~ Sárga könyves út ~

2020. július 28., kedd

Rojik Tamás: Szárazság – Blogturné Extra (interjú)


Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét!


1. A Szárazság című regényed egy Magyarországon játszódó disztópia. A magyar írók többsége inkább külföldre helyezi a történeteit, te miért döntöttél Magyarország mellett?


Amikor disztópiát, lehetséges jövőt esetleg alternatív valóságot ábrázoló könyvvel vagy filmmel találkozom, a történet egy pontján mindig elkalandozom: hogyan zajlana ez nálunk? Milyen hatással lenne az adott technológia vagy esemény a magyar emberek életére? Mi történne velem?

Egy amerikai disztópia Amerikában játszódik, és ez teljesen természetes. A szerző ott született, ott mozog otthonosan, az érdekli, a hazájában mi történne. Nekem ugyanilyen egyértelmű, hogy Magyarországról írjak.


2. Látszólag a fő bonyodalmat a vízhiány okozza, de a mélyben ezernyi más ijesztő társadalmi, politikai gondot is észrevehetünk. A regényt egyfajta „jóslatnak” szántad a világ számára, vagy inkább figyelmeztetés, hátha még változtathatunk?

Nem volt igazán jósló vagy figyelmeztető szándékom, amikor írtam. Az alapján építettem fel a történetet és a hátteret, amit a világ működéséről eddig tapasztaltam, és arra a rengeteg kérdésre kerestem a választ, ami a klímakatasztrófáról szóló cikkek kapcsán felmerült bennem.

A mélyben szinte mindig találni társadalmi, politikai problémát.

Abból indultam ki, hogy az emberek alapvető jellemvonásai évszázadok alatt sem, vagy csak alig változtak. Ugyanúgy jelen volt a hatalomvágy, az árulás, a félelem, de a szerelem, a családféltés vagy a jóság is. Valószerűtlennek tűnt, hogy harminc év múlva egészen mások jönnének szembe az utcán. Ebben szívesen élnék át pozitív változást, ha odaérünk!


3. Két igazán érdekes főszereplőt ismerhettem meg Dani és Anikó személyében. Dani magának való, egyedien kommunikál és egyedien látja a körülötte lévő világot is. Igazán jól kidolgozott karakter. Anikó pedig tökéletesen kiegészíti, és elfogadja, szereti őt olyannak, amilyen. Mesélnél nekünk arról, hogyan születtek meg a fejedben ők ketten?

Először azt tudtam, hogy képregényeket fog valaki rajzolni. Sok rövid történet volt a fejemben, ami inkább képekből állt, és szerettem volna őket valahogy átadni. Rajzolni viszont egyáltalán nem tudok.

Dani karaktere formálódott meg először, láttam őt magam előtt, ahogy alkot, és azonnal éreztem, hogy szüksége lesz egy társra. Olyan párost szerettem volna, akik jól kiegészítik egymást, és ez szimbolikusan a művészetükben is megjelenik.

Ezután már ketten rajzoltak a lelki szemeim előtt, csendben, teljes egyetértésben, de nyilván előbb-utóbb meg kellett szólalniuk.

Daniban az első pillanattól azt kedveltem, hogy magától értetődően jött. A hangja, a hiányos, de lényegre törő mondatai, a gesztusai. Olyan erővel jelent meg, hogy maga köré csavart mindent. A környezete a tolmácsává vált, még az elbeszélő is az ő stílusára rezonált.

Anikót olyan szereplőnek szántam, aki képes kompenzálni Dani sajátos hozzáállását a világhoz, ugyanakkor ő is kívülálló a többiekhez képest. Két egészen különböző személyiség jött így létre, izgalmas volt a kapcsolatuk dinamikáját alakítani, figyelni.


4. Ha a valóságban is kitörne egy ilyen vízhiány miatti pánikhelyzet, te hogyan reagálnád le? Mit tennél, mit éreznél?

A regény megírása előtt valószínűleg mást válaszoltam volna. Azóta viszont túl vagyunk egy világjárvány első szakaszán, aminek a körülményei kísérteties hasonlóságokat mutattak a leírtakkal. Azóta tudom, hogy valószínűleg én is félnék, minden lehetséges forrásból tájékozódni próbálnék, és annyi készletet igyekeznék felhalmozni, amivel a családomat biztonságban tudom.

Amikor a bevásárlóhelyek üres polcairól írtam télen, még nem gondoltam, hogy tavasszal átélem. Ebben remélem, nem lesz újra részünk!


5. A regényben előkerül az a gondolat, hogy az előző generáció is idealistaként kezdte, de aztán a hatalom és az irányítással járó felelősség, valamint talán a csalódottság is, megváltoztatta őket. Úgy gondolod, hogy minden idealistára ez vár? Vagy látsz reményt arra, hogy valakinek sikerülhet valódi pozitív változást hoznia a világunkba?

Abban, hogy valaki majd változást hoz, nem hiszek. Abban inkább, hogy kialakul az emberek túlnyomó többségében a változásra való igény, és esetleg egy ideálisnak vélt vezető mögé szívesen felsorakoznának.

A környezetvédelem azért is nehéz kérdés, mert a döntő részében mindenkinek, naponta tevékenyen részt kell venni. Nem elég vezetőt választani, aki a csapatával megold egy problémát. Az egyes embereknek tudatosan életmódot, szemléletet kell váltani ahhoz, hogy működhessen, és ez rengeteg áldozattal járhat, akár kényelmi, akár anyagi szinten.

Az nem baj, ha az ember fejében kialakul egy ideális világ, amivel összeméri a sajátját, csak arról nem szabad közben megfeledkezni, hogy a kettő között hosszabb-rövidebb, járhatóbb és járhatatlanabb utak vannak.

Rengeteg energiát emészthet el, ha valaki azon görcsöl, hogy valami a világában miért nem úgy működik, ahogyan az szerinte normális, elvárható lenne. Ha egy ideális képpel a fejében az ember csak azt listázza, mennyi negatív tapasztalat érte, könnyen csalódottá válhat, és megszűnhet benne a tenni akarás.


6. A történet mellékkarakterei is érdekesek. Zoli, Ali, Alex, Orsolya és Balázs. Akad köztük, aki a hatalmat szolgálja, olyan is, aki csalódott a világban és egyszerűen kivonult belőle. Van, aki hazudós, mégis jólelkű, és akad, aki a hazugságait rosszra használja fel. Melyikük személyiségével, életfelfogásával tudsz a leginkább azonosulni?

Minden karaktert úgy igyekszem megalkotni, hogy a tetteik mögött érthető, érezhető legyen a motiváció. És adok valami olyan tulajdonságot is nekik, ami miatt – legalább nekem – rokonszenvesek lehetnek.

Zolinak van egy álma, amihez mindenáron ragaszkodik, és ezt a kitartását becsülöm, igaz az árat, amit fizetett érte, nem vállalnám. Ali az egyik legéletrevalóbb karakter, különösen kedvelem, bár ez a fajta vagányság belőlem hiányzik. Alex a jég hátán is megél, ezt mégis úgy tudja alakítani, hogy közben másoknak is segít. Orsolyát és Balázst együtt érdemes kezelni, valaha kiváló szakemberek voltak, akik belerokkantak a valóságba, amikor kikerültek a tudomány védőburka alól. Összeköti őket a küzdés és az élni akarás. Volt egy pont az életükben, amikor egy esemény vagy döntés miatt változtatniuk kellett a megszokott rutinjaikon, és ehhez aztán jól alkalmazkodtak.

Az említett szereplőkkel teljes egészében nem tudnék azonosulni, de mindegyikükben kedvelek valamit, ami miatt jó volt a megformálásukon dolgozni.


7. A történet igazi realista lezárást kapott véleményem szerint. Mindig a realizmust képviseled magánemberként és íróként is?

Íróként minél többfélét szeretnék írni, akár témáját, akár megvalósítását tekintve. Eddig három meglehetősen különböző regény van mögöttem, de mindig szem előtt tartottam, hogy amit elképzeltem, azt el lehessen hinni.

Olvasni is azt szeretem, amibe teljesen bele tudom élni magam, és ebből az érzésből nem esem ki egy-egy hiteltelen részlet miatt. Amikor befejezek egy regényt, az egyik legfontosabb visszajelzést azok az előolvasóim adják, akik számára teljesen ismeretlen a szöveg. Ha nekik valami hihetetlen vagy nem világos, akkor ott újra le kell ülni, azt a részt át kell gondolni, helyre kell kalapálni, esetleg újra kell írni.

Magánemberként folyamatosan vizsgálom a saját határaimat, de nem az a célom, hogy azokon belül éljek. Sokkal inkább az, hogy ezeket a határokat kijjebb toljam, ameddig lehet, és fejlődjek, amiben tudok. Ez összhangban van az írói munkámmal is.


8. Mi az, ami a leginkább foglalkoztat vagy megijeszt az emberiség jövőjével kapcsolatban?

A legjobban a technológiai haladás érdekel. Tipikusan olyan felhasználó vagyok, aki nem nagyon érti, hogyan működik az eszköz, de nagyon tetszik, amit csinálni lehet vele. Figyelem az űrkutatás eredményeit is, jó lenne megélni, hogy egy kicsit felgyorsulnak benne az események.

Ami aggaszt, hogy a technológia nem csak az otthonainkban felhasználható eszközök terén fejlődik, a hadászat is elképesztő mértékben halad. Ennek a versenynek például nem szeretném látni az eredményét.

Másfelől a hétköznapi életben tartok a személytelenedéstől. Sokan már most az ismerőseink zömével főleg elektronikus kapcsolatot tartunk, és egyre inkább azt érzem, hogy a személyes találkozás gesztusait, energiáit, apró mozdulatait még a videóbeszélgetés sem képes helyettesíteni.


9. Készülőben van a következő regényed? Ha igen, megtudhatunk róla valamit?

Van a fejemben több ötlet is, készülnek a jegyzetek, de hogy mikor lesz belőle valami, és az miről fog szólni, arról félig kabalából, félig pedig, mert még teljesen átalakulhat, nem merek többet mondani.

A Szárazság ötletéről például az első emlékeim 2017 novemberére vezetnek vissza, akkor az előző könyvem bemutatóján egy hasonló kérdésre azt válaszoltam, hogy nagyon szeretnék írni egy sci-fit. Voltak már elképzeléseim, de egészen más kerekedett belőle, mint amit akkor elgondoltam.


10. Az olvasók mikor és hol dedikáltathatják veled legközelebb a saját Szárazság-példányukat?

Egyelőre sajnos nem tudok biztosat mondani, az ember egy hétre előre is alig mer programot tervezni. Az őszi könyvhét lehetősége biztatónak tűnik, de ha lesz dedikálás vagy közönségtalálkozó, arról biztosan lesz információ Facebookon a Pagony Kiadó vagy a Tilos az Á Könyvek oldalán és a saját írói oldalamon.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladat a játékhoz:

"A klíma változását egyik legérzékenyebben jelző indikátor a ______ változása. A ______ mérete az olvadás illetve a friss hó közötti egyensúly eredményeként jön létre, és mint ilyen alkalmas lehet a változás követésére és jelzésére." (Mi a hiányzó szó?)


Állomáslista:

[Blogturné Klub]

07. 13. Könyvvilág

07. 15. Kelly és Lupi olvas

07. 17. Sorok között

07. 19. Hagyjatok! Olvasok!

07. 21. Veronika's Reader Feeder

07. 23. Könyv és más

07. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

07. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése