~ Sárga könyves út ~

2021. március 1., hétfő

Stephenie Meyer: Midnight Sun – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadónak hála, hazánkban is megjelent a Midnight Sun, melyre világszerte olvasók milliói vártak. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Twilight felejthetetlen történetét Edward szemszögéből. 
Ha kíváncsi vagy, hogyan is élte meg a Cullen fiú ezt az elsöprő erejű szerelmet, esetleg bepillantanál a múltjába, tarts velünk! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, aki ismer, tudja, hogy a Twilight-sorozat nagyon fontos része volt az életemnek. Nemcsak azért, mert beszippantott a történet, hanem mert ennek köszönhetően elkezdtem írni a blogos ficemet, ami sok kedves olvasót, jó ismerőst és barátot vonzott körém. Ennek köszönhetően rengeteg klassz élményt élhettem át, valamint eljutottam odáig, hogy megjelenhetett az első regényem, az Árnyékvilág. Amit nem mellesleg Robert Pattinson élete ihletett. Szóval a Twilightnak köszönhetően minden szál szépen összefutott az életemben, és arra az útra terelt, ahová mindig is lépni akartam.

A rajongásom az évek alatt persze csökkent, de a történet mindig szép emlékeket ébreszt bennem, jólesik nosztalgiázni általa. Nem mellesleg, évekkel ezelőtt elolvastam a Midnight Sun első fejezeteit, amik nem túl szép módon felkerültek a netre, és már akkor is imádtam Edward szemszögét. Sokáig reménykedtem is, hogy Meyer mégis befejezi a regényt, aztán elvesztettem a reményt. Épp ezért volt kellemes meglepetés számomra, hogy évekkel később mégis megjelenhetett a Midnight Sun. És kérdés sem volt, hogy mindenképpen el akarom olvasni.


Véleményem a könyvről

Először is, nagyon kíváncsi voltam rá, hogy vajon ennyi év és az eredeti sztori iránti lelkesedés elhalványulása után mennyire tud beszippantani az Edward-szemszög. Nos, örömmel közölhetem, hogy amint elkezdtem olvasni a történetet, abban a pillanatban azzá a huszonéves lánnyá változtam, aki anno oda meg vissza volt a Twilightért és Edwardért. Ismét "beleszerettem" a történetbe és Edwardba is. Sőt, ki kell mondjam, a Midnight Sun sokkal jobban tetszik, mint az eredeti Bella-szemszög!

Szóval igen, a Midnight Sun Edward szemszögéből mutatja be a Twilightot. Féltem tőle, hogy vajon nem fogok-e unatkozni olvasás közben, de egyfelől már sok-sok éve olvastam utoljára a Twilightot, így a részletekre, apróbb beszélgetésekre, néhány történésre már nem is emlékeztem, vagyis úgy olvastam újra őket Edward szemszögéből, hogy az teljesen újnak tűnt, másfelől annyi valóban új részletet, jelenetet is tartalmazott a regény, hogy egyetlen percig sem unatkoztam. Faltam az oldalakat.

És hogy miért is tetszett jobban az Edward szemszög? Először is, kedvelem Bellát, de sosem voltam oda érte. Nem véletlen, hogy a ficemben sem ő, hanem az unokája kapta a főszerepet Edward mellett. Bella egy totál átlagos lány, akinek totál átlagos gondolatai vannak, és ennyi. Ezzel szemben Edward egy idős vámpír, aki sokat megélt, rengeteg tapasztalata van, vagyis a gondolatai összetettek, érdekesek. Sokszor filozofál az életről, halálról, vámpírlétről, szerelemről, családról, márpedig én imádok az élet dolgairól gondolkozni, és imádom az élet dolgairól meghallgatni más, kifejezetten intelligens és művelt emberek gondolatait.

Edward gondolatainak köszönhetően jobban megérthetjük azt, milyen vámpírnak lenni. Ezen belül pedig azt is, hogy milyen Edward számára vámpírnak lenni. Több vámpírképesség működésére is magyarázatot kapunk. Mennyire gyorsak, erősek, meddig terjednek ki a pluszképességeik, és hasonlók.

A Cullen család tagjait is sokkal mélyebben megismerhetjük. Bella nem látott bele a gondolataikba és ezáltal a lelkükbe, így csak felszínes képet festett róluk, főképp azokról, akikhez nem állt annyira közel. Edwardnak köszönhetően viszont mi is hallhatjuk Cullenék gondolatait. Valamint a pluszban kapott visszaemlékezések is sokat hozzátesznek a személyiségükhöz. Nagyon tetszett például, hogy Alice-ben mennyi szeretet lakozik. Egyfelől az első találkozása Edwarddal szörnyen édes, másfelől az is nagyon aranyos, hogy mennyire ragaszkodik Bellához pusztán a látomásai alapján már a legelejétől kezdve. Még egy szót sem válthattak egymással, máris a legjobb barátjaként tekint rá, és szó szerint szereti őt.

Jasper esetében az tetszett, hogy neki a mindene Alice. Mindent megtesz érte, olyasmiket is, amikre az eredeti történet alapján nem is gondolnánk. Minden gondolata az, hogy őt védje bármi áron.

Emmettet mindig is egy üres, felszínes szépfiúnak tartottam, mert Bella által semmi többet nem tudhattam meg róla. Edwardnak köszönhetően viszont már tudom, hogy egyfelől nagyon jó testvér, másfelől ott van benne az az igazi védelmezőösztön, ami csak a legjobb emberekben ébredhet fel. Amikor Bella veszélyben van, képes félretenni a harcvágyát, és ahelyett, hogy azt akarná minden áron kielégíteni, csak arra koncentrál, hogy Bellát megvédje. Nagyon megkedveltem őt.

Rose-zal ugyanígy vagyok. Mivel Bella szemén át láttam korábban, csak a felszínessége és a Bellával kapcsolatos ellenérzései alapján tudtam megítélni. Edward szemén át nézve viszont sokkal jobban megértem őt. A reakcióit, a Bellával szembeni ellenérzéseit, az érzéseit és vágyait. Őt is sikerült megkedvelnem.

Carlisle-t és Esmét mindig is kedveltem, de csak most, Edward emlékei és gondolatai miatt tudatosult bennem úgy igazán, hogy mindketten mennyire jó lelkek, főképp Carlisle. Nem véletlen, hogy a családja szinte szentként tekint rá.

Az Edward-szemszög abban is sokat segített, hogy egy kicsit jobban meg tudjam kedvelni Bellát. Az eredeti sztoriban sem utáltam, csak nem voltam oda érte. De itt, Edward szemén át látva őt, sokkal több értéket láthattam meg benne, mint amit ő mutatott magából a Twilightban.

Odavoltam azért, hogy a Twilightban kissé logikátlannak tűnő dolgok a Midnight Sunnak köszönhetően értelmet nyertek, kitisztultak. Engem például nagyon zavart az eredeti sztoriban, hogy nem értettem, miért nem tűnt fel Jameséknek az első pillanattól, hogy Bella ember. Vagy hogy miért is nem küzdöttek meg ott, a baseballpályán Cullenék Jamesékkel ahelyett, hogy menekülőre fogták volna, hiszen túlerőben voltak, győzhettek volna... Örülök neki, hogy ha utólag is, de Meyer megmagyarázott nekem mindent.

A visszaemlékezések is simogatták a kis lelkemet. Nagyon jó volt látni Edward és a többi Cullen múltját.

Korábban sokszor felmerült témaként könyves és női egyenjogúsággal foglalkozó oldalakon, hogy Edward elnyomó személyiség, és Bella egy bántalmazó kapcsolatba került bele. A Twilight esetében láttam ennek halovány nyomát, de a Midnight Sunban Edward gondolatait olvasva teljesen elvetettem ezt a gondolatot.

Igen, volt, amikor ijesztően vagy bunkón viselkedett Bellával. De csak mikor ténylegesen el akarta ijeszteni Bellát magától, vagy éppen magára öltötte egy 21. századi tinédzserfiú jellemét, és próbált úgy viselkedni, ahogyan azt maga körül tapasztalta. Ez nem Edwardról mond el mindent, hanem a körülötte lévő emberi fiúkról.

Igen, követte Bellát, bemászott az ablakán, megfigyelte őt, ami elsőre parának tűnik. De a végzettel kapcsolatos gondolata, vagyis hogy Bellát szó szerint üldözi a halál, ezt mind logikussá és szükségessé tette. Persze a szükségesség sokszor Edward belső félelméből, bizonytalanságából fakadt, de ő maga abban a pillanatban hitt benne, hogy ha nincs Bella közelében, akkor a lánynak baja esik. Vagyis nem perverz okok vezették, és nem is az a vágy, hogy uralkodjon Bella felett.

Igen, volt, hogy meg akarta mondani Bellának, mit tegyen. Mindig olyankor, amikor a lány életéről volt szó. És tegyük hozzá azt is, hogy néhány mély lélegzet után végül mindig Bella döntött. Minden egyes esetben. Edward végül sosem kényszerítette rá az akaratát.

Ami külön tetszett, hogy bár Bella sokszor önmagát ostorozza egy csomó minden miatt, Edward sosem nyomja át rá a felelősséget. Nem ejt ki olyan bántalmazó mondatokat a száján, amivel azt éreztetné Bellával, hogy ő a gyenge, béna, buta, és az ő hibája, ha Edward számára nehéz vámpírként, férfiként valami. Vagyis nem használja fel a "te hibád volt, megérdemelted" verbális bántalmazást, amit adott helyzetekben egy valódi bántalmazó könnyedén és örömmel megtenne.

– Nem, úgy értettem, hogy mit csináltam rosszul? – A hangja elszánt volt, komolyan beszélt. – Tudod, szeretnék résen lenni, úgyhogy legjobb, ha minél előbb megtanulom, mit nem szabad tennem. Ezzel például – az ujjbegyével lassan végigsimított a kezemen, egészen a csuklómig, fájdalom nélküli perzselés nyomát hagyva maga után –, úgy látom, nincs semmi baj.
Mennyire jellemző, hogy ennek a felelősségét is magára akarja vállalni.
– Semmit nem csináltál rosszul, Bella. Az egész az én hibám volt.

Nagyon érzékeny vagyok a nők elnyomásával és bántalmazásával kapcsolatos témákra, és nem szokott megtéveszteni egy helyes pasi külseje vagy megjátszottan kedves viselkedése, vagyis nem tartom magam könnyen manipulálhatónak, de Edward esetében nem kapcsolt be nálam a vészriasztás a tetteit, szavait, döntéseit megfigyelve. Mindegyikre találtam logikus, nem bántalmazói magyarázatot.

Hogy tetszett a könyv?

Az eredeti sztorit is szeretem, de Edward szemszöge sokkal jobban tetszett. Sokkal többet megtudhattam neki köszönhetően a vámpírokról, Cullenékről, új szemszögből láthattam Bellát, az apját, az iskolába járó diákokat. Látszik, hogy Edward nem egy tinisrác, a gondolatai sokkal mélyebbek, összetettebbek, és épp ezért izgalmasabbak is.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak mindenképpen, akik anno szerették a Twilight-sorozatot. És azoknak sem árt egy próbát tenni vele, akik Bella szemszögéért anno nem voltak oda, mert Edward sokkal érettebb, érdekesebb szemszöget képvisel.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Cullen család tagjait. 
Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, ami tartalmazza az adott karakter főbb ismertetőjegyeit, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, kiről lehet szó. De vigyázat, egy kakukktojás is megbújt a családban!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Névjegy a játékhoz:


Állomáslista:

02. 25. Dreamworld
02. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése