~ Sárga könyves út ~

2021. november 10., szerda

Sarah Penner: A méregkeverő patikárius – Blogturné



Az Animus Kiadó egy elfeledett és különleges történetet hozott el az olvasóknak Sarah Penner írónőtől. A méregkeverő patikárius több évszázad történetét meséli el három karakter nézőpontjából, rengeteg meglepő fordulattal. Tarts velünk te is Blogturné Klub négy bloggerével és ismerd meg a 18. századi Londont és azokat a titkokat, amiket a patikárius szekrénye rejt.
A turné végén, ha jól válaszolsz a kérdésekre, neked is lehetőséged lesz megnyerni egy példányt Sarah Penner különleges regényéből.


Miért választottam ezt a könyvet?

18. század, London, idősík-váltakozás, ez mind elég volt ahhoz, hogy a fülszövegnek köszönhetően érdekelni kezdjen a történet.


Véleményem a könyvről

A történet két idősíkon fut. Az egyikben a 18. században járunk. Nella, a patikárius egy titkos szobában különféle mérgeket (és a női problémákat, betegségeket gyógyító szereket) gyárt, hogy segítsen a lányoknak, nőknek. Többek között eltenni láb alól az őket bántalmazó, nekik ártó férfiakat. Egy nap különös kislány érkezik hozzá méregért. Az úrnője küldte, hogy együtt végezzenek az úrnő férjével, aki a kislányt molesztálta. Eliza nagy érdeklődést mutat a mérgek és gyógyszerek iránt, Nella pedig megkedveli őt. Ám ez a barátság bajba sodorja mindkettejüket.

A másik idősík a jelen. Caroline romantikus utazásra készült a férjével és már a gyerekvállalást tervezték, amikor rájött, hogy a férje megcsalta őt. Úgy dönt, egyedül megy el az utazásra. Az első napon találkozik a sárforgatókkal, akik történelmi "kincsek" után kutatnak a tengerparton. Caroline egy különös szimbólummal díszített, 18. századi patikai üvegcsére bukkan, és nyomozni kezd, vajon kié is lehetett.

A múltbeli idősík fejezetei hol Nella, hol Eliza szemszögéből mutatják be az eseményeket, és igazán klassz történelmi hangulatot árasztanak. A leírások, a karakterek beszédmódja, a környezet és a történések visszarepítettek egy olyan korba, amelyben kislánynak, nőnek lenni egyáltalán nem volt könnyű. Kíváncsi voltam, hogy Nella miért illesztette be a szolgáltatásaiba a mérgeket, ahogyan arra is, hogy mi lesz az ő és Eliza sorsa végül.

Sokat gondolkoztam azon is, hogy Nella vajon pozitív vagy negatív karakter-e számomra. Egyfelől bizonyos esetekben át tudom érezni, hogy egy nő végső elkeseredésében megmérgezi a bántalmazóját. Eliza gazdájának esetében például egyáltalán nem voltak ellenérzéseim, aki gyerekeket molesztál, az megérdemli a legszörnyűbb büntetést is (és a halál még csak nem is az szerintem). És a Nella múltjában történteket is teljesen átéreztem és megértettem, a helyében én is szélsőséges dühöt éreztem volna. Ám Nella mindig csak annyit akart tudni a vásárlóiról, hogy nők, akik férfiak ellen fogják használni a mérgeit. Annak sosem nézett utána, hogy az adott férfi valóban megérdemli-e a halált.

Simán el tudom képzelni, hogy egy pénzéhes, örökségre vágyó nő megmérgezi a férjét, holott az sosem ártott neki. Vagy egy nő azért öl meg egy férfit, mert az visszautasította őt, mást vett feleségül. De őszintén, még a megcsalásos esetekben sem érzem úgy, hogy az adott férfi halált érdemelne. Azt igen, hogy a felesége elhagyja (vagy ha abban a korban az adott nőnek erre nem volt lehetősége, elforduljon, elzárkózzon tőle végleg), de ennyi.

Szóval Nellával kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Gyilkos és áldozat egyszerre. Segítő és ártó. Olyan, akinek van lelkiismerete, de nem minden helyzetben használja. Találó volt, ahogy ezt az író megjelenítette Nella fizikai állapotában is.

Nagyon érdekes volt az Elizával való kapcsolata. Az, ahogy az anyai érzései miatt örült a gyerek jelenlétének, de közben távol is akarta őt tartani a bajtól, vagyis önmagától. Olvasás közben végig feszültséget éreztem, mert úgy gondoltam, az, amit Nella csinál, úgyis kiderül végül. És egy ilyen "vállalkozásnak" nem lehet jó vége. Csak az volt kérdés számomra, hogy csak ő bűnhődik-e meg, vagy magával rántja Elizát is. Nagyon drukkoltam, hogy ne tegye.

A jelenbeli szál is nagyon érdekes volt. Felzaklattak Caroline házassági gondjai, amik kéz a kézben jártak azzal, hogy letért a saját útjáról. Amikor férjhez ment, feladta a tanulmányaival és munkájával kapcsolatos álmait, hogy megfeleljen egy, a férje által észszerűnek tartott élethez. Tudom, milyen az, amikor van egy álmod, célod, de az élet (legyen az egy férfi, a szüleid, vagy pusztán az, hogy valamiből meg kell élni) állandóan megpróbál eltéríteni ettől. Az ember pedig belefásul végül, és könnyebb beletörődni, beállni a sorba, mint árral szemben úszni. A gond csak az, hogy ilyenkor jön a boldogtalanság, hiányérzet. Caroline is ezt érzi. Amikor a parton megtalálja a múlthoz tartozó üvegcsét, és elkezd nyomozni az eredete után, ismét rátalál a szenvedélyére. Miközben kutat, végre önmaga lehet, és nagyon élvezi.

– Nézd, nem vagyunk régóta barátok, és nem is akarok neked tanácsokat osztogatni a házasságoddal kapcsolatban! Bár egy ital mellett akár arra is hajlandó lennék – kuncogott. – De egyvalamit biztosan tudok: a legfontosabb, hogy az ember kövesse az álmait. Hidd el nekem, ha valami másra vágysz, mint ami most történik veled, senki nem áll az utadba, egyedül te magad. Szíved szerint mivel foglalkoznál?
Gondolkodás nélkül rávágtam a választ.
– A múltat kutatnám. Valódi emberek életét. A titkaikat, a történeteiket. Miután lediplomáztam, majdnem beadtam a jelentkezésemet Cambridge-be, hogy történelmet tanuljak.
– Cambridge-be? – hűlt el Gaynor. – Úgy érted, az egyetemre, ami egyórányira van innen?
– Pontosan.
– És végül miért nem jelentkeztél? – Éreztem, hogy őszintén kíváncsi.
Fogcsikorgatva préseltem ki a választ.
– Mert férjhez mentem, és a férjem otthon, Ohióban kapott állást.

Én már csak emiatt is azért drukkoltam, hagyja el végül a férjét, és merje végre a saját útját járni. Az csak hab volt a tortán, hogy a pasi megcsalta, hazudott neki, és őszintén, "egy pöttyet" nárcisztikus is amiatt, amivel végül megpróbálta visszaszerezni Caroline-t. Valahányszor Caroline megingott, és elgondolkozott azon, hogy rendbe kéne hozni a házasságát, görcsbe szorult a gyomrom, és legszívesebben megráztam volna, hogy észhez térítsem. De persze érthető volt, amit érez. Mindennek ellenére szerette a férjét, gyereket akart, boldog házasságot. Szóval az ő sorsáért legalább úgy izgultam, mint Elizáért. Reméltem, hogy akár megbocsát, akár nem, végül olyan életet élhet, ami boldoggá teszi őt.

Caroline nyomozása is izgalmas volt. Mindig vártam, hogy az ő fejezete kerüljön sorra, újabb és újabb bizonyítékokra, nyomokra bukkanjon, és szép lassan összeálljon, mi is történt a múltban Nellával és Elizával.

A múltbeli szál vége először megrázott, aztán meglepett, végül a könyvesboltos újságcikk az utalások miatt elgondolkoztatott. Nem tudom, hogy jól értelmeztem-e, avagy sem. De ha igen, az ütős lezárás. A jelenbeli szál lezárásával is végül elégedett voltam.


Hogy tetszett a könyv?

Őszintén meglepett, de nagyon elkapott a könyv hangulata. Mindkét idősík beszippantott magába, mindhárom főszereplő karakter személyisége megfogott. Tetszett, hogy nagyon komoly elvi kérdések kerültek elő a regényben, amik igazán elgondolkoztattak. Izgalmasnak találtam Caroline nyomozását, és kíváncsian vártam, mi történik végül vele, valamint Nellával és Elizával.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy két idősíkon futó, érdekes, összetett, különleges hangulatot árasztó történetet olvasni, amely egyszerűen beszippantja az embert.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Sarah Penner könyvében nagyon fontos szerepet kapnak a növények, amikkel gyógyíthatunk, de kellemetlen tüneteket is okozhatunk. A méregkeverő patikárius képes arra, hogy felismerje és alkalmazza a régi receptúrákat, amiknek első feltétele, hogy a növényeket felismerje. Most a te feladatod is az lesz, hogy felismerd a bloggerek bejegyzéseiben elrejtett növények fotóit. Ha ez elsőre nem menne, akkor segítenek a blogokon elhelyezett kiemelt betűk is! Akik helyesen választ adnak, azoknak a turné végén van esélyük megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott regény egyik példányát. Játékra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

11. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 12. Olvasónapló

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése