~ Sárga könyves út ~

2019. május 7., kedd

Diana Gabaldon: Outlander 5/2. – A lángoló kereszt – Blogturné Extra (Borítómustra)


A tavasz nemcsak a napsütést hozta, hanem többek között a népszerű Outlander sorozat ötödik részének második kötetét is, melyben tovább követhetjük a kedvenc hőseink kalandjait az amerikai kontinensen. Kövesd a Blogturné Klub négy bloggerét turnéjuk során és versenybe szállhatsz a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért!

Ezúttal valami újdonsággal jelentkezem Blogturné Extraként, méghozzá az első borítómustrámmal. Kíváncsi voltam, hogy az Outlander 5. részéhez A lángoló kereszthez milyen külföldi borítók készültek, és most meg is mutatom nektek őket.

 
Az első, ami kutatás közben feltűnt, hogy a legtöbb kiadás egyetlen könyvként kezelte az 5. részt, vagyis nem lett a történet úgy két könyvre szedve, ahogyan Magyarországon. Ez anyagi szempontból valószínűleg pozitív az olvasók számára, viszont nem tudom, milyen minőségűek ezek a kiadások, és mennyire lehet őket kényelmesen, a könyv szétesése nélkül végigolvasni ilyen oldalszám mellett.


Két angol nyelvű (brit és amerikai), az egyik német, valamint a lengyel könyv borítói eléggé minimalisták. Pirosas, bordós, narancsos színvilág jellemzi őket. Egyetlen szimbólum van rajtuk, bár mindegyiken más. Kard, kereszt, valami szarvasos aranydísz és egy növényes díszféleség (talán övcsat lehet?).

A két utóbbi lehet, hogy valami történelmi eseményhez köthető, de mivel nem vagyok otthon a skót és angol történelemben, ezért fogalmam sincs, mik lehetnek. Szóval legnagyobb sajnálatomra ezek a borítók nem sokat mondanak nekem, az én ízlésemhez képest túl minimalisták, előzetes történelmi ismeretek nélkül nem nagyon lehet értelmezni őket, vagy épp túl sokféleképpen értelmezhetőek (lásd kard, kereszt).

Nekem ezek nem igazán jönnek be, semmi nincs rajtuk, ami úgy igazán felkeltené a figyelmemet. Egyik sem vonzza a szemem, egyik sem gondolkoztat el úgy igazán a rajta lévő szimbólummal.

Ha mégis ki kéne választanom, hogy melyik tetszik közülük legjobban, akkor talán  a szarvasos aranydíszeset mondanám. De azt sem azért, mert jól sikerült, hanem mert a többi úgy néz ki, mintha egy hozzám hasonló számítástechnikai analfabétával dobatták volna össze 5 perc alatt. XD


Az angol nyelvű kiadások között van két nagyon hasonló borítójú is. Mindegyiken megtalálható az iránytűmotívum, és bár az egyik teljesen piros színvilágú, a másikban pedig dominánsabb a kék, mint a piros, mindkettő valamiféle felhős hátteret ábrázol. És ha jól látom, akkor valamiféle térképet rejt ez a felhős égbolt.

Ennek a két borítónak a színvilága egész bejön, az egyetlen, ami zavar, hogy nem lehet tisztán látni, hogy mi is van a háttéren. Persze, lehet, hogy a nyomatott könyvön jobb minőségű a kép, és jól kivehető minden.


Az egyik angol és német kiadás abban hasonlít egymásra, hogy egy-egy szép tájat vesz alapul a borítóhoz, de teljesen másképp teszik mindezt. Az angol változat inkább olyan vadregényesnek tűnik, szerintem jobban passzol az Outlander témájához, míg a másik lányregényesen romantikusra vette a figurát a pirosas színvilággal, virágokkal és vízeséssel. Az angol semleges számomra, nem rossz, de nem is túl jó, a németet viszont biztosan nem kapnám le a könyvesbolt polcáról, ha nem tudnám, hogy milyen jó történetről is van szó.


A lengyel borító duplán különleges. Egyfelől a lengyelek az egyetlenek az általam fellelt kiadások közül, akik a regényt ugyanúgy két könyvként adták ki, mint mi, magyarok. Másfelől ők az egyetlenek, akik filmes borítót készítettek. A lángoló kereszt 2. könyvén Claire található, amint egy fáklya fényében aranytömböket nézeget. Ha jól látom, akkor fent pedig valami medálféleségben az időutazást lehetővé tevő kövek láthatóak. A borító kicsit amatőr módon van megszerkesztve, de maga a kép bejön, csak profibb borítótervezővel kellett volna összerakatni az egészet.


És persze végül, itt van a magyar borító is. Aki ismer, tudja, hogy nem igazán kedvelem ezeket a fekete hátterű, minimalista borítókat, mert úgy gondolom, annyi van már belőlük, hogy egyik sem tud igazán figyelemfelkeltő lenni. Az előnye viszont az, hogy az olvasók azonnal a KMK-hoz kötik az ilyen stílusú borítókat, és nagyjából tudják, hogy mire számíthatnak, ha levesznek egy ilyen borítójú regényt a könyvesbolt polcáról.

Annak ellenére, hogy nem vagyok jóban az ilyen stílusú borítókkal, azt kell mondanom, hogy még mindig a mi borítónk néz ki a legjobban az általam találtak közül. Látszik, hogy profi, hozzáértő ember rakta össze az egészet, nincs olyan amatőr érzése az embernek tőle, mint a külföldiek többségétől. A borítón lévő motívumokat nem nagyon tudom hová tenni egyelőre értelmezés szempontjából, de jól mutatnak a fekete háttéren. Szóval ha kedvencet kell választanom az összes itt felsorolt borító közül, akkor ez lenne az. Ezt a változatot látnám szívesen a saját könyvespolcomon.

És nektek melyik tetszik a legjobban? :)

Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban a népszerű történet szereplőit keressük. Minden bejegyzésben egy-egy ismert karakter nevét rejtettük el. A ti feladatotok az, hogy megtaláljátok ezt a nevet és a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
05. 09. Könyvvilág
05. 11. Deszy könyvajánlója  – Extra

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése