~ Sárga könyves út ~

2022. május 3., kedd

A. K. Larkwood: A kimondatlan név – Blogturné



A. K. Larkwood első regénye, A Kimondatlan Név egy nagyívű fantasy történet, melyet az Agave Könyvek hozott el nekünk magyar nyelven. Tarts te is a Blogturné Klub bloggereivel, és tudj meg többet erről az izgalmas könyvről, melynek egy példányát akár meg is nyerheted!


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszövege alapján izgalmas fantasytörténetnek tűnt, amivel esténként kikapcsolódhatok, átruccanhatok egy másik világba.


Véleményem a könyvről

A történet egy Kszorvej nevű lányról szól, aki gyerekkora óta a Kimondatlan elnevezésű istenség "menyasszonya". Amikor elér egy bizonyos kort, az őt nevelő szekta fel akarja áldozni őt az istenségnek, ám végül ez nem jön össze. Felbukkan egy furcsa férfi, Szethennáj, aki megszökteti Kszorvejt. Kitanítja őt, hogy a harcosa, kéme legyen, a segítségével pedig vissza akarja szerezni az elorozott hatalmát, valamint egy bizonyos ereklyetartót, amiről azt sem lehet biztosan tudni, hogy valóban létezik-e.

A regényt én három részre tudnám felosztani a saját logikám szerint, az első kettő rövidebb, a harmadik a leghosszabb. Az elsőben Kszorvej még fiatal lány, aki beletörődött abba, hogy fel kell áldoznia magát az istenének. Nem is tudja, hogy dönthetne másképp, míg Szethennáj nem ajánl neki alternatívát. Ennél a résznél még azt gondoltam, hogy egy szimpla romantikus fantasyvel állok szemben, ami egész jó, de nem fog adni semmi újat számomra. A jóképű varázsló megmenti a szegény lánykát a haláltól, kerülgetik egymást egy ideig, majd kiderül, hogy mindketten odavannak a másikért. Közben kutatják az ereklyetartót, és persze idővel szembetalálkoznak majd Kszorvej szektájával, akiktől megszökött.

Hát, Larkwoodnak sikerült jól átvernie, és ennek igazán örültem. Mert a sztori totál nem erről szól, és nem csak egy szimpla romantikus fantasy. A második részben, ami évekkel később játszódik, ez már kezdett derengeni előttem. Szethennáj kitaníttatta és -képezte Kszorvejt, és most egy kémfeladatot bíz rá. Beküldi őt a tőle elorozott erődbe, hogy segítsen visszaszerezni az őt korábban eláruló és legyőző Olthárosztól a rangját, hatalmát. Itt még mindig azt gondoltam, hogy lesz valamiféle romantikus szál Kszorvej és Szethennáj között, de már úgy tűnt, arról fog szólni a sztori, miképpen győzik le csellel, kémkedéssel, trükkökkel a varázsló ellenségeit. Vagyis egyfajta Trónok harca-szerű udvari összeesküvéses sztorira számítottam, ami durvult is valamelyest, úgyhogy már az is látszott, nem egy ifjúsági regényt tartok a kezembe, hanem felnőtteknek való fantasyt.

Aztán újabb időugrás történt, és a fő cselekményszál ismét másfelé kanyarodott, mint arra számítottam. Ez a harmadik rész volt a leghosszabb, és itt már ténylegesen körvonalazódott az, hogy mi is lesz a történet fő küldetése, és hogyan alakulnak a romantikus szálak. Bejöttek a sztoriba új karakterek is, akik közül a legfontosabb Suthmíli. Ő egy varázsképességekkel bíró fiatal lány, akit a népe eszközként használ. Hasonlít Kszorvejhez, mert Suthmíli sem tudja, hogy lenne más választása is, mint feláldozni önmagát a népe (és a nagynénje) kedvéért. Ebben az esetben Kszorvej az, aki felnyitja a szemét ugyanúgy, ahogyan egykor Szethennáj tette vele.

Ebben a részben ismét nagyobb szerepet kap az ereklyetartó, emellett Kszorvej fő célja Suthmíli megmentése lesz. Ismét előkerülnek az istenek, különböző egzotikus világokat és népeket ismerhetünk meg, a cselekmény pedig csak úgy pörög. Mindig történik valami, újabb és újabb veszélyes és izgalmas kalandok részesei lehetünk a szereplőkkel. Nagy meglepetésemre a romantikus szál is teljesen másképp alakult, mint azt az első két szakasz alapján vártam volna. Kszorvej és Suthmíli között alakul ki romantikus kapocs, vagyis kapunk egy egyébként nagyon szépen kidolgozott, nagyon léleksimogató LMBTQ-szálat. És nem ez az egyetlen a történetben...

– De utána mi lesz velem? – tette föl a kérdést a karsazsi, mint aki csak most ébredt rá, hogy nem térhet vissza a felirataihoz. – Van valami terved?
– Persze. Gyere velem! – mondta Kszorvej. Tényleg lehetne ennyire egyszerű az egész.
– Úgy értem, azután. Menjek veled, de hová?
– Akárhová.
– Igazán kedves tőled, hogy felajánlod. – Suthmíli úgy beszélt, mint aki éppen valami különösen undorító születésnapi ajándékot kapott. – De megvan a magad munkája.
– Komolyan beszélek.
– Nem hiszem. Biztosan nem gondolod komolyan.
– Halálosan komolyan – bólintott Kszorvej. – Végiggondoltam az egészet. Te is láttad az ereklyetartót, hiszen ott voltál. Orannánál van, nekem pedig vissza kell szereznem tőle, még mielőtt valami rettenetes dolgot művel vele. Úgyhogy megyek és ellopom tőle, neked pedig velem kellene tartanod és segíteni.

Nagyon tetszett a Kszorvej és Suthmíli élete közötti párhuzam, az, hogy egykor Kszorvej volt az "áldozat", most pedig ő segít valaki másnak, hogy megszabadulhasson a láncaitól.

Az ereklyetartó titka is érdekesre sikeredett. Őszintén bevallom, egyáltalán nem számítottam arra, ami kiderült ezzel kapcsolatban. Bár volt egy megérzésem Szethennájjal kapcsolatban már a könyv legelején, mégis sikerült meglepni, mert teljesen más titkokat őrizgetett, mint azt hittem.

A történet első két szakasza is érdekes volt, de úgy igazán a harmadik szakasz vonzott be a történetbe. Odavoltam Kszorvej és Suthmíli összefonódó sorsáért, izgalmasnak találtam az eseményeket, kíváncsian vártam, hogy miféle titkokra derül majd fény. Azt is nagyon bírtam, hogy a karakterek nem szimplán jók és rosszak voltak, hanem igazán összetettek.


Hogy tetszett a könyv?

Első regénynek ez igazán jól sikerült, nagyon kíváncsian várom, hogy mi történik majd a folytatásban. Kszorvejt és Suthmílit nagyon megkedveltem, szerintem klasszul illenek egymáshoz, és a többi karakter is érdekes volt, mert sosem lehetett elsőre eldönteni, hogy ki az, akiben megbízhat az ember, és ki rejteget sötét titkokat.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének egy felnőtteknek szóló, izgalmas, összetett fantasytörténetet olvasni jól kidolgozott karakterekkel és egy igazán szép LMBTQ szerelmi szállal.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A. K. Larkwood regényében sok klasszikus fantasy lény szerepel, azonban mindegyikük egészen másként tűnik fel, mint ahogy megszokhattuk. Ennek ellenére Larkwood számos fantasy regényből inspirálódhatott, melyek közül néhányat most ki kell találnotok. Az állomásokon egy-egy könyv fülszövegéből idéztünk, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek, hogy melyik könyv gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Fülszöveg a játékhoz:

…-nak van egy jó kardja, pár izgi szexlapja, meg a hócipője, ami megtelt már az élőholt rendek baromságaival.

A lovaglány ugyanis eddigi életét halottimádó apácák, csontvázszolgák és ősöreg szektások között töltötte, így bármire hajlandó lenne, hogy végre kiszabadulhasson a rendház szolgaságából és beállhasson a Dominicus naprendszer Császárának fényes seregébe. Úrnője és egyben gyermekkorának megkeserítője azonban csak egyetlen feltétellel hajlandó útjára engedni…


Állomáslista:
04. 27. Utószó
05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése