~ Sárga könyves út ~

2020. február 1., szombat

Rácz-Stefán Tibor: Pokolba a jópasikkal! – Blogturné


Nemrég jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb, Pokolba a jó pasikkal! című regénye, amelyben egy 18 éves, érettségi előtt álló fiúnak nem csak a jövőjét illetően kell nagy döntéseket hoznia, de ezalatt a szívét is kockára kell tennie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyvpéldány egyikét! 

Miért választottam ezt a könyvet?

Tibi korábbi általam olvasott könyveinél is azt éreztem, hogy nagyon élő karaktereket tud teremteni. Eddig csak a Mikrofonpróbát és a Kapcsolatpróbát olvastam tőle (plusz egy novellát), most kíváncsi voltam, hogy egy új történetben is sikerül-e megszerettetnie velem a szereplőit.


Első gondolatok


Nos, amikor belekezdtem a könyvbe, szinte azonnal felvázolódott előttem egy alaphelyzet, amely nagyon ismerős volt számomra. Nem, nincs bátyám, és sosem voltam szerelmes a legjobb barátjába. Viszont ott van az írás, amit imádok, és ami mégis rengeteg szívfájdalmat, gyötrődést okozott nekem éveken át. Ahogyan Hunornak is a főzés.


Hunor, a könyv főszereplője ugyanis pontosan azt érzi a főzéssel kapcsolatban, amit én az írással, hogy az az élete. Szóval rögtön sikerült egy olyan témába csöppennem, amit teljesen át tudtam érezni, és nagyon érdekelt, hogy ebben a történetben milyen döntésekkel, tanulságokkal találkozom majd ezen a szálon.


Történet

Szóval, mint említettem, Hunor imád főzni. Éppen érettségi előtt áll, az anyja erőszakosan nyomulva azt követeli tőle, hogy utána menjen egyetemre, de a fiú nem akar mást, csak profi szakács lenni. Ez élete álma. Vagyis csak az egyik. A másik a bátyja, Koppány legjobb barátja, Gergő, akiről úgy gondolja, heteroszexuális, így esélye sincs nála. Persze ez nem igaz, és szép, de nagyon bonyolult kapcsolat alakul ki közte és Gergő között, amikor a srác albérleti gondok miatt hozzájuk költözik egy időre.

A sztoriban rengeteg érdekes kérdés és téma előkerül. Az első az álmokkal kapcsolatos. Hunor élete a főzés. Az anyja viszont úgy véli, ez egy olyan munka, ami sok gürcöléssel jár, nem biztos, hogy összejön, és kevesen tudnak megélni belőle. Mivel a család roma származású, és a nő a szegénysorból tört ki a tanulásnak köszönhetően, így teljesen érthető, hogy fontosnak találja, a fiainak legyen diplomája. Ő csak jót akar, úgy véli, ez az egyetlen út, hogy egy fiatal (aki még roma és meleg is, vagyis kicsiny országunkban duplán hátrányos helyzetből indul sajnos) boldoguljon. Viszont, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Az anya és Koppány sem érti meg, hogy Hunor már nem kisfiú, önálló személyiség, és joga van dönteni a saját életéről. Akkor is, ha hibás döntést hoz. Azzal, hogy gyerekként kezelik, nemcsak az álmai megvalósításától fosztják meg, hanem felnőni sem hagyják, pedig egy idő után mindenkinek fel kell nőnie.

Ez egyébként egy nagyon nehéz kérdés. Én is sokáig nyüglődtem az írással kapcsolatban, hiszen nem tudtam megélni belőle. De feladni sem voltam képes. Hála az égnek a sors döntött helyettem, vagyis hosszú évek szenvedése után könnyen alakultak a dolgok. Találtam egy olyan állást, amely, ha nem is az életem, 90%-ban szeretem csinálni, és ami mellett azt írhatok és olyan ütemben, ahogyan jólesik. Persze, míg korábban 1 év alatt írtam meg egy regényt, mostanság már 2-3 év kell rá, de legalább nem kellett feladnom az írást. Nem kellett beállnom a zombifelnőttek sorába, akik olyan állásban gürcölnek, amit utálnak, miközben az álmaik megfakulnak. Azt nem mondom el, hogy Hunor sorsa hogyan alakul a könyvben, milyen döntést hoz végül, de az biztos, hogy érdekes az a folyamat, amin keresztülmegy.

A másik érdekes témája a sztorinak a menni vagy maradni kérdés. Még egy hetero ember is sokszor elgondolkozik azon, vajon van-e jövője itt, Magyarországon, vajon külföldön tényleg jobb lenne-e neki... Egy meleg esetében nagyon megértem, hogy olyan országba vágyik, ahol simán sétálhat kézen fogva az utcán a párjával, és ha úgy esik kedve, adhat neki egy röpke csókot anélkül, hogy félnie kéne a reakcióktól. A történetben Gergő az, aki besokall az itthoni körülményektől. Nemcsak azért, mert meleg, hanem mert többre vágyik annál, hogy garantált bérminimumért gürcöljön pusztán azért, hogy legyen hol laknia, és legyen mit ennie, de ennél többre sose fussa neki. Kap is egy nagyon jó lehetőséget Angliában, ám ez azzal jár, hogy távol kell élnie Hunortól. Szerelem vagy biztonságos, jó élet? Lehet-e boldogulni ebben az országban (meleg) fiatalként? Ezeket a kérdéseket is boncolgatja a történet.

Emellett előkerül még a rasszizmus, iskolai bántalmazás is, valamint az, hogy milyen, ha egy fiatal a bántások miatt falat emel maga köré, és már azokat sem engedi át rajta, akik egyébként nem akarják bántani.


Karakterek

Azt kell mondanom, hogy Tibi ismét élő karaktereket alkotott. Ez nagyon megy neki. Simán el tudom képzelni, hogy Hunor és a családja akár a szomszédomban is lakhatna.

Hunor problémáit nagyon meg tudtam érteni, mert mint fentebb írtam, hasonló gondokkal küzd, mint amivel én is küzdöttem évekig. Szimpatikus srác, akit simán megkedveltem. Gergőt is bírtam, érdekes volt, ahogy megpróbált lavírozni egy baráti ígéret és a szerelem között.

Hunor anyját és a bátyját is megértettem valahol a lelkem mélyén, de nekem nem igazán volt szimpatikus az a nyomás, teher, amit Hunor nyakába tettek, és az irányításmánia, túlféltés, amivel a jóakarat nevében meg akarták őt fosztani azoktól a dolgoktól, amiket szeret.

Plusz poén volt, hogy a regénybe bekerült egy Boldi nevű karakter, akiről korábban Tibi írt már egy novellát, amit én olvastam is. Ez olyan "Jé, egy ismerős arc!" érzés volt számomra. Mintha egy régi kedves ismerőssel futottam volna össze, hogy megtudjam, mi történt vele a legutolsó találkozásunk (ez esetben a novella elolvasása) óta.


Hogy tetszett a könyv?

A történetben kedvelhető karakterek és aktuális, reális problémák vannak, amelyeket teljesen át tudtam érezni. Szórakoztatott, és lekötött.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne a mostani fiatalok fejébe, lelkébe és problémáiba belelátni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

A könyvben központi szerepet kap a főzés. A turné állomásain egy-egy főzési alapanyag leírását találjátok meg, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott blogon található hozzávaló nevét. A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:


A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. Kínában már Kr. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01. 20. Könyvvilág
01. 22. Csak olvass!
02. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése