~ Sárga könyves út ~

2019. július 9., kedd

Marie-Aude Murail: A lélekdoki – Blogturné


A Könyvmolyképző egy újabb élettel, humorral és gyengédséggel teli Marie-Aude Murail regényt hozott el nekünk, amiről a Blogturné Klub tagjai mesélnek, sőt, extra állomásokat is találsz. A turné végén pedig három példányt sorsolunk a könyvből. Tarts velünk! 

Marie-Aude Murail Lakótárs kerestetik! című könyve korábban nagyon pozitív élményt nyújtott számomra, ezért bár kicsit időhiánnyal küzdök mostanság, úgy éreztem, mindenképpen el szeretném olvasni A lélekdoki című regényét is. Jól tettem.

Ami tetszett

1. Léleksimogatás

Murailnak különleges stílusa van, olyan, ami egyszerre humoros, mégis belesajdul kicsit az ember szíve. Ezt ebben a könyvben is tökéletesen hozta. Miközben fájt a szívem Sauveur Saint-Yves pszichológus gyerekpácienseiért és néha a fiáért, Lazare-ért, közben nagyon jókat kuncogtam a gyerekek egy-egy tiszta, ösztönös, természetesen vicces beszólásain.

Ez a stílus olyan a léleknek, mint valami simogatás egy borús napon. Szomorú vagy, magányos, bánt valami? A történet emlékeztet rá, hogy nem vagy egyedül, és mosolygásra bír.

2. Sok fontos téma egy történetben

Mostanában az ifjúsági történetek egyre bátrabbak, és egyre bátrabb témákról szólnak. Családon belüli erőszak, iskolai bántalmazás, pedofília, önvagdosás, a család szétesése, transzneműség, rasszizmus stb. Nos, ebben a könyvben nemcsak egy fontos téma kerül elő, hanem nagyon sok. Sauveur ugyanis pszichológus, gyerekekkel foglalkozik, és több páciensének a kezelésébe is bepillanthatunk a történet során.

A gyerekek gondjai elég változatosak, van, aki kisebb, van, aki nagyobb traumát él meg, de mindegyik kezelést érdekes volt a maga módján végigkövetni. Volt olyan páciens, akit szerintem Sauveur nagyon jól kezelt, de akadt olyan is, akinél nem értettem, hogy miért nem jön rá azonnal a gondjai okára, miközben én rögtön tudtam, mi a baja, olyan nyilvánvaló volt.

A legérdekesebb egyébként az volt számomra, hogy miközben Sauveur lelkiismeretesen végzi a munkáját, és próbál minden kis páciensének igazi segítséget nyújtani, addig a saját életében nehézkesen tudja megoldani a lelki gondokat. A fiával például kevesebbet tud foglalkozni a páciensei miatt, mint amennyit kéne (pl. rájuk férne egy szakácsnő, hogy szegény gyerek ne csak megmikrózott gyors kaját egyen). A családjuk múltbeli titkairól sem nagyon tud beszélni a fiával. Sauveur ugyanis fekete bőrű férfi, akit egy fehér bőrű házaspár nevelt fel, és ő maga is egy fehér nőt vett feleségül, de a felesége végül meghalt. Ezekhez a családi ügyekhez van köze egy jelenbeli eseménynek is, de erről majd külön írok...

Egyébként szerintem Sauveur karaktere teljesen reálisan van felépítve. Az ember, ha nem pszichológus, akkor is úgy van vele, hogy mások gondjait könnyebben megoldja, mint a sajátját. A saját problémáink lelkileg érintenek minket, ezért nehezebb tisztán látni velük kapcsolatban, mint kívülállóként tudni, hogyan lehetne megoldani valaki más életét.

3. Cuki kölykök

Ha egy regényben van egy nagyon cuki gyerekkarakter, az már feldobja a történetet. Ha viszont egy regény tele van ilyen karakterekkel, akkor az írónak nyert ügye van. Ugyanis képtelenség cuki gyerekekről olvasni úgy, hogy az ne bírja az embert mosolygásra, ne csaljon könnycseppet a szemébe és ne imádja a tiszta, gyermeki őszinteségüket és az eszüket.

Lazare imádnivaló gyerek. Okos, nagyon megértő az apjával szemben, és iszonyatosan édes. Az, hogy egy titkos helyről kihallgatja az apja beszélgetéseit a gyerekpáciensekkel, utánanéz a betegségeiknek, és úgy gondol ezekre a gyerekekre, mint egyfajta barátokra, akiket kedvel, akikkel együtt szomorkodik, együtt fél és boldog, azt mutatja, hogy nagyon együttérző kisfiú. Nem csodálkoznék azon, ha végül belőle is pszichológus lenne, mint az apjából.

Megfogott az a barátság is, ami az egyik osztálytársához, Paulhoz köti. Ők tényleg jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és már azelőtt testvéreknek érzik magukat, hogy egyáltalán ez a lehetőség felmerült a sztoriban.

Igaz, Gabin már nem gyerek, hanem tinédzser, de ő meg pont ezért aranyos. Az anyja összeomlása miatt van lehetősége összebarátkozni Lazare-ral, és rögtön amolyan bátyként kezd viselkedni vele. És mi lehetne édesebb, mint egy nagy, lakli tini és egy kiskölyök testvéries barátsága...

És persze ott vannak a kis páciensgyerekek, akik közül nem is tudnék kiemelni egy legédesebbet, mert mindegyikük az a maga módján. Ezt az édességfaktort pedig csak növelte, hogy a gyerekek mellett hörcsögök és hörcsögbébik is felbukkantak a sztoriban.

4. Családi krimiszál

Sauveur háza előtt olyan csomagokat hagynak, amelyekkel régi, karibi rontást akarnak hozni rá. Üzeneteket is kap, és egy furcsa, albínó férfi leskelődik az otthonuk környékén. Vajon kicsoda a férfi? Ő hagyta a ház előtt a rontásokat is és küldte az üzeneteket? Miért haragszik valaki ennyire Sauveurre? És vajon veszélyben van ő és Lazare?

Nagyon jó ötlet volt a családi és a páciensek szálai közé betenni valami kis izgalmas krimiszálat is, ez feldobta a történetet, és így tényleg mindenféle érzést megkap a könyvtől az olvasó, amire csak vágyhat egy jó könyvtől.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy kis léleksimogatást.

Kedvenc idézetek:

„Végül megérkeztek a hörcsögök kis ketreceihez, akik nehéz természetükre való tekintettel egyesével voltak elszállásolva. Lazare választása egy hímre esett: a feje és a hátsója fekete volt, a hasán pedig széles fehér csík futott körbe, és olyan ádázul forgatta a kerekét, mintha a havi fizetése függne tőle. – Kicsit kreténnek tűnik – jegyezte meg Saint-Yves. – Ne szóljunk neki, hogy nem megy vele semmire?”

„– Hány éves is voltam, mikor a mami meghalt? – kérdezte Lazare, miközben segített az apjának leszedni az asztalt.
– Két és fél.
– Mutasd meg, mekkora voltam!
Sauveur a combja közepéhez tartotta a kezét.
– Elég kis tökmag – állapította meg Lazare, tele szánalommal hajdani önmaga iránt.”

„– Nem, ez hülyeség… Vagy legalábbis lehetetlen.
– Mi lehetetlen?
– Nem lánynak lenni.
– Jobban szeretnéd, ha nem lány lennél.
– Fiúnak jobb lenni, nem?
Kérdő tekintettel nézett Sauveurre, mintha tőle várna megerősítést.
– Te úgy gondolod, hogy fiúnak jobb lenni?
– Amikor történeteket mesélek magamnak, azokban fiú vagyok.
Nagyon fehér bőre ismét megszínesedett, mintha belülről megvilágította volna egy rózsaszín ernyős finom kis lámpa.
– Este, mielőtt elalszom, útra kelek az én világomban – folytatta szinte révült hangon. – Ott nem Ellának hívnak, hanem Elliotnak. Szuperképességeim vannak, be tudok hatolni az emberek szívébe és szétrobbantani, ha gonoszak… szóval, ha bántanak. És van egy lány, aki szerelmes belém, a király lánya, de nem találkozhatok vele, csak titokban egy nagyon sötét pincében, mert a bátyja el akarja venni tőlem a képességeimet…”

„– Apa, baj, ha nekem csak EGY barátom van? – kérdezte Lazare, mielőtt Sauveur leoltotta volna a villanyt.
– EGY barátod? De hiszen az rengeteg!”

„Bounty egész álló vasárnap a ketrece egyik sarkában gubbasztott, még a réparudacskát sem volt hajlandó elfogadni, amit Lazare benyújtott neki a résen.
– De hát a hörcsögök imádják a répát! – szomorkodott sírós hangon.
– Mutasd nekem azt a hörcsögös weboldalt! – mondta Sauveur.
Attól tartva, hogy a végén még egy depressziós hörcsögöt is kezelhet, Saint-Yves átfutotta a honlapot, s közben szorgosan jegyzetelt.
– Na szóval – foglalta össze a fiának –, a te hörcsögödnek a következők kellenek: Vitakraft hörcsögropi, répás Bombino, dizájnos játszótér, házikó, ahová elrejtheti a tartalékait, Coco Clean hörcsögalom és illóolajos tisztítózselé. Most már értem, miért csinálunk inkább gyereket.”

„– Olyan dolgokat vágtak egymás fejéhez, amit eltitkoltak a másik elől. Te nem tehetsz semmiről. Ezek felnőtt dolgok, és a felnőtteknek kell elrendezniük őket.
– De én azt látom, hogy a felnőttek semmit se rendeznek el! A szüleim duzzogva ülnek az asztalnál, olyanok, mint két óvodás.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A Lélekdoki című regény kiváló magyar szövegét Burján Mónikának köszönhetjük, aki a moly.hu adatbázisa szerint már 68 könyvet fordított.

A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézetet, amit Burján Mónika fordított, a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényről van szó. A helyes megfejtők között három Lélekdokit sorsolunk ki.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

„Találomra elindult, és a véletlen a Maité Fodrászat sötét kirakata elé vitte. Két tenyerét nekitámasztotta az ajtónak. Azt szerette volna, ha kinyílik, ha megcsendül a harangocska. Egy napon az övé lesz a szalon, és akkor egész héten és egész éjszaka is világos marad. Olyan lesz, mint egy szakadatlanul dobogó szív.”

 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 30. Könyvvilág
07. 04. Zakkant olvas
07. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 10. Never Let Me Go
07. 12. Hagyjatok! Olvasok! – extra állomás
07. 14. Sorok között – extra állomás


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése