~ Sárga könyves út ~

2020. május 16., szombat

Hatvani Csaba: Parányi talányok



Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, gyerekkoromban imádtam azokat a könyveket, amelyek valamilyen módon megmozgatták az agyamat, így a találós kérdéses könyveket is tucatjával faltam, és próbáltam kitalálni versikék vagy más rávezető szövegek alapján, hogy mire is gondolhatott az alkotójuk. Gondoltam, ha nem is az én korosztályomnak szól már ez a könyv, mégis jó móka lesz kicsit nosztalgiázni vele. Valamint kíváncsi voltam, hogy a mostani gyerekeknek vajon milyen találós kérdések jutnak.


Első gondolatok

A könyv nagyon színes, minden oldalát kitölti egy nagy illusztráció, úgyhogy már a lapozgatása is leköti a gyerekeket. Ezen kívül a találós kérdések mellett más érdekességek is vannak az könyvben, úgyhogy valamivel többet ad a gyerekeknek, mint arra én alapból számítottam.


A könyv

A kötet találós kérdései mind különböző állatokhoz kapcsolódnak. Vannak köztük háziállatok, vadállatok, olyanok, amikkel a gyerek élőben is találkozhat, és olyan, amit valószínűleg egyelőre csak a tévében látott. Szerintem jó ötlet volt az állatokat választani alaptémaként, mert a gyerekek odavannak értük. Nem találkoztam még soha olyan gyerekkel, aki utálta volna az állatokat. Persze, vannak állatok, amiktől egyes gyerkőcök félnek esetleg, de alapjában véve, mindegyiküknek van kedvenc állata, és igazán érdeklődőek és nyitottak a természet titkaira.

Nagyon tetszik, hogy nem csak annyiból áll az egész, hogy van egy találós kérdés és rá a válasz, hanem ennél sokkal összetettebb módon építette fel a szerző a könyvet. Először is a gyerek elé egy kép tárul, amin el van rejtve valahol a megfejtendő állat. El kell olvasnia a találós kérdést, rá kell jönnie, milyen állatról is van szó, aztán ha ez megvan, meg kell keresnie őt. Mintha könyves bújócskát játszana, amelyben ő a hunyó. Ez nagyon-nagyon ötletes szerintem. Az is klassz, hogy az adott állat megtalálása nem túl nehéz, de nem is túl könnyű. Nincsenek közvetlenül az ember szeme előtt, így nekem is jól végig kellett néznem a rajzokat, de azért nem is bújtatták el őket annyira, hogy egy gyerek ne bukkanhasson rá. Vagyis pont tökéletesek a rajzok.

Ha egy találós kérdés túl nehéznek bizonyul egy gyerkőc számára, segítséget is kap a megfejtéséhez. Az oldal aljában ott található a megfejtendő állat kedvenc eledele, amivel úgymond "előcsalogathatja őt". Ez persze nemcsak segítségnek jó, hanem arra is, hogy a gyerekek könnyebben megtanulják azt, mit esznek az adott állatok.

Ha megvan a megfejtés, csak lapoznunk kell egyet ahhoz, hogy leellenőrizhessük, helyes-e a válaszunk, ugyanis a következő oldalon leírják és le is rajzolják, hogy melyik állatról szólt az adott találós kérdés. De nemcsak a megoldást találhatjuk itt meg, hanem néhány plusz érdekességet is elolvashatunk az adott állatról. Ez megint csak olyan plusz információ, amely egyfelől érdekes a gyerkőcök számára, másfelől tanulhatnak belőle.

A mondókák egyébként nagyon aranyosak. Szerintem pont a megfelelő stílusban íródtak ahhoz, hogy szórakoztassák a gyerekeket, valamint, ami ugye találós kérdések esetében nagyon fontos, pont olyan nehézségűek, hogy elgondolkoztassák a kicsiket, de sikerélményt is szerezzenek általuk.


Hogy tetszett a könyv?

35 éves vagyok, mégis élmény volt végignézni a képeket, végigolvasni a versikéket. Biztos vagyok benne, hogy kislányként odalettem volna ezért a könyvért, úgyhogy az adott korosztály számára tökéletes szórakozás. Emellett játszva tanítja is őket és megmozgatja az agyukat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kisgyereknek, tényleg. Jó szórakozás lesz számukra.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése