~ Sárga könyves út ~

2019. április 27., szombat

Éld túl, kérlek! – avagy ki ne haljon meg a Trónok harca legnagyobb csatájában (Spoileres vélemény!!!)



Régóta Trónok harca rajongó vagyok. Persze, engem nem a szex, vérengzés és egyéb durvaságok fogtak meg a történetben, hanem az olyan felszín alatt található izgalmas érdekességek, mint például a karakterek személyiségfejlődése, a politikai szálak, a romantikusabb szálak és a hatalmas, váratlan és sokkoló fordulatok. Most, hogy elérkezett az utolsó évad, mindenki ismét Trónok harca-lázban ég, beleértve engem is. Mindig izgatottan várom az új részeket, azonban a következőtől rettegek is. Mert félek, hogy olyan karakterek vesznek majd oda, akik a szívemhez nőttek. De kik is ők, és szerintem miért kéne életben maradniuk?

1. Sansa Stark:

Az első szériában egy butuska libának tartottam, aki szörnyen idegesített. Aztán átment egy olyan karakterfejlődésen a vele történt szörnyűségeknek köszönhetően, amiktől számomra az egyik kedvenc karakter lett a sorozatban. Őszintén szólva, talán őt szeretem a legjobban. Hogy miért? Mert erős, határozott nő lett belőle, aki egyfelől jól kitanulta a hatalmasok játszmáját, másfelől nem omlott össze az őt ért borzalmak miatt, hanem egyre erősödött tőlük. Eszes, okos nő lett, aki lepipálta az őt körülvevő férfiakat. A legjobb pedig, hogy a tanultakat nem rosszra használja fel, mint például Cersei, hanem jóra. Tisztességes, becsületes, Északot és a családját szerető nővé vált, aki méltó a Stark névre. Az igazság az, hogy eddig azt szerettem volna, ha végül a "szépség és a szörnyeteg" szála is beteljesedik Sandor által, és még most sem bánnám, ha így lenne, de az utóbbi időben az is nagyon tetszik, ahogyan Theonnal egymásra néznek, szóval ebből is lehetne egy szép, keserédes szerelmi szál végül. Mindkét változatnak örülnék.

2. Theon Greyjoy:

Ő egy Sansához nagyon hasonló karakter, csak épp férfiban. Az első szériákban borzalmasan ellenszenves volt számomra. Igazi beképzelt ficsúr, aki a nőket csak egyvalamire tartja jónak, látszólag a világ urának képzeli magát, valójában viszont csak egy, az apja szeretetére vágyó kölyök. Robb elárulása, és amit Deresben tett, mélypont volt a személyiségét illetően. Aztán Ramsay kezei közé került, és annyit szenvedett, annyi veszteség érte (nemcsak a fizikaira gondolok, hanem lényegében elvesztette egy időre önmagát is), hogy elkezdtem őt szánni. Majd jött Sansa, és ahogy Theon végre összeszedte magát, és Bűzösből ismét Theon Greyjoyjá változott, úgy kezdtem el imádni. Nagy utat járt be, rengeteget fejlődött, és a sors iróniája, hogy a szememben azután lett csak nagybetűs Férfi, hogy fizikailag már nem volt az. Úgy gondolom, hogy hasznos lenne mind a húga, Yara mellett, támogatva őt a Vas-szigetek irányításában, mind Sansa mellett, támogatva őt Deres irányításában. És azután, hogy végre ennyit fejlődött, és Igazi Férfi lett belőle, sajnálnám, ha pont most halna meg.

3. Sandor Clegane:

Ő a szörny, aki látszólag baromi ijesztő, de ha valaki a lelke mélyére lát, akkor képes lesz megszeretni. Borzalmas dolgokon ment keresztül már kisgyerekként és borzalmas dolgokat is tett, mert nem tudta feldolgozni az őt ért külső és belső sérüléseket. Aztán jött Sansa, majd Arya, és rátalált a jó énjére. Az igazi Serre, aki a lelke mélyén lakozik. Annyit változott ő is, hogy megérdemelné a jobb és békésebb életet. Talán Sansa mellett, talán más mellett, talán egyedül. Viszont nagyon félek, hogy mi lesz vele, ha nem az a sorsa, hogy megküzdjön a bátyjával és legyőzze őt, akkor tartok tőle, hogy a tűzfóbiája miatt az a sorsa, hogy valamilyen módon megküzdjön az Éjkirály zombisárkányával és azzal a kék, jeges tűzzel, amit okádni tud. Ha így lesz, nagyon remélem, hogy nem kell feláldoznia önmagát az élők világáért.

4. Tyrion Lannister:

Intelligens, szereti a könyveket és alapvetően jó ember. A kinézete ellenére megtalálta a maga helyét a világban és nagy ember lett belőle, akin az emberiség sorsa nyugodhat valamilyen értelemben. Azt szeretném, ha túlélné a csatát (és talán erre elég nagy esélye is van), és végül bárki is kerül a Vastrónra, megtenné őt tanácsadójának. Na és persze, jó lenne, ha legalább a könyvben kiderülne majd, hogy hová lett az első felesége, Tysha, és ha mást nem is, legalább szívből a bocsánatáért esedezhetne, amiért nem bízott benne, és hagyta, hogy szörnyűségeket tegyenek vele.

5. Yara Greyjoy:

Mivel ő távol van a harctól, szintén nagy esélye van a túlélésre, hacsak nem a Vas-szigetek visszahódításakor hal meg. De remélem, hogy nem. Belevaló nő, kemény, jó harcos és jó testvér. Na meg persze becsületes amolyan vas-szigeteki betyár-, akarom mondani kalózmódra.

6. Daenerys Targarien:

Rabszolgafeleségként kezdte, és bárki bármit is mond, a Drogóval való kapcsolata nem igaz szerelem volt, hanem szimpla Stockholm-szindróma. Aztán Drogo, hála az égnek, meghalt, Dany pedig elkezdhetett kiteljesedni. Igazi királynővé nőtte ki magát, aki bár időnként hoz rossz döntéseket, alapvetően jót akar az átlagemberek, vagyis a nép számára. Bár a sorozat készítői az utolsó széria 1. részében megpróbálták őt ellenszenvesnek beállítani, olyan királynőnek, aki már nem hallgat senkire, kegyetlen és csak a hatalom érdekli, szerencsére a 2. részben kicsit visszavettek ebből. Az, hogy Dany hallgatott Jorah két tanácsára, számomra azt mutatja, hogy jó királynő lehet belőle, aki nem elvakult, és hallgat a valóban jó javaslatokra. Én nagyon örülnék neki, ha a sorozat készítői nem vinnék el a karakterét egy őrült, hatalomvágyó irányba, mert ezzel elferdítenék a személyiségét. Nem egy ilyen Daenerys Targarient láttam az előző szériák során. Én egy olyan Danyt láttam, aki nem tévedhetetlen, de jó királynő lehetne belőle a megfelelő tanácsadókkal az oldalán. És ugyan, hadd üljön már a trónon egy olyan nő, aki megmutathatja, hogy jobb világot tud alkotni, mint a trón korábbi tulajdonosai.

7. Jaime Lannister:

Az ő karaktere amolyan kakukktojás a listán, mert bár sokat változott, és ezt értékelem, nem tudtam úgy igazán megkedvelni. Viszont nem akarom, hogy most meghaljon az Éjkirállyal és a holtakkal való csatában. Azt akarom, hogy éljen, és hogy ő teljesítse be azt a jóslatot, ami Cersei végzetét jelenti. Mert totál poén lenne, hogy Cersei mindig Tyriontól félt, és azt hitte, rá vonatkozik a jóslat, végül mégis Jaime lenne az, aki elhozza számára a véget.

Ti mit szeretnétek, ki maradjon mindenképpen életben és miért?

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése