~ Sárga könyves út ~

2019. május 19., vasárnap

Szép Zsolt: Kárpát walzer – Blogturné


Szép Zsolt bemutatkozó regénye, a Kárpár Walzer az Osztrák-Magyar Monarchiába kalauzol el bennünket, de nem épp a megszokott módon! Egy erényes nevelőnő életveszélyes kalandjain keresztül ismerkedünk meg a korabeli Budapest sötét oldalával, és egy titokzatos renddel, akik mágia és varázslat segítségével védik meg az világot a gonosz eljövetelétől. Tartsatok velünk ebben az elképesztő kalandban és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából! 

Amikor Szép Zsolt Kárpát Walzerét ajánlották olvasásra, felmentem a Moly.hu-ra, és elolvastam néhány feltöltött idézetet a könyvből. Azok ígéretesnek tűntek, ezért úgy éreztem, megér egy próbát a történet.

A regény az 1860–70-es években játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia területén, és egy történelmi alapokon nyugvó fantasy. Körmöczi Zsuzsanna nevelőnőként dolgozik a rokonainál. A család egyik barátja váratlanul arra kéri, hogy mikor a család Fiumébe utazik, Zsuzsanna vigyen magával egy metronómot, és azt adja át egy bizonyos személynek. A problémák ott kezdődnek, amikor valaki megzsarolja Zsuzsannát, hogy ha nem neki adja át a metronómot, akkor a neveltjének baja esik… Vajon mi jelentősége van egy ránézésre egyszerű tárgynak? Miért ölnének és halálnak meg miatta bizonyos emberek? Milyen gonosz erők munkálkodnak a háttérben, és milyen jók, akik le akarják győzni a gonoszt?

Ami tetszett

1. Minőségi, izgalmas

A szöveg szépirodalmi szintű, igényes, profi, a nyelvezet tökéletesen illik az 1860–70-es évekhez, jól hozza az akkori stílust, és ezáltal átélhetővé, hihetővé válik a történet. A szépirodalmi stílus ellenére egyáltalán nem nehéz olvasni a szöveget szerintem annak sem, aki úgy alapjában véve nincsen jóban a szépirodalommal. Ez pedig annak köszönhető, hogy a történet végig izgalmas, fordulatos, a karakterek pedig érdekesek, jól felépítettek.

Őszintén szólva, olvastam már jó néhány kortárs magyar írótól, de ennyire jól kidolgozott, aprólékosan felépített, minőségi történet ritkán kerül a kezembe. Látszik rajta, hogy rengeteg munka van benne, az író utánanézett az adott korszak apró érdekességeinek is, kitalálta, hogyan építse bele a valós történelmi korszakba az általa kitalált fantasyszálat, és mindezt olyan formába öntötte, ami megüti a szépirodalmi szintet, de olvasás közben az ember tövig rágja a körmét.

2. Kirakós darabok

A titokzatos Réd-Allmáry gróf egyfajta „sereget” gyűjt maga köré, hogy felkutassák és elpusztítsák a Lúdvércet. Ez a démoni lény belebújt egy emberi nő testébe, és őt felhasználva próbál kaput nyitni a világunkba a legfőbb gonosznak, akit szolgál. Persze, hogy ki a megszállt nő, azt sem mi, sem a főszereplők nem tudják egy jó ideig. Nagyon tetszett, hogy rögtön belecsöppentünk egy adott helyzetbe, azután szép lassan kaptuk meg az előzményeket, és fejezetről fejezetre állt össze szépen a kép. A „sereg” tagjait a jelenben ismerhetjük meg először, aztán vissza-visszaugrunk a múltba, hogy megtudjuk, kik is ők, milyen emberek, milyen életet éltek, mielőtt találkoztak volna a gróffal, hogyan keveredtek mellé, és miért is segítenek neki.

Nagyon változatos élettörténeteket kapunk, amelyeket részletesen kitalált az író, és amelyeknek köszönhetően megismerhetjük a karakterek jellemét. Külön kiemelném, hogy nemcsak a pozitív karakterek múltjába nyerhetünk bepillantást, így a negatív szereplők is összetetté válnak.

Akárcsak a szereplők kiléte, a fantasyszál is apránként áll össze az olvasók számára. Először csak egy rémisztő, de rövid bevezetőt kapunk, aztán ahogy kezdjük megismerni a főszereplők életét, hosszabb-rövidebb időre néha meg is feledkezünk arról, hogy nem egy történelmi regényt, hanem egy misztikus történetet olvasunk. Mindezt csak azért, hogy a legváratlanabb pillanatokban csapjon le ránk a gonosz. Aztán végül kiteljesedik ez a szál is, és pont a megfelelő helyen veszi át az irányítást a történetben.

Ne egy ifjúsági fantasyre számítsunk! Itt a gonosz tényleg gonosz, az ember pedig borzongva olvas róla, és örülhet, ha éjszaka nem bukkan fel álmaiban a regény történetének egy rémálomváltozata. A szereplők sem halhatatlanok, még a főszereplők sem. Szóval aggódhatunk rendesen, kik élik meg a könyv utolsó oldalát, és kik nem.

3. Karakterek

Ha valaki megkérdezné tőlem, ki volt a kedvenc karakterem a könyvből, nem tudnék rá válaszolni. Mert mindegyiküket bírtam és/vagy érdekesnek találtam valamiért. Még a gonosz karaktereket is. Persze ez utóbbiak nem voltak szimpatikusak, utáltam és megvetettem őket, de izgalmas volt róluk olvasni. És hát ilyen a jó gonosz karakter, utálja az ember, de mégis kell ahhoz, hogy a történet izgalmas legyen.

Ki kell emelnem Rudner Edmondot, aki bár elég undorító és szemét egy alak, mégis érdekes volt az az út, ahogyan eljutott a romlásba. Ugyanis a testvéri szeretettel kezdődött az egész, az adta meg a lökést a gonosz oldalra. Egyébként nagyon jól párhuzamba és egyben ellentétbe lehet állítani Kiss-Zombory Arnóttal, akit szintén a testvéri szeretet miatt elkövetett tett indított el a saját útján, ám ő pont az ellenkező, jó oldalt választotta.

Körmöczi Zsuzsanna karaktere is nagyon tetszett, mert igazi személyiségfejlődésen ment keresztül. Az elején egy naiv fiatal nő volt, akit ha értek is tragédiák és voltak hétköznapi gondjai, mégis egyfajta védőburokban élhetett a rokonai házában. Aztán bedobták a mélyvízbe, olyasféle borzalmakat kellett átélnie, amik sok nőt megtörtek volna, ám őt megerősítették.

Amin elgondolkoztam…

Az elején nem igazán értettem, hogy Zsuzsannát miért is rángatták bele ebbe az egész ügybe, hiszen egy átlagember, akinek se harci tudása, se mágikus ereje, sem semmiféle más tudása nincsen, ami segíthetne elpusztítani a Lúdvércet. De szerencsére minden kérdésemre választ kaptam végül, nem volt olyan felmerülő kétségem, ami ne lelt volna magyarázatra a könyvben azt az érzést hagyva nekem, hogy az író valamit nem gondolt át alaposan.

Persze titkok maradtak a második kötetre is, nem kevés. Úgyhogy nagyon kíváncsian várom a folytatást!

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének egy szépirodalmi minőségű, izgalmas, fordulatos, kalandos, történelmi alapokon nyugvó fantasyt olvasni.

Kedvenc idézetek:

„– Játszik velem az úr? – szólította meg Bernadett a fák árnyékában hűsölő Arnótot. A kapitány először nem is figyelt, majd azután azt hitte, másnak szánták a kérdést. Mikor azonban újból megismételte a kislány, jóval hangosabban, mint az előbb, felkapta a fejét.
– Engem kérdez a kisasszony? – kérdezte Arnót, mintha más is lett volna rajtuk kívül a kúria parkjában. A férfi körbenézett, és valóban csak ketten voltak itt. Nem mondhatni, hogy örült a váratlan felkérésnek.
– Igen, kapitány, önt – válaszolta Bernadett, miközben lábával aprót toppantott. – Vagy azt hiszi, hogy képzeletbeli barátnőimmel társalkodok éppen?
A gyerekek gyakran nagyon őszintén tudtak válaszolni. Arnót is meglepődött rajta, hogyan vág a nyelve a gróf úr lányának, miközben szúrós szemekkel méregette. Hosszú, vörös haja volt, csodálatos göndör fürtökkel megáldva, amely még jobban kihangsúlyozta akarnok természetét, ahogyan a halványkék, szinte fehér színű fodros ruhácskája is. A fején kicsiny kalapot hordott, így védte sűrűn szeplős arcát az erős napsugaraktól.
– A világért sem feltételeznék ilyesmit kegyedről.
– Ennek örülök. Akkor játszik velem?
– Nem is tudom… Mit szeretne játszani?
– Van két karikám, egy piros és egy kék színű. Az egyiket maga hajtaná ezzel a pálcával, a másikat pedig én, de igényt tartok némi előnyre, mert látszik, hogy maga erős ember, így könnyen győzhet.
– És az tilos?
– Természetesen! Hiszen ön egy úriember, és mint ilyen, elsődleges dolga, hogy a fiatal kisasszonyok kedvében járjon.
Arnótnak azonban magányra volt szüksége.
– Értem – válaszolta. – A legnagyobb sajnálatomra nem tudok most játszani, mert fáradt vagyok. Talán majd máskor.
– Rendben! – sértődött meg Bernadett. – El kell mondanom, hogy csalódnom kellett! Ahelyett, hogy jönne velem játszani, inkább itt gubbaszt a fa árnyékában és fecsérli az idejét! Hogy lehet fáradt, amikor nem régen ébredt fel? Pedig nagyon szórakoztató a játék, nem tudja, mit hagy ki. További jó szomorkodást kívánok!
Azzal idősebb kisasszonyokat utánzó, finom járással elindult vissza a házhoz, miközben közel sem úrinőként viselkedett, mert a nyakába akasztotta a karikákat. Arnótot akaratlanul nevetésre ingerelte az úri korzózás ilyen bámulatos paródiája. Furcsa teremtésnek vélte a felnőni nem akaró kishölgyet.”

„– Milyen elégedettek itt az emberek – tette szóvá Arnót. – Mintha mindenki szívvel-lélekkel dolgozna a gróf javainak gyarapodásán.
– Elégedettek is – felelte büszkén az intéző. – A méltóságos úr, minden sikerrel eladott állat után arányos részesedést ad a parasztoknak, akiknek így érdeke, hogy a gazdaság a legjobban működjön.
– Részesedést a haszonból? – ilyet sem hallott még a néhai kapitány. – Nem kapnak-e vérszemet ezek az ágrólszakadtak, amiért így bánik velük az úr?
– Dehogy kapnak! Csak nézzen körbe Kiss-Zombory úr! Ilyen odaadó parasztokat, akik ennyire szeretik am unkát, ugyan hol találna még az országban? Jó a dolguk ezeknek, és ezzel tisztában is vannak! (…)”

„– Nem értek a politikához – szabadkozott Zsuzsanna. – Az a férfiak dolga.
– Én nem így gondolom, bár ezekkel az ideákkal sokakat, ha nem egyenesen mindenkit megbotránkoztatok – nevetett Delilovics úr. – Az én kis pártom éppen az egyenlőség jegyében küzd, legyen az bármely pontja a társadalomnak, a hatalomnak vagy éppen a közéletnek. Hallott már a kisasszony a feminizmusról, a nők egyenjogúságáról?”

„– De mára sokkalta lényegesebbé vált, hogy rohanjunk – Kardocsát nem tudta kizökkenteni. – Hogy legyőzzük az időt mindig és mindenhol. A gyorsaság, sietség és a kapkodás lett a fontos, hogy minél előbb elérjük céljainkat, hogy napokat, órákat és perceket nyerjünk. A fejlődés, a modern kor technikája elveszi a valódi szépséget, megfoszt minket a részletek megfigyelésétől, az alaposságtól, az idő és a pénz egyre nagyobb úr lesz a földkerekségen.
– De hát a fejlődés jó! – Arnótot újból meglepte, hogy az öregnek milyen kiforrott gondolatai vannak a világ dolgairól egyszerű útkaparó létére. – Gondolom, azért jajgat ennyire, mert félti a munkáját.
– Dehogy féltem, csak látom, ahogy a fejlődés megfoszt minket az élettől, önmagunk megismerésétől, a jó Isten szavától. Rohanunk, szaladunk, tiszta fejetlenség az egész, közben semmire sem figyelünk.”

„– (…) Maguk férfiak, azt hiszik, hogy az egész világ a kényükre, szórakozásukra virul és annak virágaiból kedvükre szakíthatnak, és nem zavartatják magukat, ha közben mindent eltipornak. Hát nincs magukban egy szemernyi tisztesség sem vagy egy fikarcnyi becsület? (…)”

„– Velem együtt hurcolták ide, a sorstársam, és félek, hogy bajban van. Maguk mehetnek, ha félnek, de én biztosan nem fogom magára hagyni.
Iwónak más sem kellett, minthogy a kisasszony gyávának titulálja.
– Én félni? – sértődötten felszisszent. – Én lengyel vagyok, féljen az, aki az utamba kerül! – azzal kilépett a szobából.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A Kárpár Walzerben nemcsak a mágia, de megtörtént események, létező helyszínek is fontos szerepet kaptak. Ezúttal a regényben szereplő fontos budapesti helyszíneket kell kitalálnotok és beírni a Rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

A főváros második állandó hídjaként 1872 és 1876 között épült, 1876. április 30-án avatták fel. Tervpályázatát 1871-ben írták ki, melyen az első díjat Ernest Goüin francia mérnöknek ítélték, és a Societé de Construction de Batignoles nyerte el a szerződést a híd megépítésére.
  

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 20. Kelly és Lupi olvas
05. 22. Könyv és más




Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

1 megjegyzés:

  1. Kedves Spirit Bliss?
    Köszönet az írásodért!
    Kérdésem, hová kell a megfejtést írni és mi is a kérdés? Sajnos nekem nem látszik csak a "Leírás a játékhoz:" 4 sora. Vagy már lejárt a határidő? Azt sem látom :(. Köszi! Jelige: room for improvement

    VálaszTörlés