fogják. És a gyereklelkű, meseszerető felnőtteknek is, mert ők is élvezetüket lelik majd benne.

Kedvenc idézet

„– Találkoztál talán a Téllel?
– Nem kellett. Hiszen először a Tavaszt rabolta el, később meg sok más leányt is – sorolta Zelka, miközben épp egy összegyűrt párnahuzatot hajtott félbe. – Nekem ennyi bőven elég. – Jelentőségteljesen egy rendezett halom tetejére helyezte az immár szépen összehajtogatott párnahajat.
Az állat szomorkásan hátracsapta apró fülét, és félrebiccentette a fejét.
– A háborgó tenger is veszélyesnek tűnik a felszínen, a mélyben mégis a legnagyobb nyugalomban úszkálnak a halak. Meglehet, hogy a Tél sem olyan kegyetlen, mint amilyennek hiszed.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A mese a testvéri szeretetről is szól, úgyhogy a blogokon található képek alapján híres testvérpárkarakterek egyik tagját kell kitalálnotok, és a nevüket beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 13. Könyv és más
04. 15. Nem félünk a könyvektől
04. 17. Sorok között

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése