~ Sárga könyves út ~

2019. július 1., hétfő

Mindent az emberi testről – Blogturné


Tovább kalandozunk a Bookline Könyvek új, Izgalmasan és látványosan című sorozatában! A pszichológia tudománya után ezúttal az emberi test lenyűgözően izgalmas világában mélyedhetünk el, ahol az érdekes és laikusként is emészthető információk rendkívül látványos módon tárulnak elénk. A gazdagon illusztrált, gyönyörű kötetből minden fontosat megtudhatunk arról a különleges gépezetről, ami születésünktől halálunk napjáig otthont ad nekünk. Tartsatok most is három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt! 

A Mindent a pszichológiáról után természetesen kíváncsi voltam a Mindent az emberi testről izgalmasan és látványosan című könyvre is. Az ember felépítése, testének működése ugyanis legalább annyira érdekes, mint a lélek és az agy működése. A pszichológiás könyv után nagyjából már tudtam, mire számíthatok az emberi testről szóló könyv esetében, ezért úgy vettem kézbe, mintha valami otthonos helyre térnék vissza.

Ami tetszett

1. Sokkal több

A pszichológiás könyvben is voltak képes, ábrás magyarázatok, amelyek segítettek megérteni és feldobták a tudományos tényeket, de ebben a könyvben úgy látom, hogy még több ilyen kis színes, izgalmas, a megértést segítő érdekesség van. A legjobb az, hogy ez egyáltalán nem megy a szöveg rovására, hanem inkább egyfajta támaszt ad neki, ami segít megalapozni a fejünkbe kerülő tudást.

Ami kicsit más volt ebben a könyvben, hogy az oldalpárokon néha egymással összefüggő, fektetett képek és szövegek voltak. Ez azért kellett, hogy nagyobb képeken be tudjanak mutatni bizonyos folyamatokat az emberi testben. Ahhoz, hogy ezeket az oldalpárokat el tudjuk olvasni, meg tudjuk nézni, oldalra kell fordítani a könyvet, ami egy picikét macerás, de azt kell mondanom, megéri. Ugyanis ezek a rajzok, ábrák kicsiben nem lennének ennyire érthetőek, hatásosak. Így nagyban, ha forgatni is kell hozzá a könyvet, sokkal könnyebb átlátni, megérteni őket.

2. Új infók és a régiek felfrissítése

Ezt a könyvet két okból is jó kézbe venni. Egyfelől, vannak benne olyan információk, amelyeket az iskolában is tanulhatunk, tanulhattunk. Ha még diákok vagyunk, akkor szerintem sokkal jobb magyarázatokat ad a könyv, mint amiket általában a tankönyvek (és sokszor a tanárok is) adnak. Nemcsak hogy egyszerűbb, de szórakoztatóbb és maradandóbb élményt adó innen tanulni, mert az infók jobban megmaradnak egy gyerek fejében, ha színes, érdekes ábrákkal magyarázva látják, semmint ha száraz szövegként próbálják a fejébe tuszkolni.

Ha már túlvagyunk az iskoláinkon, akkor is érdemes elolvasni a könyvet, mert sok elveszettnek hitt, az agyunk egy rejtett zugába zárt információt visszahozhat.

Természetesen a könyvben nemcsak már régről ismert információk vannak, kapunk új tudást is az oldalaktól. Pl. tudjátok, hogy miért van a vakbelünknek féregnyúlványa? Vagy hogy miért viszket a gyógyuló sebünk? Esetleg, hogy miért ég a gyomrunk? Olyan triviális dolgok, mert hát, kinek nem égett már a gyomra, vagy szenvedett veszettül, hogy ne vakarja meg a viszkető sebét, és mégsem mindig tudjuk, mitől is működik úgy a testünk, ahogy. Nos, ebből a könyvből sok kérdésre választ kaphatunk.

3. Összetett

A könyv kitér az ember testének minden apró részletére. A sejtjeinktől, hormonjainktól és génjeinktől kezdve, a bőrön és csontokon át, a különböző belső szerveinkig. Olvashatunk a minket fenyegető betegségekről, arról, hogyan szaporodunk, hogyan működik az agyunk és a lelkünk, hogyan látunk, hallunk, sőt, hogyan éneklünk. Szóval tényleg minden az emberhez, az ember működéséhez, létezéséhez kapcsolatos dologról találhatunk információkat a könyv oldalain.

Amin elgondolkoztam…

Nagyon klassz lenne, ha még több témából kijönne hasonló könyv. Kémia, irodalom, történelem, fizika, matematika, szinte minden tudományterülethez lehetne ilyen izgalmas, érdekes, jól felépített és vizuálisan jól kivitelezett könyvet készíteni, amit az emberek örömmel vesznek a kezükbe bármikor. Én biztos, hogy vevő lennék más témákban is a sorozat részeire, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

Kinek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki többet akar megtudni a saját fajáról, az emberről. Azoknak, akik még iskolába járnak, hogy öröm legyen számukra a tanulás, és azoknak, akik már elvégezték a sulit, de felfrissítenék a tudásukat amellett, hogy új információkhoz is jutnak.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Aki tanult valaha komolyabban biológiát vagy anatómiát, nem kerülhette meg a latin szavakat és kifejezéseket. Mostani játékunkban ezt a tudást frissítjük fel kicsit: az állomásokon különböző szervek/testrészek rövid leírását találjátok, a feladatotok pedig, hogy írjátok a latin nevüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

A gerinceseknél a kiválasztás szerve. Felelős a szervezet anyagcseréje közben keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolításáért, valamint alapvető szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában, a homeosztázis fenntartásában.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 28. Szembetűnő
06. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése