~ Sárga könyves út ~

2023. január 26., csütörtök

Giovanna Alessio–Chaaya Prabhat: Hogyan öltözködik a világ? – A legszebb népviseletek – Blogturné



A Kolibri kiadó egy gyönyörű könyvvel kedveskedett olvasóinak, melyből különböző kultúrák népviseletét ismerhetjük meg. Tartsatok bloggereinkkel, akik bemutatják nektek ezt a szépséges kötetet, és ha velünk játszotok, a kiadó felajánlásából nyerhettek egy példányt is.


Miért választottam ezt a könyvet?

Egyfelől gyönyörű volt a borítója. Másfelől keveset tudok a világ öltözködési szokásairól, népviseleteiről, de azok a képek, amiket az interneten láttam különböző népek ruháiról, nagyon szépek, különlegesek voltak. Szóval úgy gondoltam, ez a könyv sem lehet más, csak szép és különleges. Na meg, érdekes.


Véleményem a könyvről

Az ilyen, főként fiataloknak szóló ismeretterjesztő könyvek nagy része gyönyörű, de általában olyan információkkal van tele, amik számomra már nem mondanak túl sok újat. Ez talán az első olyan könyv a kategóriájában, ami engem is egy szinte teljesen ismeretlen terepre vezetett. Az iskolában, a könyvekből, a hírekből sok történelmi tényt, érdekességet megismerhet az ember, ám a különböző népek ruháiról nem igazán tanulunk sem történelemórán, sem máshol. Szóval, aki korábban nem foglalkozott kifejezetten ezzel a témával, annak valószínűleg legalább annyira újak lesznek a könyvbeli infók, mint nekem. És mivel én imádok tanulni, mindig örülök annak, ha új dolgokról nyerhetek tudást. Az pedig, hogy mindezt szórakoztató módon tehetem, csak hab a torta tetején.

A könyv kivitelezése, ahogy sejtettem, egyszerűen gyönyörű. A borító fekete hátteréből előtűnő nagyon színes népi motívumok és szintén ezerszínű ruhába öltözött emberek, nagyon klasszul néznek ki. Ahogyan a könyv belsejében található illusztrációk is. Ez a színkavalkád egyszerűen vonzza a szemet, és feldobja az embert. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is imádni fogják.

A kötetben harminc nép népviseletét ismerhetjük meg, ezeket terület szerint hat fejezetbe sorolják: Ázsia, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Afrika, Óceánia. Minden népnek két oldalt szentelnek. Az első oldalon információkat találhatunk az adott népről, országról, megtudhatjuk, hogy az adott nép mely rétege viselte/viseli az adott ruhákat. Érdekes információkat kapunk magukról a ruhákról, valamint a hozzá tartozó szokásokról, szertartásokról is. Igaz, csak egyetlen oldalt szentelnek ezeknek, ám mivel ez nem egy elcsépelt téma, erről az egyetlen oldalról sok izgalmas és új dolgot tudhatunk meg. Ezeken az első oldalakon is vannak kisebb méretű szemléltető rajzok, a második oldalon pedig egy egész oldalas illusztrációt találhatunk az adott nép egy népviseletbe öltözött tagjáról.

Furcsa, vagy talán annyira nem is, de számomra az európai népviseletek tűntek a legunalmasabbaknak, azok tetszettek a legkevésbé. Talán azért, mert a magyar népviseletet már jól ismerem, és a körülöttünk élő népeké sem újdonság számomra, ezért nem érdekeltek annyira. Kivételt képez a skót népviselet, amit egyszerűen imádok. Nincs szexibb, mint egy helyes skót pasi kiltben. Aki ismeri az Outlander-sorozatot, az ezt pontosan tudja.

Az ázsiai, észak- és dél-amerikai ruhák viszont többségükben szép színesek, érdekes szabásúak. A koreai hanbokot imádom, mindent takar, nem kihívó, mégis valahogy olyan nőies. A szibériai tuvai sámánok ruhájának a szimbolikussága is érdekes, és valahogy jól is néz ki az egész, a szabása olyan férfiassá teszi a rajz alapján a viselője kisugárzását. A nyugat-grönlandi népviselet pedig nagyon menőn és vagányul mutat a nőkön. A színek, a minták, az, hogy nadrágot viselnek, nem szoknyát vagy női ruhát, nekem nagyon bejön. De ugyanígy gyönyörűnek és klassznak tartom a panamai pollera öltözéket. Ez egy hatalmas, hajtásos, csodásan pörgős szoknyából és egy fodros blúzból áll, amihez rengeteg arany- és gyöngykiegészítőt használnak, valamint hajtűket és koronát is viselnek. Általában nem vagyok oda a túl csicsás dolgokért, de az illusztráció alapján ez az öltözék nagyon tetszik.

Az afrikai és óceániai népviseletek története nagyon érdekes, szívesen olvastam ezekről, viszont ezek sem passzolnak a stílusomhoz. Az afrikai ruhák egy része takarja az arcot, ami engem zavarna, valamint bő szabásúak, lepelszerűek, én pedig épp elég ideig rejtegettem magam ilyen (sokkal kevésbé színes és szép) leplek mögött a gimnáziumi éveim és a húszas éveim alatt, soha többé nem fogom. Szóval információk terén izgalmas volt olvasni róluk, másokon is szívesen megnézem ezeket a ruhákat, de nem olyanok, amikbe akár csak próbaként is szívesen belebújnék. Az óceániai ruházatok pont ellenkező okból nem állnak közel hozzám, túl keveset takarnak. Itt a testfestés, tetoválás, fejdísz az, ami igazán érdekes, hiszen a mi kultúránkban ez nem igazán van jelen, vagy legalábbis nem ilyen módon.


Hogy tetszett a könyv?

A kivitelezése tökéletes, gyönyörű, az illusztrációk csodásak, és tele van olyan információkkal, amik számomra újak voltak. Nem mindegyik ruha áll közel hozzám, nem mindegyik tetszett, de mindegyikről jó volt olvasni. És több olyan öltözék is volt, amibe szívesen belebújnék, vagy legalábbis élőben is megnéznék benne másokat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a szépséges, érdekes információkkal teli ismeretterjesztő könyveket, valamint bolondul a ruhákért, divatért, más népek öltözködési szokásaiért.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Minden állomáson találtok egy-egy fotót népviseletekről, a te dolgod az, hogy kitaláld melyik kultúra/ország viseletét látod a képeken, majd a helyes megfejtést beírd a Rafflecopter-doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:

Állomáslista:

01. 23. Szaffi polca
01. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 29. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése