~ Sárga könyves út ~

2022. május 18., szerda

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam – Blogturné



Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be.
Tarts velünk az extra hosszú blogturnénkon, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Nagyon régen olvastam már képregényt, és ez elég cukinak tűnt ahhoz, hogy ismét kézbe vegyek egyet. Valamint tudtam, hogy nemrég készítettek sorozatot a történetből, amit meg akartam nézni, szóval gondoltam, először mindenképpen jöjjön a könyv.


Véleményem a könyvről

A történet egy Charlie nevű gimnazistáról szól, akiről nemrég kiderült az iskolában, hogy meleg. Emiatt sokat piszkálták, bántották, de barátokra talált, a családja is mellette áll, és kezd stabilizálódni az élete. Aztán egyszer csak mellé ültetik az egyik órán Nicket, a rögbicsapat kapitányát, aki színtiszta heterónak tűnik elsőre. Összebarátkoznak, Charlie pedig egyszerre boldog és szenved a társaságában, mert fülig belezúg Nickbe, akinél azt hiszi, semmi esélye nem lehet.

Amikor elkezdtem olvasni a képregényt, először nagyon kis egyszerűnek tűntek az illusztrációk. Őszintén bevallom, szoknom kellett őket, aztán néhány oldallal később már azt vettem észre, hogy egész megkedveltem Oseman stílusát. Szóval ő az a képregényrajzoló, akinek adni kell néhány oldalnyi esélyt, mire beszippant a stílusával.

A történet is elég egyszerű, egy reménytelennek tűnő szerelemről szól, vagyis nem az egyedisége az, ami megragadja az ember. Ennek ellenére megragadja, nagyon is! Méghozzá azért, mert Charlie és Nick karaktere, valamint maga a történet is annyira aranyos, olyan mértékben tele van szeretettel, hogy az egyszerűen átárad az olvasóba. Konkrétan mosolyogva néztem és olvastam végig a sztorit, mert megmelengette a szívemet.


Egy idő után kezdtem úgy érezni, mintha én magam is a srácok egyik barátja lennék, aki közvetlen közelről követheti végig a gyötrődésüket és boldogságukat.

Nagyon tetszett, hogy nemcsak Charlie lelki gyötrődését követhettük végig a reménytelennek hitt szerelem miatt, hanem Nick önmegismerésének folyamatát is láthattuk. Így két konfliktusszál is volt a regényben, amivel kapcsolatban az ember alig várta már, hogy végre összeérjenek, és a srácok rájöjjenek, hogy a boldogságuk nem lehetetlen.

Nicknek persze nemcsak saját magával kell szembenéznie. Miközben kezd rájönni, hogy valószínűleg biszexuális és ő is szerelmes lett Charlie-ba, a környezete reakciójára is fel kell készülnie. Rögbisként egy csomó tesztoszterontól fűtött srác veszi körül, akik nem feltétlenül nézik jó szemmel, ha valaki meleg. Van egy haverja, aki kifejezetten irritáló ilyen szempontból, Charlie egyik osztálytársa, aki állandóan homofób megjegyzéseket tesz. Van egy olyan sejtésem, hogy a következő képregények egyikében kiderül, hogy valami lelki baja van, pl. valami komoly gond van a családjában, esetleg ő maga is meleg, csak szégyelli, vagy egy rokona az, és ezt nem tudja feldolgozni stb., mert egy egészséges lelkű ember nem homofób véleményem szerint.


Van még egy érdekes szál a képregényben. Charlie-nak ugyanis Nick előtt volt már titokban egy pasija, Ben. Vele szintén iskolatársak, de a srác teljesen más személyiség, mint Nick. Ben szégyelli, hogy meleg (vagy biszexuális, nem tudom...), ezért csak titokban volt hajlandó találkozni Charlie-val, akkor és ott, amikor és ahol neki megfelelt. Charlie ezt megunta, szakított vele, de Ben újra és újra visszatér a történetbe. Nem tudom eldönteni egyelőre, hogy sajnáljam őt, amiért a gyávasága miatt szenvednie kell, vagy pedig tartsak attól, hogy végül veszélyessé válik majd. Elég erőszakos típusnak tűnik, szóval fogalmam sincs, mi lesz a karakterével és a szálával a későbbiekben.

Imádom Charlie nővérét, Torit, aki elég furcsa, de nagyon rendes lány. Olyan, mint egy szellem és egy zombi keveréke, vagy nem is tudom. Kinézetre is olyan sápatag, érzelemmentes, szellem-/zombiszerű, és valahogy mindig váratlanul bukkan fel a semmiből. Viszont nagyon szereti az öccsét, támogatja őt, és időnként (talán pont azért, mert amolyan introvertált megfigyelő típus) sokkal hamarabb látja meg a valóságot, mint mások. És szerencsére ki is mondja, ezáltal pedig segít Charlie-nak.

A képregény vége olyan függővég, hogy megőrül az ember, pont egy izgi jelenet közepén szakad félbe a sztori. Ettől függetlenül is az ember azonnal tovább akarná olvasni a két srác történetét, de ez csak rátett még egy lapáttal. Annyira megfogott a sztorijuk, hogy gyorsan meg is néztem a sorozatuk teljes első évadát. Később majd erről is írok nektek egy másik posztban.


Hogy tetszett a könyv?

Elsőre szoknom kellett Oseman egyszerű, sallangmentes stílusát, de néhány oldal után nagyon megszerettem. Ez a legcukibb LMBTQ-sztori, amit valaha olvastam, Charlie és Nick igazán szeretnivalóak, és a történetből is árad az a fajta szeretet, amitől az ember egyszerűen jobban érzi magát a bőrében. Mintha csodás tavaszi napsütésben fürdene.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne mosolyogni, érezni az áradó jóságot és szeretetet egy történetből és a karaktereiből.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ-kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

Mi van akkor, ha a szerelem nem elég? Amikor túl nagy terhet kell cipelnünk pár boldog pillanatért…
Megéri?
Ez tényleg az igaz szerelem, vagy csak egy a sok közül?
Az első, ami teljes hőfokon lángol, de ugyanolyan hamar kihunyhat, mint ahogy életre kelt?
Megéri harcolni érte?


Állomáslista:

05. 02. Csak olvass!
05. 04. Dreamworld
05. 08. Utószó
05. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 20. Könyv és más
05. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése