~ Sárga könyves út ~

2020. február 19., szerda

Benina: Káosz és fegyelem (A túlélés szabályai 2.) – Blogturné


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Benina legújabb regényét a Rázós könyvek sorában. A Káosz és fegyelem A túlélés szabályai sorozat második része, mely Josiah és Piper sorsát mutatja be az olvasóknak, hogyan tudják feldolgozni a testi és lelki sérüléseket, és milyen veszélyek fenyegetik őket a továbbiakban, mert a borzalmaknak még egyáltalán nincs vége. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Miért választottam ezt a könyvet?

A túlélés szabályai 1. könyve igazán izgalmas, érdekes volt, ezért kérdés sem volt számomra, hogy el szeretném olvasni a folytatást is. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz Josiah és Piper története, főképp, mert az én tanácsom volt anno régen, hogy Piper legyen Josiah társa, ahelyett, hogy egy teljesen új női karaktert kapnánk a történetbe, és nagyon izgultam, hogy vajon a tanácsom jól sült-e el, mit hozott ki ebből a párosból Benina.


Első gondolatok

Nos, rögtön belecsaptunk a kegyetlen valóságlecsóba a történet elején, ugyanis Josiah nem lépett még túl azon, ami vele és a húgával, Faith-szel történt az első könyvben, vagyis, hogy a maffia elrabolta és megkínozta őket. Bosszút akar állni mindenkin, aki részt vett a kínjaikban, és ehhez talál is magának egy segítőt.

Ahogy végigolvastam az első fejezeteket, rögtön felcsillant a szemem, mert olyan morális dilemma került előtérbe, amelyen izgalmas volt törni a fejemet. Vajon joga van-e valakinek az önbíráskodáshoz ennyire kegyetlen módon, vagy azzal, hogy embertelenül bánik egyébként rossz emberekkel, ő maga is rossz emberré válik...


Történet

Josiah első fejezetei után átváltunk Piper szemszögére, és belőle jóval többet kapunk a könyv során, mint Josiah-ból. Amikor erre rádöbbentem, az is tudatosult bennem, hogy egyáltalán nem arról fog szólni ez a regény, amire először számítottam. Szívesen végigkövettem volna Josiah bosszúhadjáratát is az ő szemén át, de ez végül a háttérbe szorult. Ami egyébként nem is baj, mert így Josiah kegyetlenségéből pont annyit láthattunk, hogy még pozitív hősként tekinthessünk rá. Erre Benina nagyon jól ráérzett, megtalálta a megfelelő arányokat.

Pipert is sikerült Beninának szépen bevonnia a történetbe főszereplőként, úgyhogy szerintem a tanácsom jól sült el végül, hála az égnek. A háttértörténete tökéletesen belepasszolt ebbe a maffiás világba, és bár sötétre, mégis izgalmasra sikeredett. Ugyanis Piper apja egy maffiafőnök, vagyis pont olyan ember, aki anno Josiah-ékat is megkínoztatta. Persze Piper szereti az apját, de attól még a férfi nem lesz jobb ember, ugyanúgy embereket kínoztat, ölet, zsarol meg, használ ki, mint bármilyen maffiavezér. Ez pedig kérdéses, hogy Josiah és Piper közé áll-e majd, ha kiderül...

Egyébként nemcsak azért volt jó ötlet Beninától Pipert egy maffiafőnök lányává tenni, mert ezzel plusz feszültséggóc került a történetbe, hanem azért is, mert egy kívülálló, egy egyszerű, átlagos lány nem biztos, hogy képes lenne megérteni Josiah-t, elnézni a tetteit, együtt élni a férfi sötét oldalával. Én legalábbis biztosan képtelen lennék olyan emberben bízni, akinek van kegyetlen oldala is, sosem tudnék 100%-osan bízni benne. Piper viszont egy kegyetlen, de őt mégis szívből szerető apa oldalán nőtt fel, ezért nemcsak hinni akarja, hanem saját példa alapján tudja, hogy egy kegyetlen ember is tud bizonyos hozzá közel álló személyeket igazán szeretni. Szóval neki nem új ez a világ, nem új ez a viselkedés, nem új a sötétség és kegyetlenség, így tökéletesen passzol Josiah személyiségéhez és jövőjéhez is.

Nem mellesleg Piper múltjában olyan borzalmas dolgok történtek, amik felérnek Josiah-ék szenvedéséhez, és kihatással vannak a jelenére lelkileg és ténylegesen is. Ez az a probléma, ami igazán a történet középpontjában áll a szerelmi szál mellett.


Karakterek

Bírom Piper személyiségét, belevaló lány. De nem az az igazán vad típus, aki állandóan piál, pasizik, bulizik stb., az ilyen tőlem nagyon távol áll, hanem az a fajta, akinek szívesen lennék a barátja, mert bármikor bármiben számíthatnék rá.

Néha kicsit túlságosan önfeláldozó szerintem. Én pl. biztos, hogy elmondtam volna azonnal az apámnak, hogy ki és mit tett velem, és bíztam volna abban, hogy a kérésemre nem áll bosszút majd ártatlanokon is emiatt, akik nem tehetnek semmiről. Az látszott, hogy Pipert szereti az apja, így bárki is, bármilyen rossz dolgokat is tesz másokkal, én hittem volna abban, hogy hallgat rám. Mert nem akarna nekem plusz fájdalmat okozni. Szóval én biztosan nem vonultam volna önkéntes száműzetésbe. És az unokatesóm szemétkedéseit sem tűrtem volna el.

Persze, az, hogy Piper alapból ilyen önfeláldozó típus, lehetőséget adott arra, hogy a történet során fejlődjön a személyisége. A végére egészen jól megtanulta, hogyan legyen kemény, méltó ahhoz, hogy maffiahercegnő legyen.

Josiah... Nos, ő az a főszereplő férfikarakter, akiről nem tudom eldönteni, hogy a valóságban kedvelném-e vagy félnék tőle. Nem tudom... egyfelől riasztó a kegyetlensége, ha bosszúról van szó, mert úgy hiszem, van egy határ, amit az embernek nem lenne szabad átlépnie, ha nem akar átkerülni végleg a sötét oldalra. Másfelől megértem, hogy bosszút akar állni azokon, akik bántották a húgát és őt, na meg később Pipert. Szóval értem és nem értem őt. Kedvelem és mégis ott van az a sötétség körülötte, amitől libabőrös leszek.

Az viszont biztos, hogy nagyon összetett és érdekes karakter még úgy is, hogy kevés saját fejezetet kaptunk tőle, és nagyrészt Piper szemén át láthatjuk őt. Rengeteg gondolkozni valót ad az olvasók számára.

A többi karakter kicsit most mellékszereplő kategóriában maradt, vagyis Faith és Bray esetében oda húzódott vissza. Megvolt a szerepük a sztoriban, de inkább csak háttértámogatásként. Zach kicsit hiányzott nekem, ebben a könyvben csak kevés jelenetet kapott, pedig nagyon cuki kissrác, az első könyvből ő volt a kedvencem. De remélem, hogy a harmadik kötetben ismét sokat szerepel majd.

„– Piper?
– Hm?
– Ha mégsem jön össze neked a jégemberrel, megvárhatnád, míg felnövök. Én szívesen elveszlek feleségül.
Nem hittem, hogy a napokban ez bárkinek sikerülhet, de a kölyök elérte, hogy elnevessem magam.
– Ez a legjobb ajánlat, amit napok óta kaptam, Zach!”
 


Hogy tetszett a könyv?


Akciódús volt, romantikus, és több olyan etikai, erkölcsi és emberi kérdést is felvetett, amelynek sikerült elgondolkoztatnia, és ez számomra mindig pozitív egy könyv esetében.


Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?


Nos, mindenkinek, aki kedveli az olyan erotika és vérengzés terén is 18+-os történeteket, amelyek izgalmasak, akciódúsak, de adnak valami többet, valami mélyebbet is az olvasóknak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Benina könyveinek címeit keressük a játék során. Minden állomáson 1-1 borító részletet találtok, azonosítsátok be a regényt és írjátok be a címet rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 19. Spirit Bliss - Sárga könyves út
02. 22. Sorok között
02. 25. Könyvvilág
02. 28. Sorok között extra
03. 02. Spirit Bliss - Sárga könyves út extra


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése