~ Sárga könyves út ~

2019. április 13., szombat

Wesley Chu: Időrabló – Blogturné


Időutazás! Közkedvelt téma a sci-fi műfajban. A legújabb turnénk témája is ez, hiszen Wesley Chu Időrabló c. könyve eredeti nyelven 2015-ben, itthon pedig 2017-ben jelent meg, így nem csak a regény szereplői, hanem mi is utazunk egy picit az időben. Ha velünk tartotok megtudhatjátok, vajon Chu tényleg tudott-e valami frisset alkotni a témában, ráadásul egy szerencsés játékosunk egy gyönyörű Időrabló példánnyal lehet gazdagabb. 

Gyerekkoromban a kedvenc sorozatom az X-akták volt, rengeteg sci-fi regényt olvastam, és írópalántaként életem első kisregénye is egy sci-fi volt. Aztán valahogy elhalt ez az érdeklődésem, és más irányba terelődött mind olvasóként, mind íróként. Nos, most az Agave Kiadónak és Wesley Chu Időrabló című regényének köszönhetően ismét kedvet kaptam a sci-fi olvasásához és írásához is.

Ami tetszett

1. A világfelépítés

Őszintén, kellett néhány fejezet, mire újra visszaszoktam a sci-fi stílusába, és összeállt a fejemben a kép, hogyan is működik az adott regény világa, de miután ez megtörtént, egyszerűen imádtam a történetet.

Az alapsztori szerint, a Földet tönkretettük, és a külső naprendszer bolygói és holdjai között tengődünk rossz körülmények között. Ahhoz, hogy az emberiség túlélje, a kronotropokra van szükség, olyan időutazókra, akik vállalják, hogy visszamennek a múlt különböző pontjaira, hogy megszerezzék a szükséges élelmet, technikát, fát és egyebeket. Mindezt azonban úgy, hogy nem avatkozhatnak bele a múltba. A KornoCom nevű szervezet felügyeli az időutazásokat, és nagyon szigorúan veszik a szabályaikat. A probléma csak az, hogy egyre kevesebb kronotropjuk van, ugyanis a legtöbb időutazó egy idő után nem bírja már lelkileg azt, hogy annyi szenvedést és halált kell tétlenül végignéznie az utazásai során, és öngyilkos lesz.

Kevesen érik meg azt a kort, amit James. Már ő is az összeomlás szélén áll, amikor nagy lehetőséggel keresik meg. Ha visszamegy a világ összeomlása előtti időbe egy Nutris-platform nevű kutatóbázisra az Északi-sarkon, és megszerez három gépezetet, akkor nyugdíjba vonulhat egy szép bolygóra sok-sok pénzzel a zsebében. A feladatot nehezíti, hogy a történelemkönyvek szerint a platform a visszatérése után kevéssel el fog pusztulni a rajta lévő összes emberrel együtt, így sietnie kell a lopással, nehogy őt is ott érje a vég.

James visszatérve a múltba, a platformon összetalálkozik egy kutatónővel, Elise-szel aki azonnal belopja magát a szívébe, és ő az első múltbeli ember, akinek nem tudja csak úgy tétlenül végignézni a halálát. Ezért elviszi magával a saját jelenébe. Ám mivel megszegte az időutazás legfontosabb szabályát ezzel, üldözött lesz ő is és Elise is.

Az izgi az, hogy Elise a múltban pont azon dolgozott, hogy megmentse a földet a globális klímakatasztrófától, és már majdnem sikerült is visszafordítaniuk a folyamatot, ám ekkor jött a platform felrobbanása. A föld pedig elveszett. De vajon kinek állhatott az érdekében, hogy megsemmisüljön a platform és vele együtt a bolygó megmentésének lehetősége?

Annyi izgalmas cselekményszál van a regényben. Egyfelől tudni szeretnénk, miért történt az a földdel, ami. Másfelől tudni akarjuk, vajon megmenthető-e még a föld akár a múltban, akár a jelenben. Ott van az a nagyon tetszetős szerelmi szál, ami James és Elise között szövődik. És egy izgalmas politikai szál, amelyben kiderül, hogy talán nem is a KronoCom kezében van az irányítás és a látszat csal. Ó, és persze a nagy titok, hogy vajon mi történhetett a múltban James kishúgával, aki egyik pillanatról a másikra szőrén-szálán eltűnt, Jamesnek pedig azóta is lelkifurdalása van amiatt, hogy nem tudta megvédeni.

Azt hiszem, ez már csak így felsorolva is mutatja, milyen összetett a regény, olvasva pedig még inkább az lesz.

2. Politikai szál

Elsőre úgy tűnik, hogy a KronoCom az, ami mindent irányít. Ők felügyelik az időutazást, és így az ő kezükben van a világ irányítása is. Aztán kiderül, hogy a háttérben ott vannak a nagyvállalatok, a pénzesek, és valójában minden úgy működik a jövőben is, ahogyan a jelenünkben. Felfedezhetjük a párhuzamokat, ha nagyon figyelünk…

A politikai szál egyik fontos alakja Levin. Vezető szerepet tölt be a KronoComban, és szívből hisz is abban, hogy amit tesznek, az úgy helyes, és hogy a szervezete a jót szolgálja. Ő tipikusan az az ember, akinek elvei vannak, és azok mindenek felett állnak. A családja, a barátai, még önmaga felett is.

Elvileg negatív karakter, hiszen az ő dolga, hogy James törvényszegését megtorolja. Gyakorlatilag van benne valami, ami miatt az ember nem tudja úgy igazán utálni, és azt várja, hogy végre rájöjjön, rossz embereket és célokat képvisel. Persze, hogy végül megvilágosodik-e, azt nem árulom el, de számomra nagyon érdekes és izgalmas volt az ő történetszála is.

3. Karakterfejlődés

James karakterfejlődése jól ki volt dolgozva. Magának való, lelkileg teljesen szétesett, az alkoholban vigaszt kereső kronotropként kezdi, aki nem törődik igazán senkivel, és mindenkit megpróbál elijeszteni magától. Aztán berobban az életébe (szinte szó szerint) Elise, és a férfi szép lassan elkezd megváltozni szerintem nagyon reális és hihető módon. Ennek talán az az oka, hogy tényleg lassú folyamatot követhetünk végig, nem egyik pillanatról a másikra lesz James személyisége teljesen más.

4. Szerelmi szál

James és Elise közös szála is azért tetszik, mert bár James azonnal kötődni kezd Elise-hez, és Elise ezt viszonozza is, a mélyebb érzéseik és az egymás felé való közeledésük mégis lassan halad előre. Sosem szerettem a bumm bele szerelmi szálakat, sokkal szebbek és reálisabbak azok, amelyekben ki kell várni azt a pillanatot, amikor a karakterek egymásra találnak, és rájönnek,hogy szeretik egymást.

Amin elgondolkoztam…

A regény vége oly sok kérdést hagyott bennem, szóval nagyon-nagyon reménykedem abban, hogy a második részt is mihamarabb a kezembe vehetem. Ez a könyv tényleg visszavezetett a sci-fihez, és emlékeztetett rá, hogy gyerekként miért is szerettem annyira az ebbe a zsánerben tartozó történeteket. Biztos, hogy mostantól az Agave hűséges olvasója leszek, és érdeklődve szemezgetek a sci-fi könyveik közül. Már meg is rendeltem magamnak az egyik regényüket, remélem, az is annyira tetszik majd, mint az Időrabló.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az igazán jó sci-fi regényeket, vagy esetleg szeretné megkedvelni őket.

Kedvenc idézetek:

„- Kérem, segítsen! – sikította a fiú. – Maga bizonyára egy angyal, akit Isten küldött. Keresztény vagyok! Mentsen meg! Szabadítson meg!
James megtorpant. A tűz azzal fenyegetett, hogy bármelyik pillanatban felemészti a szobát. A fiú egészen biztosan nem jut ki innen élve, ha ő nem tesz valamit. De ha így áll a helyzet, a kölyök ennyi erővel halott is lehetne. Megfordult, és megközelítette a halálra rémült nácit.
- Lejárt az időd ebben a világban. Békélj meg az életeddel! Így könnyebben viseled majd az utolsó pillanataidat a Földön.
A fiú talán tizenhat éves sem lehetett. Az arca könnyektől fénylett. A keze kinyúlt, és megragadta James bokáját.
- Kegyelem! A Führert követem. Jó ember vagyok. Jó ember vagyok!
James a rémült fiúra bámult, és visszaemlékezett a saját gyerekkorára, amikor állandó félelemben élt. Szomorúan megcsóválta a fejét.
- Nem vagy az, de ettől függetlenül sajnálom.”

„A KronoCom pár évvel ezelőtt megbízást adott egy tanulmány elkészítésére, hogy megvizsgálják, miért olyan magas az időügynökök körében az öngyilkossági ráta. Néhány tudós azt feltételezte, hogy a túlzásba vitt időutazás káros hatást gyakorol az agysejtekre. James megkímélhette volna őket a felmérésbe fektetett időtől és energiától, ha közli velük, hogy azért váltak a korontropok olyanná, amilyenné, mert szar a meló.”

„A látvány elszomorította. Messzi a jövőben minden sokkal rosszabb volt. A késő huszonegyedik században kevés ehhez fogható, borzalmas hely létezett. A világ kormányai egy generációval korábban összefogtak, hogy felszámolják a szegénységet és az éhezést, és jobbára sikerült is véghezvinniük a céljaikat. A pénzt és az erőforrásokat különböző kutatásokra fordították, mint például a betegségek gyógymódjainak kifejlesztésére, új élelmiszerforrások felfedezésére és az energia-újrahasznosításra. A megfizethető építkezési lehetőségek és a szociális háló kiterjesztését célzó tervek hozzájárultak, hogy ne legyen több hajléktalan ember, sem pedig betegségek. Az országok feloszlatták a hadseregüket, és a béke érdekében lecsökkentették a hadiköltségeiket. Úgy tűnt, hogy minden a lehető legjobban alakul. A civilizáció azonban valamilyen okból kifolyólag letért a helyes útról, és mindaz, amit Elise idejében elértek, elveszett.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Chu regénye egy időutazó a.k.a. kronoember, James történetét meséli el, akinek a jövője annyira mentes az energiaforrásoktól, hogy kénytelen a múltban bányászni értük. Az időutazásnak sok szabálya van, aminek megszegése vagy így vagy úgy, de az életükbe kerül. Ezek közül a legfontosabb: ne változtassák meg az idővonalat. Emiatt csak a katasztrófákat lehet biztonságosan kihasználni.

A mostani játékunk során mi is kronoemberekké váltunk, és visszamentünk az időben egy-egy katasztrófához, hogy megszedjük magunkat ereklyékkel és különféle erőforrásokkal, amikre egy disztópikus jövőben szükség lehet.

A ti feladatotok, hogy kitaláljátok melyik bloggerünk mely katasztrófához utazott vissza. Persze egy kis segítséget is adunk minden állomáson: megadjuk a katasztrófa időpontját, illetve azt is, hogy mivel töltöttük ott meg a mikulás batyuinkat.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Segítség a játékhoz:


1906. április 18
mit hoztunk el: technológiát


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 15. FüggőVég
04. 17. Könyv és más


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése