~ Sárga könyves út ~

2019. május 16., csütörtök

Alastair Fothergill–Keith Scholey: A mi bolygónk – Blogturné


A Netflix azonos című természetfilm-sorozatához hasonlóan A mi bolygónk című kiadvány nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megmutassa, mennyire csodálatos és egyben törékeny földünk élővilága, amelyen egyre láthatóbb jelei vannak a felelőtlen emberi beavatkozásoknak. A könyv amellett, hogy feltárja olvasói előtt az összefüggéseket és a pusztítás mértékét, egyben megoldásokat is javasol ahhoz, hogy bolygónk élővilága meggyógyulhasson – mielőtt még túl késő lesz. Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével ezen a bolygót átszelő utazáson és nyerjétek meg A mi bolygónk egy példányát! 

Alastair Fothergill és Keith Scholeytől A mi bolygónk című könyvet két okból szerettem volna elolvasni. Az egyik, hogy David Attenborough írta hozzá az előszót, és mivel az általa írt Egy ifjú természettudós történetei című könyv is nagyon tetszett, és tisztelem a munkásságát, ezért úgy véltem, amihez a nevét adta, az csak érdekes lehet. A másik, hogy bár sok ember behunyja a szemét, a globális katasztrófára már nem mondhatjuk azt, hogy oké, lesz egyszer, de tutira nem a mi életünkben. Mert már itt van. Meg fogjuk mi is szenvedni. És érdekelt, hol is tart pontosan a bolygónk ebben a katasztrófában, és esetleg mi mit tudnánk tenni azért, hogy csökkentsük a károkat.

Ami tetszett

1. Szomorúan gyönyörű

A könyv kivitelezése igazán minőségi és gyönyörű. A benne lévő fotók egyszerre csodálatosak és szomorúak. Vagy mert olyan állatokat és tájakat láthatunk rajtuk, akiket/amiket nem biztos, hogy sokáig láthatunk még, vagy mert azok az állatok éppen szenvednek a mi fogyasztói társadalmunk felelőtlensége és a kapitalista világot vezető urak pénzéhsége miatt.

A képek mellé rövidke magyarázatokat is kapunk, hogy pontosan tudjuk, mit is látunk éppen. Emellett vannak a könyvben egyéb a megértést segítő apró illusztrációk is, amelyeken pontos adatokat láthatunk egy-egy témában.

2. Fontos téma

Ha valaki globális klímakatasztrófáról beszélt korábban, mindenki csak elnézően mosolygott és valódi meggyőződés nélkül bólogatott, mert túlbuzgó bolondnak tartották az igazmondókat. Csak az elmúlt években kezdenek tömegével rájönni az emberek, hogy igen, bizony baj van, és nem kicsi. Már érezzük a bőrünkön, és ennél már csak rosszabb lesz. A kérdés csak az, hogy mennyire. Ha teljesen nem is fordíthatjuk vissza az összes kárt, még megálljt parancsolhatunk, és megakadályozhatjuk a további károkat. De ehhez most kéne lépni, és nemcsak úgy ímmel-ámmal, hanem nagyon határozottan.

Az első lépés az, hogy ismereteket szerzünk a helyzetről és a bolygóról, amelyen élünk, de oly kevéssé ismerjük. Bár egyre több ember érzi, hogy baj van, fogalmunk sincs annak összes okáról, összetettségéről, és arról, mit lehetne tenni.

Ez a könyv nemcsak gyönyörű, hanem olyasféle tudást ad át, amelyre nagy szükségünk van. Mindenkinek. Pontosan levezeti, hogy mely területen milyen hatással volt az emberi tevékenység a földekre, vizekre, ez hogyan hatott ki a növényekre és az állatokra, a táplálkozási láncra, és hogyan hathat (vagy már hat is) ki az emberek életére. Viszonylag értelmes és művelt embernek tartom magam, de még én is rácsodálkoztam, mennyi mindent nem tudok a témáról.

Például azt tudtam, hogy gátakkal és egyéb módokon irányítani próbáljuk az édesvizű folyóinkat, pl. azért, hogy iható víz folyjon a csapjainkból. De arról fogalmam sem volt, hogy rengeteg olyan gát és a vizeket befolyásoló építmény is van, amelyek borzalmasan károsak a természetre nézve, és semmiféle hasznot nem hoznak az embernek. A kapzsiság vagy ostobaság folytán kezdték el építeni ezeket, és vagy félbemaradtak, vagy kiépültek, de feleslegesen. Ezeknek az elbontását néhol már megkezdték, de az összest le kéne bontani minél hamarabb.

Az is durva, hogy egyesek a hasznot látják bizonyos katasztrofális természeti változásokban. Pl. azért, mert az adott hely eddig elzárta előlük az értékes ásványokat, szénhidrogéneket, ám most kibányászhatóvá válna számukra. Ez a fajta kapzsiság egyszerűen undorító.

3. Érdekes és hasznos tudás

Amellett, hogy milyen folyamatok is játszódnak le most a bolygónkon, sok egyéb tudásanyagot is kapunk a könyvből. Azt, hogyan élnek egyes állatok, mit esznek, mivel telnek a mindennapjaik, hogyan gondoskodnak az utódaikról és hasonlók.

Bár az embert elszomorítja az, ami ezekkel az állatokkal történik, közben mégis érdekes bepillantást nyerni az életükbe. Reméljük, hogy ez a könyv nem válik valamiféle állati történelemkönyvvé a jövő számára, amelyből már nem létező állatokat ismerhetnek meg a túlélő emberek (már ha lesznek…), hanem bejön a könyvben érezhető pozitív világlátás, reménykedés, és helyrehozzuk, amit elrontottunk.

Amin elgondolkoztam…

A napokban láttam egy videót Facebookon. Egy különleges hologramtechnikával különböző állatokat (fóka, rozmár, orrszarvú, jegesmedve, delfin stb.) vetítettek ki egy családnak (apa, anya, két pici gyerek). Olyan volt az egész, mintha az adott állatok valóban ott lettek volna az orruk előtt. Elsőre az futott át az agyamon, hogy milyen fejlettek és ügyesek vagyunk, hogy már ilyesmit is létre tudunk hozni. Aztán a következő gondolatom az volt, hogy lehet, hogy 3-5-10 év múlva ezeket az állatokat már csak így láthatja bárki is. Mivel ki fognak halni.

A könyv írói úgy látják, még tehetünk ez ellen. Ha nem is tudunk mindent visszafordítani, megállíthatjuk a folyamatot, és megmenthetjük a veszélyben lévő növényeket, állatok és persze önmagunkat. Csak rajtunk múlik, hogy igazuk lesz-e…

Kinek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek. Szó szerint. Mindenkinek szüksége lenne rá, hogy végigolvassa az elsőtől az utolsó betűig.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Bolygónk élővilágának fenntartását biztosítja a fajok sokfélesége és ezen fajok egymással való kapcsolata. A játékban ezúttal olyan élőlények képeit és jellemzéseit találjátok az állomásokon, amik nélkül igen hamar felborulna az élőhelyük ökoszisztémája. A feladat – miután beazonosítottátok a képen szereplő egyedet – , hogy megírjátok nekünk, milyen, ember által előidézett ártalmak érik napjainkban ezeket az élőlényeket?
Példa: ha mondjuk a szélesszájú orrszarvú szerepel a képen, akkor a Rafflecopterbe azt kell beírni, hogy orvvadászat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép és leírás a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 11. KönyvParfé
05. 13. Dreamworld
05. 15. Spirit Bliss a Sárga könyves út
05. 17. Nem félünk a könyvektől

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése