~ Sárga könyves út ~

2023. január 16., hétfő

Eszes Rita: Északról fúj a szél – Blogturné Extra



Az ainuk és a brazilok világa találkozik, amikor Manuela és Kai útjai összefutnak Japánban. Vajon milyen titkokat őriz a múltjuk? Képesek megküzdeniük az álmaikért a jelenben?
Ha szívesen elolvasnád az Északról fúj a szél című regényt, akkor kövesd az állomásokat és játssz velünk! Egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott könyvet.


Extraként egy rapid feleletválasztós interjút hoztam nektek a könyv írójával. Köszönöm szépen a válaszokat Eszes Ritának! :)


– Medve vagy lazac? Esetleg egy harmadik állat?

– Medve, ez is az indián horoszkópom. Nyugodt és megbízható, a lazactól szívesen kölcsön is vennék némi spontaneitást és rugalmasságot. Ha teljesen más állatot kéne választanom, akkor talán róka. Csodálatos az alkalmazkodóképessége, bárhol megél.


– Japán vagy Brazília?

– Köszönöm, ebben a sorrendben kérném. Japánban már többször jártam, sosem fogok betelni vele, bármikor visszamennék. Brazíliát viszont nem ismerem, annak ellenére, hogy brazil az egyik legjobb barátnőm és éveken át szambáztam. Szóval szívesen bejárnám.


– Ainu énekek vagy brazil mesék?

– Talán az utóbbi. Valahogy a déli népeknek mindig vidámabb, pozitívabb végkicsengésű történetei vannak, az isteneik is jobb szívűek, folklórszakértők szerint ennek az időjárás az oka. Lehet, hogy ugyanannyit szenvednek, mint azok, akik hidegben élnek, mégis napfényesebb a szívük. Ez persze most csak egy rövid, leegyszerűsített általánosítás.


– Múlt, jelen vagy jövő?

– Jelen. Fontos képessége az embernek, hogy képes tanulni a múlt hibáiból és eltervezni a jövőt. De sokszor csak rágódunk régi dolgokon vagy izgulunk az újon. Érdemes megfigyelni az állatokat és újratanulni tőlük azt, amit mi már szinte elfelejtettünk az állati énünkből: elveszni a jelenben és a pillanatnak élni.


– Hagyományok vagy változások?

– A kettő nekem nem zárja ki egymást, de ha muszáj választani, akkor az utóbbi. Vannak jó és fontos hagyományok, de azt gondolom, hogy az elmúlt dolgokat kritikusan kell szemlélni, ami a maga idejében jó volt, azt nem kell mindenáron beleerőltetni egy másik korba is. A változások elkerülhetetlenek és állandóak. Közben teremthetünk saját hagyományokat, de tudni kell elengedni is.


– Húsevés, vegaság vagy vegánság?

– Jelenleg vegaság vegánság iránnyal. Már nemcsak az állatok szeretete miatt, hanem mert a jelenlegi állattenyésztésünk hazavágja az egész bolygót. Ezzel együtt nem támadom a húsevőket, az én tejtermékfogyasztásom is hasonlóan káros, mint az ő húsevésük. Nincs jobb indokom rá, mint hogy szeretem, megszoktam, nehéz lemondani róla. De ha élni akarunk, szerintem rengeteg mindenen változtatni kell, elsősorban ilyen kényelmes, mindennapi dolgokon.


– Nyitás más kultúrák felé vagy elzárkózni a saját kultúránkkal?

– Nyitás, abszolút. Minden érdekel. Szóval az első kérdésre a válasz tényleg az lesz, hogy róka. Magabiztosan.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Kai és Manuela mellett Eszes Rita még számos karakter megalkotója, és nektek most az ő neveiket kell kitalálnotok. Mivel bloggereink szokás szerint egész segítőkészek, ezért mind a nevek elején, mind a végén meghagytunk 2-2 betűt! A megoldást, vagyis a karakterek teljes nevét a Rafflecopterbe várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Név a játékhoz:

Ta____od


Állomáslista:

01. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út – Interjú az íróval
01. 20. Hagyjatok! Olvasok! – Kedvenc idézetek
01. 23. Hagyjatok! Olvasok!
01. 25. Readinspo

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése