~ Sárga könyves út ~

2021. március 24., szerda

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám – Blogturné



A Szép sötét Vanessám hatalmas sikereket ért el külföldön, és ez nem véletlen. A Libri Könyvkiadó jóvoltából már a magyar olvasók is megismerkedhetnek Vanessa történetével, ráadásul ha a turné során velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, évekkel ezelőtt olvastam Nabokovtól a Lolitát, és nagyon érdekes könyvnek találtam, amiről jókat beszélgettem, elmélkedtem más könyvmolyokkal. Már akkor azt mondtam, hogy Lolita, bárhogyan is viselkedik, vétlen áldozat a történetben. Egy kislány, aki természetes módon próbálgatja a szárnyait, de akit ennek ellenére sem lenne szabad kihasználnia egy felnőttnek. Viszont mivel a Lolita Humbert fejébe enged csak bepillantást, nem láthattunk tiszta képet Lolitáról, az érzéseiről, a sebeiről, a fájdalmáról. Azért voltam kíváncsi erre a könyvre, mert érdekelt az áldozat szemszöge, érzései, az, hogy ő hogyan érzékelte a vele történteket.


Véleményem a könyvről

A történet két idősíkon fut. Az egyikben megismerhetjük a gimnazista Vanessát, akinek a magányosságával, önbizalomhiányával és lelki sebeivel érzelmileg és szexuálisan is visszaél az irodalomtanára, Jacob Strane. A másikban már a felnőtt Vanessát láthatjuk, aki megtudta, hogy a metoo hatására több tanítványa/volt tanítványa is megvádolta Strane-t azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket.

A felnőtt Vanessa egyszerűen képtelen beismerni azt, hogy őt megerőszakolták, bántalmazták, zaklatták. Hogy túléljen, elhiteti magával, hogy ami történt, az kölcsönös és igazi szerelem volt. Ám ennek ellentmond az, ahogyan Vanessa élete alakult. Drogokkal és alkohollal tudja csak átvészelni a napokat, a férfiakkal való kapcsolatai sem képesek normálisan alakulni, és állandó szorongás, depresszió gyötri. Vagyis Vanessa láthatóan sérült, és nem tud boldog, kiegyensúlyozott, nyugodt életet élni.

Azt, hogy Vanessa önáltatásban van, a múltbeli szál is alátámasztja. Jólesett neki, hogy egy művelt, idősebb férfi felfigyelt rá, foglalkozott vele, de érezhető volt a zavarodottsága is, amelyet Strane kihasznált. Ezen kívül az is tökéletesen átjött, hogy fizikailag nem vonzódott Strane-hez (sőt, sok esetben kifejezetten taszítónak találta), lelkileg egyáltalán nem állt készen a szexre, és ami történt vele, azt erőszakként élte meg mind fizikailag, mind lelkileg. Az pedig, hogy ennek ellenére újra és újra visszament Strane-hez egyetlen dolognak köszönhető, hogy ha nem teszi, akkor be kell ismernie önmagának, hogy megerőszakolták, bántalmazták és ő bizony áldozat. Erre képtelen, ezért inkább elhiteti önmagával, hogy ez egy szerelmi kapcsolat. Ahogyan a Stockholm-szindrómások is inkább elhitetik magukkal, hogy szerelmesek a fogvatartójukba, mert lelkileg szétesnének teljesen, ha szembe kéne nézniük a valódi helyzetükkel.

Ez a regény pszichológiai szempontból tökéletesen bemutatja, mi megy végbe egy Vanessához hasonló fiatal lányban hasonló helyzetben. Egy kívülálló laikus nem feltétlenül értheti meg egy ilyen bántalmazás, kihasználás folyamatát, csak azt látja, hogy egy fiatal lány látszólag "önként" belemegy egy "kapcsolatba" egy idősebb férfival. Ám a regény olvasása során rájöhetünk, hogy itt valójában nincsen szó önként beleegyezésről. Hiszen Vanessa és a korabeli lányok, ha testileg érettnek is látszanak, lelkileg, szellemileg még nem elég érettek ahhoz, hogy előre megértsék, pontosan tudják, mi vár rájuk.

Strane-nek viszont felnőttként tudnia kéne visszafogni magát. Az övé a teljes felelősség és ő az egyetlen bűnös ebben a történetben. Vanessa csak egy álmodozó, magányos lány, aki Strane-re leginkább úgy tekint, mint mi is tekintettünk fiatalon a kedvenc romantikus regényünk kitalált hősére. Elképzeltük, hogy belénk szeret, megcsókol, talán ennél többet is, de ettől még a valóságban nem álltunk volna készen egy valódi kapcsolatra és a szexre. Vanessának Strane egy plátói, képzeletbeli hős, és neki felnőtt férfiként nem lenne szabad kilépnie ebből a szerepből hús-vér férfiként, hogy kihasználja Vanessát.

Egyébként nagyon tipikus az a ragadozóviselkedés, ami Strane-t jellemzi, szépen felvázol a regény minden egyes manipulációfajtát, amit csak az ilyenek használni szoktak. Először is pontosan tudja, hogyan válassza ki a legmagányosabb lányt, ahogyan azt is, hogy mivel lehet elcsavarni egy ilyen lány fejét. Hát hogy ne lenne vonzó egy művelt, okos férfi, akivel könyvekről lehet beszélgetni? Aki nemcsak hajlandó elolvasni a diákja verseit, hanem még dicséri, ösztönzi is őt az alkotásra? Aztán persze jön a megfélemlítés. Te is benne voltál, te is akartad. Mit fognak gondolni mások? Nemcsak engem börtönöznek majd be, ha kiderül, de téged is elvesznek a szüleidtől és nevelőotthonba fogsz kerülni. Végül pedig marad a bűntudat- és szánalomkeltés. Te hoztad elő belőlem a szörnyet a viselkedéseddel, a kinézeteddel, pusztán azzal, hogy létezel. Én csak a szánalmas, esendő áldozatod vagyok. Ha kiderül a "szerelmünk", oda az egész életem.

– Igen, csakhogy az állam nem szereti az olyan szülőket, akik hagyják, hogy a gyerekük egy deviánssal pajtáskodjon. Merthogy ezt a bélyeget sütnék rám, a szexuális bűnelkövetőét. Miután engem őrizetbe vettek, első dolguk lenne, hogy gyámság alá vegyenek téved. Elszállítanának egy förtelmes helyre, tele a fiatalkorúak börtönéből frissiben kikerült kölykökkel, akik isten tudja, miket csinálnának veled. Kikerülne a jövőd a saját kezedből. Lemondhatnál az egyetemről, ha ez megtörténne. Feltehetően a középiskolát sem fejeznéd be. Talán nem hiszed el, Vanessa, de fogalmad sincs, milyen kegyetlen a rendszer. Alkalomadtán mindent el fognak követni, ami csak hatalmukban áll, hogy mindkettőnk életét tönkretegyék.

Nagyon tetszett, hogy a történet nemcsak a ragadozó és áldozata lelki, viselkedési metódusait mutatja be, hanem a környezet hozzáállását is. Azt, hogy a bentlakásos elitiskola milyen hibákat vét az ügy(ek) kinyomozása során (például az elkövetővel kísértetik be elbeszélgetésre az áldozatot az igazgatói irodába, és nyilvános bocsánatkérést követelnek az áldozattól, amiért "hazudott" újabb traumát okozva neki), és hogy elsősorban az iskolát védik, nehogy folt essen a hírnevén.

Aztán ott vannak Vanessa szülei is. Biztosan van pszichológiai magyarázat arra, hogy miért úgy reagálnak, ahogyan (főképp az anya), de én egyszerűen nem értem. Anyaként, ha tudom azt, amit Vanessa anyja is tudott, az a minimum, hogy kikaparom annak a nyomorultnak a szemét, aki bántotta a lányomat. De az biztos, hogy addig nem nyugszom, amíg börtönbe nem kerül. Az a struccpolitika, amit Vanessa szülei és a valóságban is egyes szülők folytatnak hasonló esetekben, számomra egyszerűen felfoghatatlan.

A regény lapjain végig ott a szorongás és depresszió, amely végigkíséri Vanessa életét a vele történt visszaéléstől kezdve. Egyszerűen valami olyan sötétség sugárzik Strane minden egyes mondatából, tettéből, hogy olvasás közben minden egyes közös jelenetüknél összeszorult a gyomrom és színtiszta undort éreztem.


Hogy tetszett a könyv?

Szorongtam tőle olvasás közben, nagyon hatott rám érzelmileg, de pont ezért voltam oda érte. Bár ez a regény nem annyira gyönyörű nyelvileg, mint Nabokov Lolitája, lévén nem szépirodalmi mű, de sokkal jobban, mélyebben, átérezhetőbben és érthetőbben mutatja be ezt a témát. Ebben a történetben teljesen nyilvánvaló, hogy ki az áldozat és ki a bűnös.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek. Hogy akik eddig nem értették az áldozatokat és őket hibáztatták, végre felfogják, hogy tévedtek! Akik pedig érzelmileg eddig is megértették a Lolitákat és Vanessákat, azok most pszichológiai szempontból is pontosan átlássák a helyzetüket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az erőszak minden formája egy életre szóló trauma az áldozatoknak, de ez egy olyan dolog, amiről muszáj beszélni. Minden állomáson találtok egy írónőt, aki szintén feldolgozta ezt a nehéz témát, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a képen szereplő hölgy nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:

Állomáslista:

03. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 26. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése