~ Sárga könyves út ~

2023. január 22., vasárnap

Bessenyei Gábor: A Hang – Blogturné



Decemberben megjelent Bessenyei Gábor legújabb regénye, A Hang. Ha kíváncsi vagy, hogy mit gondolnak bloggereink erről a misztikus ifjúsági történetről, tartsatok velünk, a kiadó jóvoltából pedig egy szerencsés játékos egy nyereménypéldánnyal is gazdagodhat.


Miért választottam ezt a könyvet?

Már régóta akartam olvasni valamit az írótól, és mikor megláttam, hogy fiataloknak szóló, szellemes horrorregényt írt, tudtam, hogy ezzel kell kezdenem. Én lényegében horrorfilmeken nőttem fel, gyerekként, tinédzserként imádtam rettegni a tévéképernyő előtt, és azóta is szeretem az ijesztő regényeket. Fiataloknak jó horrort írni, ami ijesztő, mégis passzol az olvasók életkorához, nagyon nehéz, kíváncsi voltam, ebben az esetben ez mennyire sikerült.


Véleményem a könyvről

A történet egy Hugó nevű fiúról szól, akit a szülei a nagymamájához küldenek néhány hétre, hogy ők helyrehozhassák (vagy lezárhassák végleg) a kapcsolatukat. Hugó azt hiszi, unalmas időszak áll előtte, ám mikor az éjszaka sötétjében megszólítja a Hang, aztán pedig találkozik a ház kísértetével, Liljával, a titokzatos módon meghalt kislánnyal, rájön, hogy tévedett. Hugónak össze kell fognia Liljával, hogy megmentsék az embereket a gonosz és veszélyes Hangtól.

Először is, ez egy olyan regény, ami bár valóban ijesztő, mégis szerintem nyugodtan a fiatalok kezébe lehet adni. Persze a szülő dolga eldönteni, hogy szerinte a gyereke elég érett-e lelkileg az ilyesmihez, de azt tudom, hogy én anno gyerekként simán elolvastam volna ezt a történetet, és nem okozott volna számomra semmi lelki problémát. Úgy vélem, az író tökéletesen eltalálta azt a pontot, ami elég paráztató, de nem lépi át azt a bizonyos határt. A legjobb, hogy nemcsak a fiatalok számára izgalmas a történet, hanem én úgy gondolom, hogy a felnőtteknek is. Legalábbis, én, így 38 évesen is nagyon élveztem, a főszereplőkkel együtt borzongtam, izgultam.

A fejezetek felváltva íródtak Hugó és Lilja szemszögéből E/3-ban. Így mindkettejük érzéseibe, gondolataiba beleláthatunk, de közben egyfajta külső szemszöget is kapunk a történésekről. Nagyrészt tetszett ez a megvalósítás, egyetlen aprócska ellenérzésem volt, amikor néhány alkalommal Hugó és Lilja szemszögéből is végigkövethettük ugyanazt a jelenetet. Nekem jobban tetszik, amikor a váltott szemszögnél a történések egyáltalán nem ismétlődnek. De ez tényleg csak néhány helyen volt így, ezért apróság, és egyéni ízlés kérdése.

Hugó klassz karakter, jó példakép a fiú olvasók számára, mert megmutatja, hogy nem az a bátor, aki nem fél, hanem az, aki fél, mégis megteszi, amit tennie kell. Azért is bírtam a karakterét, mert bár fiú, ki meri mutatni az érzéseit. Simán láthatjuk őt visítva szaladni a Hang elől, villanynál aludni, elájulni, és mivel betekinthetünk a gondolataiba, azt is megtudhatjuk, hogy fél attól, hogy a szülei elválnak majd, és elveszíti azt a családot, amit ismer és szeret. Vagyis megmutatja, hogy egy fiúnak is lehetnek érzései és ki is mutathatja őket, ettől egyáltalán nem lesz gyáva vagy férfiatlan.

– Ki az? – A fiú rémülten ugrott fel.
– Ne! Ne fordulj hátra! Még ne! – kérlelte Lilja.
A kislányos hang meggyőzhette, mert engedelmesen egy helyben maradt.
– Ki lakik a pincében? – kérdezte a fiú háttal állva.
– A Hang, aki kiszabadult tegnapelőtt este.
– Honnan tudsz te erről? – érkezett a döbbent kérdés.
– Valamit tennünk kell vele. Nem maradhat itt velem, én itt élek.
– Itt élsz? – kérdezte csodálkozva a fiú, majd váratlanul megfordult.
Az előtte lebegő szellemtest látványa sok lehetett neki, mert az arca eltorzult, és egy rövid tétovázás után, mintha nem tudná eldönteni, hogy mennyire ijedjen meg, megtántorodott, majd ájultan összeesett.
– Mindig ez van – nyugtázta keserűen Johanna baba. – Talán nem vagy elég szép kislány.

Lilját is nagyon szerettem, igazán aranyos, kedves kislány. Kíváncsi voltam rá, miként halt meg, mi volt olyan szörnyű, hogy az agya még szellemként is elzárta előle az emléket, hogy megkímélje őt. Őszintén bevallom, én teljesen mást hittem a háttérsztorijáról, nekem egy kevésbé fantáziadús változat jutott az eszembe. De érdekes volt, hogy a történetbe be lett hozva egy legenda. Ami kiderült erről a legendáról a végén, az szintén meglepett. Nem gondoltam volna, hogy a Hang az, aki (vagy inkább ami). És azt sem, hogy Lilja az, aki. De érdekes volt ez a megoldás.

A Hang volt a másik rejtély, ami nagyon érdekelt. Ki ő, mi ő? Milyen ereje van, mire képes? Mi a célja? Valóban velejéig gonosz, vagy oka van annak, amiket tesz? Elég ijesztő lény, gonosznak is tűnt, de néha mondott olyasmiket, amik felkeltették a kíváncsiságomat, és elgondolkoztattak azon, vajon nincs-e valami a háttérben, amitől ilyen.

Johanna baba (aki nem szent) karaktere is megfogott, ami érdekes, hiszen ő csak egy játékbaba szelleme. Na de miként lehet egy játékbabának szelleme? És ha állandóan elismétli, hogy ő nem szent, akkor lehet, hogy gonosz? Időnként felmerült bennem, hogy mi van, ha tartani kéne tőle... Hiszen a horrortörténetekben a játékbabák általában elég veszélyesek... Johanna baba utolsó jelenete nagyon tetszett. Nem árulom el, hogy végül gonosz vagy jó karakter volt-e, de az biztos, hogy érdekes volt.


Hogy tetszett a könyv?

A történet cselekménye izgalmas volt, fordulatos. Állandóan történt valami, ami fenntartotta bennem a feszültséget és a kíváncsiságot. Úgyhogy én nagyon élveztem Hugóék kalandjait és a küzdelmüket a Hang ellen. Hugó karakterében tetszett, hogy bátor, de ki meri mutatni a félelmeit is, Lilja imádnivalóan aranyos volt, a Hang és Johanna baba pedig rejtélyes. Úgy gondolom, hogy a történet valóban ijesztő, de pont annyira, hogy egy fiatal kezébe lehessen adni, és még egy felnőtt számára is élvezhető legyen.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Borzongásra és kalandokra vágyó fiataloknak és felnőtteknek, akik szeretik az ifjúsági horrorsztorikat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Hang Bessenyei Gábor hatodik megjelent kötete. Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az író többi kötetét: minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik könyvéből, a ti dolgotok pedig beírni az adott könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

„A ti életetek véges, így a problémáitok is azok, de egy végtelen életnek a problémái is a végtelenségbe nyúlnak.”


Állomáslista:

01. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése