~ Sárga könyves út ~

2020. május 4., hétfő

Jacky Durand: Apám receptjei – Blogturné


Jacky Durand újságíró és gasztroblogger érzékeny regényében egy burgundiai kisvárosba kalauzol bennünket, ahol egy vendéglő mindennapjain keresztül ismerhetjük meg egy apa és fiú különleges kapcsolatát. A regényből nem csak egy fiatal fiú fejlődéstörténetét és egy család sorsát ismerhetjük meg, hanem a hagyományos francia konyha ízeit is. Tartsatok bloggereinkkel a hét állomáson át, és nyerjétek meg a Park Kiadó által felajánlott két példány egyikét! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, a Park Kiadó feltett az oldalára egy részletet a könyv elejéből, én pedig természetesen kaptam az alkalmon, és beleolvastam. Nagyon tetszett a stílusa, ezért szerettem volna végigolvasni a teljes regényt. Nem mellesleg szeretek sütni-főzni, ezért gondoltam, hátha találok valami jó receptet vagy legalább a főzéshez ihletet a történetben.


Első gondolatok

Az első gondolatom az volt, hogy ez a könyv hasonló stílusú, mint Anna Gavalda regényei, amiket imádok. Egyszerű emberek életébe nyerhetünk bepillantást olyan módon, hogy az teljesen lekössön olvasás közben. Emellett belekóstolhatunk a szakács mesterség rejtelmeibe is, ami egy igen szenvedélyes és embert próbáló szakma, de pont ettől egzotikus téma.


Történet

A regény egy francia kisvárosban játszódik, ahol a Virágos Állomás nevű étterem szakácsa, Henri éppen kórházban fekszik és haldoklik. A fia, Julien ott ül az ágya mellett, és visszaemlékszik a gyerekkorára. Arra, hogyan maradt magára az apjával, milyen volt egy étterem konyháján felnőni, miért döntött úgy, hogy ő maga is szakács akar lenni, és hogyan szállt szembe az apjával, aki nem ezt a sorsot szánta neki... Vagyis a regény lényegében Julien visszaemlékezéseiről, életéről szól, valamint az apjával való kapcsolatáról.

Bár van néhány titok és fordulat a regényben, a hangsúly mégsem ezeken van, hanem a lelki folyamatokon, amiken Julien átmegy, valamint azon, hogy az édesapja miért lett olyan, amilyen. Mi az, ami miatt az életét szó szerint egy konyhában töltötte, amiért képtelen őszintén beszélni a fiával, és ami miatt olyan hevesen próbálja Julient távol tartani attól, hogy belőle is szakács legyen.



„– Még mindig szakács akarsz lenni?  – Némán bólintok, erre tovább kérdez: – Ahhoz is kell újabb iskola, még ha tudod is a szakmát?
– Tovább kell képeznem magam. Iskolában vagy egy vendéglőben tanoncként. De apám így is, úgy is cirkuszt csinálna.
Gaby elmélyülten cigarettát sodor magának.
– Megkérdezted?
– Nem, de tudom.
– Fifikásan kell csinálnod, kölyök.”

Nagyon kevés olyan író van, aki úgy képes átlagos emberek átlagos gondokkal teli életéről írni, hogy az végig lekösse az olvasókat. De aki képes rá, azt én zseniális írónak tartom. Eddig a prímet nálam ebben a kategóriában Anna Gavalda vitte, de most felkerült a listára Jacky Durand is.

Nagyon izgalmas, érdekes volt belelátni Julien fejébe, érzéseibe, vele együtt éltem át a gyerekkori kalandokat, örömöket, fájdalmakat. Kicsit olyan volt, mintha a saját életem mellett leélhettem volna egy felgyorsított másik életet is neki köszönhetően.

Annyira érzékletesen és szenvedélyesen viszonyult Julien a főzéshez, és Durand mindezt annyira élvezetesen írta le, hogy olvasás közben az eddiginél is nagyobb kedvem támadt jobban belemerülni a szakácsművészetbe.

Végig nagyon drukkoltam Juliennek, hogy végül megvalósíthassa az álmait, de úgy, hogy az apja is áldását adja rá. És nagyon reméltem, hogy nem hal meg a férfi, mielőtt ezt megtehetné.


A könyv végén található néhány recept és alapanyag-leírás is. Egyelőre a receptek közül nem tudtam semmit kipróbálni, de van köztük olyan, amit a jövőben el fogok készíteni.


Karakterek

Julien igazi, vérbeli szakács. Az egész gyerekkorát azzal töltötte, hogy az apját figyelte a konyhában. Eltanult tőle mindent, de míg az apja kényszerből lépett anno erre a pályára, addig Julien mindezt valódi belső motiváció miatt tenné. Őt egyszerűen a főzés teszi boldoggá, és a konyha az otthona.

Sajnáltam szegényt, amikor az anyja elhagyta őt és az apját, és bár a könyvből kiderül, hogy miért tette, én nem tudom megérteni. Mármint, azt igen, hogy miért hagyta ott a férjét, de hogy Julienről hogyan tudott így lemondani, az számomra felfoghatatlan. Főképp úgy, hogy pontosan tudta, mekkora törés lesz ez a kisfiúnak.

Henri karaktere igazán emberi. A férfi rengeteg hibát követett el élete során, ezek ellenére mégis nagyon kedvelhető. A háború, a szerelem, az, hogy nagyon korán fel kellett nőnie és munkába állnia, és nem tanulhatott, olyan sebeket hagyott a lelkén, amelyek élete végéig sem gyógyultak be teljesen. Így valamilyen szinten érthető az, ahogyan a feleségéhez állt, ahogyan a fia jövőjéről gondolkozott. Egyetérteni persze nem tudok vele, rossz döntéseket hozott, rosszul reagált dolgokra, de megértem, miért.

Gaby és Maria volt még számomra szimpatikus és érdekes karakter. Gaby szabadságról és életről alkotott véleménye nagyon bejön, ahogyan az életmódja is. És szomorú, de egyben romantikus is volt az a történet, ahogyan Mariával megismerkedett. Aranyosak voltak együtt, és miközben arról olvastam, hogyan nyaralt náluk Julien, arra gondoltam, hogy én is szívesen ellátogatnék oda.


Hogy tetszett a könyv?

Nekem nagyon bejönnek az ilyen egyszerű emberek életéről mesélt regények, és az író stílusa is tetszett. A karaktereket megszerettem, élveztem, hogy bepillantást nyerek az életükbe. Ezen kívül az is bejött, ahogyan a konyha világáról írt a szerző, látszott, hogy tudja, miről beszél.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

 
Mindenkinek, akit érdekelnek egy étterem konyhájának kulisszatitkai, valamint az emberei lélek rejtelmei.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepet játszanak a különböző alapanyagok és ételek, így mostani nyereményjátékunkban a Virágos Állomás vendéglő étlapjára látogatunk. Keressétek meg a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve őket írjátok be az adott étel nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 06. A Szofisztikált Macska
05. 08. Csak olvass!
05. 10. Csak olvass! (Extra)
05. 12. Fanni's Library
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése