~ Sárga könyves út ~

2023. március 11., szombat

Jamie Littler: A világfaló ébredése (Zúzmaraszív 3.) – Blogturné



Elérkeztünk a Zúzmaraszív-sorozat zárókötetéhez, melyben bekövetkezik, amitől mindenki félt. Szilánk szabadon engedte Habzsolót az évszázados börtönéből. A kalandok során Ashre és a Zúzmaraszív csapatára számtalan veszély leselkedik. Vajon képesek lesznek megfékezni a szörnyeteget? Tartsatok velünk, derítsük ki közösen, hogy az emberek és a leviatánok képesek lesznek-e összedolgozni a jó ügy érdekében, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

A sorozat első két részét igazán szerettem, és kíváncsi voltam, miként zárul Ash és a Zúzmaraszív legénységének a kalandja, valamint hogyan alakul a világuk sorsa. Szóval mindenképpen el szerettem volna olvasni a sorozat lezárását.


Véleményem a könyvről

A második könyv végén kiderült az egyik nagy titok, Ash anyukája valójában Vihartörő kapitány. Ám a nagy egymásra találás nem olyan, amilyennek Ash mindig is képzelte és remélte. Bár az anyukája szereti, nem tud túllépni a leviatánok iránti gyűlöletén. Nem hiszi el Ash-nek, hogy a leviatánok valójában nem is gonoszak, ezzel pedig nemcsak összetöri Ash szívét, hanem veszélybe is sodorja az egész világot. Ashnek és a Zúzmaraszív legénységének kell megszereznie azt a titokzatos tárgyat, amivel megállíthatják Szilánkot, és megakadályozhatják, hogy a rettegett Habzsolót felhasználva elpusztítson mindent.

A könyv kivitelezése továbbra is nagyon tetszik. Mind a borító, mind a belső illusztrációk nagyon feldobják a történetet. Olyan mangastílusúak, ami nekem nagyon bejön.

Ash kalandjai még mindig nagyon izgalmasak. Egy pillanatig sem lehet unatkozni olvasás közben, mert mindig történik valami, ami miatt izgulhat vagy kíváncsi lehet az ember. A főszál problémája mellett rengeteg apró akadályt és veszélyt kell legyőznie a Zúzmaraszív legénységének. Akiket egyébként imádok. Ők valóban úgy működnek, mint egy igazi család attól függetlenül, hogy nincs vér szerinti kötelék közöttük. Bíznak egymásban, meghalnának, hogy megmentsék a másikat, egymás mellett állnak jóban-rosszban, vállvetve. Bár Ash eleinte magányosnak érzi magát, és az anyja viselkedése is újabb sebeket ejt a szívén, mégis szerencsés, mert olyan emberek veszik körül, akik tényleg szeretik őt és elfogadják annak, aki. Őszintén és feltétel nélkül.

Végre megismerhetjük Tobu múltját is, amiről már sok mindent sejtetett az első két könyv, de így is sikerült meglepni. Nem teljesen az történt a családjával, amire számítottam. És érdekes volt bepillantani egy kicsit a jetik világába. Tetszett, hogy ők is sokrétű lények, nemcsak harcosok vannak köztük, hanem a mogorva külső ellenére olyanok is, akik inkább a lelki, spirituális dolgokkal foglalkoznak. Ez is megmutatja, hogy nem lehet egy teljes népet, csoportot egy kalap alá venni, mert mindenki külön egyéniség.

Kicsit sajnáltam, hogy Luna a könyv elején elszakad a csapattól, mert bírom a karakterét, szerintem vicces és vagány, de kárpótolt, hogy a történet vége felé visszatért és komoly szerepet kapott, valamint megismerhettük a családját is.

– Most végre tehetünk róla, hogy Habzsoló sose szökjön meg – mondta Ash. – Megállíthatjuk Szilánkot. Tudom, hogy meg tudjuk állítani.
– Bizony, és ha a fura fira képes rá, te is az vagy, Varjú! – biztatta Luna, és a magasba emelte Ash egyik kezét. – Nem azért, de... nézd meg ezeket a cérnakarokat!
– Öö... köszi?

Érdekes volt Habzsoló háttértörténete is. Az, hogy mi volt eredetileg, hogyan vált azzá a szörnyeteggé, ami, miként nem lehet megállítani, és miként lehet. Tetszett, hogy a győzelemhez mindenképpen szükség volt az összefogásra. Az átlagos embereknek, a dalszövőknek és a leviatánoknak is el kellett felejteniük a múltbeli sérelmeiket, veszteségeiket, fájdalmukat a világ megmentése érdekében. Persze, ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ash anyja a példa rá, hogy ha elveszítjük egy szerettünket, milyen nehéz vádaskodás és bosszú helyett a megbocsátást és bizalmat választani. Olyan volt az egész helyzet, mint egy puskaporos hordó, végig aggódtam, hogy melyik fél tesz majd egy rossz mozdulatot, amivel romba dönti az ingatag bizalmat. Közben pedig vártam azt a gyönyörű, szívmelengető pillanatot, amikor végre tényleg egyesülnek a jók erői, és közösen szembeszállnak a gonosszal. Persze, hogy ez vágyálom maradt-e, vagy valóban sikerült elérni, kiderül mindenki számára a könyvből.

– Szóval bízol bennünk? Együtt, agyar és tőr?
– Az rajtatok múlik. Ha az emberek bebizonyítják, hogy készek megváltozni, ha hajlandóak áldozatot hozni a jó ügy érdekében, begyógyítani a múlt sebeit és összefogni, akkor igen. Talán összefoghat agyar és tőr, karom és íj.

Őszintén bevallom, a könyv és a harc legvége számomra egy kicsit zavaros lett. Először nem tudtam eldönteni, hogy most meghalt-e valaki, és ha igen, kicsoda, Ash képzeletében vagyunk, vagy valamiféle túlvilágon, vagy mi is történik éppen. Szóval egy kicsit tisztább lezárást vártam volna ilyen szempontból. Persze a végén a fő kérdés szerencsére kiderül, de nekem túl elvont és homályos volt a fő konfliktusszál feloldása.


Hogy tetszett a könyv?

A homályos végtől eltekintve ugyanúgy szerettem ezt a részt, mint az első kettőt. Nagyon a szívembe zártam ezt a sorozatot, a karaktereket, és bár elvileg ez a történet vége, nem bánnám, ha lennének kiegészítőkötetek, vagy valamiféle folytatás. De más regényt is szívesen olvasnék Littlertől, mert szeretem a stílusát.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének egy igazán minőségi ifjúsági fantasyt olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az összekeveredett betűk ellenére vajon felismeritek-e az adott karaktert. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Betűk a játékhoz:

A R V Ú J


Állomáslista:

03. 06. Csak olvass!
03. 07. Utószó
03. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
03. 15. Könyv és más
03. 17. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése