~ Sárga könyves út ~

2019. július 8., hétfő

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok – Blogturné


Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történetben megismerkedhetünk a titkosírásokkal, könyvekkel és hőseinkkel bejárhatjuk San Francisco utcáit is. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel! 

Jennifer Chambliss Bertman Könyvvadászok című könyvéről valószínűleg nem kell hosszasan magyaráznom, mivel keltette fel a figyelmemet. Könyvmoly főszereplők, könyvvadászjáték, rejtélyek, rejtvények, minden, amit kívánhatok egy jó ifjúsági regénytől.

Ami tetszett

1. Könyvek, könyvek, könyvek

A történet egy fiatal lányról, Emilyről szól, akit a szülei állandóan újabb és újabb városba hurcolnak magukkal. A tervük ugyanis az, hogy az USA összes államában laknak majd egy ideig, és erről a vándorló életmódról könyvet írnak. Emilynek emiatt nincsenek barátai, az egyetlen szórakozása, hogy csatlakozik a Könyvvadász-oldalhoz és ő maga is könyvvadász lesz. Ezt az oldalt egy Griswold nevű öregember hozta létre, aki imádja a könyveket és a rejtvényeket. Az emberek elrejthetik a nekik már valamiért nem kellő könyveiket, rejtvényt készítenek a rejtekhelyhez, feltöltik a honlapra, a többi könyvvadásznak pedig meg kell fejteniük a rejtvényt és elsőként kell megtalálniuk a könyvet. Aki rábukkan egy könyvre, pontokat kap, ezekkel a pontokkal egyfelől szintet léphet, másfelől beválthatja őket a honlap online boltjában.

Mivel én magam is könyvmoly vagyok, ezért teljesen bele tudtam élni magam a könyvvadászatba. Emilyvel, a bátyjával és a legújabb és legjobb barátjával együtt élveztem a rejtvények megfejtését és a kalandokat. Már csak azért is, mert az ő esetükben nem egy egyszerű könyvvadászatról volt szó.

2. Krimi és izgalom

Hogy miért is nem egyszerű könyvvadászat Emilyéké? Azért, mert Griswold új játékot talál ki, aminek éppen a nyilvános bejelentésére igyekszik, amikor a vasútállomáson két férfi rátámad, egy régi könyvet követelnek rajta, és mikor nem hajlandó átadni, lelövik. A támadók találnak nála egy könyvet, ám mivel az új (és a megbízójuk egy régi könyv megszerzésével bízta meg őket), ezért a könyvet az ottani kuka mögé hajítják.

Ezt a kötetet, Poe-tól Az aranybogárt találja meg rá pár napra Emily, és amikor kinyitja, rájön, hogy bizony egy rejtvénysorozat első része található a könyvben. Emily először azt gondolja ez is egy átlagos könyvvadászjáték lesz, ám mikor Griswold korábbi támadói követni és üldözni kezdik, rá kell jönnie, hogy hatalmas bajba keveredett.

A könyvvadászösztön azonban nem hagyja nyugodni, végig akarja csinálni a rejtvénysorozatot, hogy megtudhassa, miféle kincs várja az utolsó állomásnál.

Számomra ez a krimivel összegyúrt kalandos történet, amelynek középpontjában nemcsak a könyvek állnak, hanem olyan rejtvények is, amelyeket mi is együtt fejthetünk meg a karakterekkel, szó szerint a tökéletes ifjúsági regény. Gyerekként is imádtam volna ezt a történetet, és most is odavoltam érte. Mert amellett, hogy szerethetőek a karakterei, képes volt megmozgatni a fantáziámat és az agyamat is.

3. Család és barátok

Azzal azt hiszem, nem leplek meg titeket, ha azt mondom, Emily karakterével nagyon könnyű volt azonosulnom. Egy lány, akinek a mindenei a könyvek és imádja rejtvényekkel és rejtélyekkel szórakoztatni önmagát, csak szimpatikus lehet számomra, sőt, lelki társ. De a történet többi karakterét is sikerült nagyon megkedvelnem.

James, Emilyék új főbérlőjének az unokája gyorsan és könnyen összebarátkozik a könyvmoly lánnyal, amit nem csodálok. James szintén odavan a rejtvényekért, ezen kívül elég zizzent figura, de a szó legpozitívabb értelmében. Egy olyan srácot, aki elnevezi a kiálló hajtincsét Steve-nek, csak imádni lehet. Ha létezne, biztos, hogy szívesen összebarátkoznék vele, mert pont ilyen barát való egy könyvmoly, magának való lánynak. Olyan, akivel jókat lehet szórakozni, de nem kényszerít rád semmit, ami téged fáraszt vagy untat.

Nagyon megkedveltem Emily bátyját, Matthew-t is. Régen ő és Emily közösen vettek részt a könyvvadászatokon, ám aztán a fiú kamaszkorba lépett, más kezdte érdekelni és eltávolodott a húgától. Emilynek viszont hiányzik a régi Matthew. Igazán szépen ki volt dolgozva az ő testvéri kapcsolatuk, nagyon tetszett az erről szóló szál.

Amin elgondolkoztam...

Valaki, aki ért a számítástechnikához, van elég fantáziája és még pénze is ahhoz, hogy beindítson egy non-profit vállalkozást, igazán beindíthatna egy a Könyvvadász-oldalhoz hasonló játékokkal teli honlapot.

I-mád-nám!

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti használni az agyát, kedveli a belevaló könyvmolyokat és együtt kalandozna velük egy igazán izgalmas nyomozás során.

Kedvenc idézet:

„– Megbabonáz a hajam? – kérdezte James.
Emily érezte, hogy elvörösödik, de James legyintett.
– Semmi baj. Szeret szerepelni.
– Kicsoda, a felálló hajtincsed?
– A neve Steve.
– Elneveztél egy hajtincset Steve-nek?
– Eredetileg Geronimónak akartam hívni, de nem akartam nevetséges lenni - felelte James.
Emily elnevette magát, minden kételye elszállt.
– Senki nem venne komolyan egy Geronimo nevű hajtinccsel.
– Pontosan - bólintott James.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mivel Emily a könyvben megismerkedik Edgar Allan Poe munkásságával, nektek is ez lesz a feladatotok. A bloggerek bejegyzéseikben elrejtettek, egy-egy Poe novella címét. Ezeket kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 30. Olvasónapló
07. 02. Deszy Könyvajánlója
07. 06. Könyvvilág
07. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése