~ Sárga könyves út ~

2019. június 21., péntek

Guillaume Musso: Central Park



Guillaume Mussótól korábban csak a Holnap című regényt olvastam, ami nagyon-nagyon tetszett, így mikor lehetőségem adódott rá, hogy a Central Parkot is a kezembe vegyem, nem tétováztam. Egy fordulatos, kalandos, izgalmas regényt vártam, ami többszörösen is sokkolni fog.

Ami tetszett

1. Alapsztori

A történet azonnal egy érdekes helyzettel kezdődik: Alice, egy párizsi rendőrnő az USA-beli Central Parkban ébred. Az csak az egyik probléma, hogy fogalma sincs, hogyan került egyetlen éjszaka alatt a világ másik felére, de azt sem tudja, hogy miért van hozzábilincselve egy vadidegen férfihoz, hová tűntek a személyes cuccai és mitől véres a ruhája. Egy múltbeli bűnesethez lehet köze az egésznek vagy valami más áll a háttérben? És vajon Alice bízhat a férfiban, Gabrielben, akit hozzá bilincseltek, vagy az ő keze is benne van a furcsaságokban?

Nagyon klassz volt, hogy rögtön egy rejtéllyel indítottunk, így azonnal kíváncsivá tett a regény, érdekelt, hogyan fog összeállni a szétesett kirakós egyetlen, egész képpé. Alice múltjában volt egy sorozatgyilkos, és a nyomok azt mutatják, köze lehet az egész helyzethez, pedig Alice biztos benne, hogy ez lehetetlenség. De közben Gabriel is gyanús, hiszen csak annyit tudunk róla, amennyit ő mond, fogalmunk sincs, hogyan kapcsolódhat Alice-hez, és miért pont őt bilincselték a nőhöz. Emellett Alice elvileg Párizsban maradt rendőrtársa is gyanúsnak tűnik, mintha elhallgatna dolgokat, hazudna, amikor a nő a segítségét kéri telefonon.

Szóval Alice rászorul mind Gabrielre, mind a társára, nem tudja, bízhat-e bennük, és fogalma sincs, mi történik körülötte, ezért nekiáll nyomozni.

A karakterek titokzatossága, az, hogy rögtön egy rejtéllyel kezdődik a történet és maga a nyomozás is tetszett. Nagyon kíváncsi voltam, mi is történt valójában. Tényleg az adott sorozatgyilkos van a háttérben, vagy valaki utánozza őt, esetleg Alice társa keveredett bele valamibe, ami miatt átállt a rossz oldalra, vagy Gabriel a hunyó?

2. Fordulatok

Musso első könyve alapján sejtettem, hogy a történetben sok-sok fordulat lesz. Olvasol, olvasol, azt hiszed, hogy tudod már, miről is van itt szó, aztán bumm, jön egy olyan csavar, ami mindent megváltoztat. Megint azt gondolod, hogy már képben vagy és nem tud a sztori meglepni, erre megint bumm, újabb fordulat, ami minden elméletedet felborítja.

Bár a Holnapban több ilyen bumm érzésem volt, azért ez a regény is hozta Musso formáját. Többször is sikerült meglepni.

3. A múlt

A könyvből megismerhetjük Alice múltját, ami eléggé durva. Nem mesélem el előre, mert nem akarok spoilerezni, de köze van ahhoz a sorozatgyilkoshoz, akit korábban Párizsban üldözött, és köze van a családjához is. Örültem, hogy Musso behozta ezt a szálat is, mert így még egy gyanúsított kerülhetett fel a listámra. Mégpedig Alice volt férje. Elvileg lehetetlen, hogy ő legyen Alice és Gabriel elrablója, de gyakorlatilag ezt is el tudtam volna képzelni mondjuk bosszúból azért, hogy Alice felelőtlenül cselekedett egy bizonyos ügyben.

Amin elgondolkoztam…

Amennyire tetszett a regény kezdetén felállított titokzatos helyzet, és a nyomozás, amely pont annyi lehetséges tettest hozott be a képbe, amennyi izgalmassá teszi az olvasó számára is az elmélkedést, annyira nem vagyok kiegyezve a rejtély megoldásával. Nem mondom el, mi lett a végső csavar, csak annyit mondok, egy olyan foglalkozású ember sosem ilyen módon oldana meg egy hasonló problémát, kivéve, ha ő is valamiféle a szakmájába vágó problémával rendelkezik. Remélem, elég titokzatosan fogalmaztam ahhoz, hogy azt se tudjátok, miről van szó. De olvassátok el a könyvet, és akkor kiderül, mire is gondoltam pontosan… A vége ellenére megéri, mert jó kis kikapcsolódást nyújt.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki kedveli Musso stílusát, valamint szereti a titokzatos, fordulatos sztorikat.

Értékelés: TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése