~ Sárga könyves út ~

2019. május 11., szombat

John P. Strelecky: Miért kávézó – Mese az élet értelméről – Blogturné


Egy rejtélyes kávézó, valahol a semmi közepén. Egy magányos utazó. És sok-sok kérdés, amiknek a végiggondolása az egész életedet megváltoztathatja.
Ezt adja a Miért kávézó.
A Blogturné Klub három tagja is elindul, hogy ellátogasson erre a misztikus helyre. Tarts velünk Te is!

John P. Strelecky Miért kávézó – Mese az élet értelméről című könyve a címével fogott meg magának elsőként, aztán elolvastam a fülszöveget is, és az egészet annyira titokzatosnak és izgalmasnak találtam, hogy úgy éreztem, el kell olvasnom ezt a könyvet. Őszintén szólva, nem tudtam, mire számíthatok majd, fogalmam sem volt, hogy valamiféle horrorisztikus sztorit kapok-e vagy inkább filozofikusat, mágikusat vagy realistát, de nagyon kíváncsian vártam, hogy kiderüljön.

Ami tetszett

1. Meglepi

A történet egy emberkéről szól, aki a szabadsága alatt autóval elindul nyaralni, de egy dugó elállja az útját. Ezért új utat választ, amiről nem tudja pontosan, hová is vezet, kihalt és elég parának tűnik elsőre. Végül észrevesz egy kis kávézót a semmi közepén, aminek Miért kávézó a neve, és bemegy megkajálni. Az étlapon viszont három furcsa kérdés vár rá: „Miért vagy itt?”, „Félsz a haláltól?”, „Elégedett vagy az életeddel?”.

A fülszöveg alapján tényleg nem tudtam, mire is számítsak, és a regény elején is még bizonytalanul vártam, milyen kávézóról is van szó. Egyszer láttam egy horrorfilmet, amiben a semmi közepén autózó, eltévedt házaspár rábukkan egy világvégi kávézóra, aztán kiderül, hogy valami időhurokban vannak, és bármerre is indulnak tovább, mindig az adott kávézónál lyukadnak ki végül. Szóval simán el tudtam volna képzelni, hogy valami horror vagy thriller sztorit kapok végül. Már csak azért is, mert a félsz a haláltól kérdés elég parának hangzik elsőre.

Aztán az is felmerült bennem, hogy ez nem horror vagy thriller lesz, hanem valami fantasy vagy mágikus realista történet. A főszereplő ugyanis úgy látja, mintha a betűk mozognának az étlapon, de nem biztos benne, hogy tényleg jól látta. Mi sem lehetünk biztosak benne olvasás közben, lehet, hogy csak a kimerültségtől képzelte a főszereplő? Az ember agya furcsa dolog, sokszor simán becsap minket. Vagyis olvastam tovább, és vártam, történik-e még valami furcsaság, amely alátámasztaná ezt az elméletemet.

Azt is simán el tudtam volna képzelni, hogy nincsen semmi paranormálisan vagy túlvilágian különleges a kávézóban, csak kicsit „bogaras” a tulaj és az ott dolgozók, és imádnak filozofálni. Valamiféle küldetéstudatuk van, amivel rábírják a betévedő vándorokat, hogy gondolják át az életüket, az életük értelmét.

Természetesen nem árulom el, hogy végül mely kategóriába tudtam besorolni a történetet, majd mindenki rájön, ha elolvasta a könyvet, de izgi volt olvasóként erről gondolkodni, azt találgatni, milyen történetet is tartok a kezemben.

2. Filozófia

A könyv nagyon érdekes kérdéseket vet fel, amelyekről szerintem felszínesen mindenki elgondolkozott már, mélyebben pedig csak páran. Miért vagyunk? Mit várunk az életünktől? Elégedettek vagyunk-e azzal, ahogyan élünk? Van-e valami életcélunk? Hogyan érzünk a halállal kapcsolatban, és ennek köszönhetően hogyan gondolunk az életre? És a legfőbb kérdés, merünk-e valódi választ adni a fent felsorolt kérdésekre…

Ha egyszer ezeken valaki úgy igazán elgondolkozik, az valóban kihatással lehet az élete még hátralévő részére. A főszereplő is ezért ódzkodik először mélyebben megfontolni a kérdéseket, mert mélyen legbelül érzi, hogy a pincérnőnek igaza van, és a válaszok mindent megváltoztatnak majd. A változás pedig lehet, hogy végül boldoggá teszi, ám ha el is jut odáig, az hatalmas nehézségekkel jár.

Nagyon szeretem a filozófiát, szeretek érdekes kérdéseken gondolkozni, szóval izgalmas volt számomra, hogy a főszereplő vajon milyen válaszoknál lyukad ki, ahogyan az is, vajon én milyen válaszokat adnék.

3. Tükör

A főszereplőben, az életével kapcsolatos kétségeiben, kérdéseiben szerintem minden olvasó magára ismerhet egy kicsikét, és ez segít, hogy még jobban megértsük őt, még jobban át tudjuk érezni az étlap kérdéseit, és még inkább elgondolkoztatnak azok a felvetések, amelyek a főszereplő, a pincérnő, a tulajdonos és a vendégek szájából elhangzanak.

Anne, az egyik vendég marketinges felsővezető volt korábban, ő is nagyon szép tükröt tart elénk, hogy lássuk önmagunkat és a világot is. Néha olyasmiket érzünk fontosnak, amikre egyébként semmi szükségünk, miközben azt, ami valóban fontos számunkra, csak halogatjuk. Azt hiszem, ez a könyv nem azért fontos, mert nagy titkokat fed fel, amikről korábban még nem tudtunk, hanem azért, mert pontosan tudtuk ezeket a dolgokat, csak nem mertünk foglalkozni velük. De talán olvasás után másképp állunk majd mindenhez.

Amin elgondolkoztam…

A könyv tele van nagyon érdekes, logikus és igaz gondolatokkal. Amikre az ember hevesen bólogat, miközben a sorokat olvassa. És mégis, bár tudjuk pontosan, hogy milyen a világ, hogyan manipulál minket, mire vágyunk, és mivel fecséreljük az időnket, borzalmasan nehéz változtatni.

Az ember kényelmesen bele tud süppedni egy számára egyáltalán nem jó élethelyzetbe is. Azt ismeri, és morbid módon valamiféle biztonságot nyújt számára. Változtatni pedig kockázatos, mert vagy összejön, vagy nem. A félelmeink láncok, ha azoktól megszabadulnánk, veszélyesebb lenne az élet, de többen rátalálnának a boldogságra is.

Gondolkozzunk ezen sokat, mert ez az első lépés ahhoz, hogy talán összeszedjük magunkat a cselekvéshez is.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnek elmélkedni, filozofálni, és szívesen elgondolkoznának a könyv segítségével a saját életükről is.

Kedvenc idézetek:

„„Milyen furcsa ez a kifejezés – morfondíroztam. »Újratöltsem az elemeimet.« Lemerül, újratölt, lemerül, újratölt… ez az egész hogyan mozog pozitív irányba?””

„– (…) Ha nem tudom pontosan, miért vagyok itt és mit akarok csinálni, akkor csak azokat a dolgokat művelem, amit a legtöbb ember.
– Ha azt teszi, amit „a legtöbb ember”, az a tapasztalatai szerint segít beteljesíteni a létezése célját?”

„– Ez tényleg őrület – mondtam.
– Micsoda?
– Amiről most beszélgetünk. Miért fordítunk olyan sok időt rá, hogy felkészüljünk arra az időre, amikor azt tehetjük, amit szeretnénk, ahelyett, hogy egyszerűen csak egyből azt tennénk, amit szeretnénk?”

„Sok olyan ember vesz minket körül, akik azt mondják, alig várják a nyugdíjat, hogy majd akkor azt csinálják, amit szeretnének. Nem telik bele sok idő, és mi is elkezdünk ábrándozni erről a már-már misztikus jövőről; arról az időről, amikor már nem kell dolgoznunk, hanem azzal tölthetjük az időnket, amivel akarjuk. Közben veszünk néhány új holmit, hogy kompenzáljuk magunkat azért, hogy nap mint nap nem azt tesszük, amit szeretnénk. Reménykedünk benne, hogy a hirdetések üzenetei egy kicsit igazak, és a reklámozott dolgok megadják azt a örömet, amelyet a munkával töltött életünk nem. Sajnos az a helyzet, hogy minél többet vásárolunk, annál több a számla, ezért még több időt kell munkával töltenünk, hogy mindet ki tudjuk fizetni. Mivel nem az adott munkával akarjuk tölteni az életünket, ezért a több munka csak növeli az elégedetlenségünket, mert még kevesebb időnk marad arra, hogy azt tegyük, amit szeretnénk.”

„Sok ember abból él, vagy abból nyeri a hatalmát, hogy másokkal elhiteti: az a kulcs a beteljesedéshez, amit ő készít, vagy elad. Képzelje csak el, mekkora bajba kerülnének, ha mindenki ráébredne, hogy saját boldogsága mértékét ő maga határozza meg!”

„Az élet rendkívüli történet, John. Csak néhány ember nem veszi észre, hogy ő a szerző, és úgy írhatja meg, ahogyan akarja.”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Te jársz kávézókba? És mennyire ismered a különböző kávéfajtákat?
Mostani játékunkban pontosan erre vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson megtalálod egy kávéfajta leírását, nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyik fajtáról van szó. Ha ügyes vagy, megnyerheted a könyvet!

Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Leírás a játékhoz:

Egyharmad rész eszpresszóból, kétharmad rész gőzölt tejből áll. Az italt ebben az esetben is tejhab fedi.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 12. Könyv és más  

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése