~ Sárga könyves út ~

2019. június 13., csütörtök

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2. – Blogturné


A Kolibri Kiadó ismét elhozta nekünk David Walliams újabb gyűjteményét, amelyben a világ legrosszabb gyerekeiről ír, akik egyszerre szörnyűek és viccesek. Még szerencse, hogy elképesztően csodás köntösben jelennek meg: színesen illusztrálva és kemény kötésben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink ezekről a gyerekekről, tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet! 

David Walliams A világ legrosszabb gyerekei 2. részére azért voltam kíváncsi, mert az első részt is olvastam, és érdekelt, hogy most vajon milyen rossz gyerekekről szólnak majd a mesék.

Ami tetszett

1. Külcsín

A második rész kivitelezése is nagyon szép és minőségi. A rajzok viccesek, tökéletesen illenek a mesékhez és feldobják a könyvet. Külön örülök, hogy most figyeltek arra, egyetlen olyan sötét hátterű oldal se legyen, amelyen nehéz elolvasni a szöveget. Az első részben sajnos volt 2-3 ilyen oldal, de ezúttal minden egyes oldalon jól olvashatóak voltak a mesék.

2. Hős nélkül is tanulságos

A mesék főszereplői korántsem olyanok, mint amilyennek megszokhattuk őket más mesékben. Nem bátrak, okosak, hősiesek, kedvesek, jók. Ők valóban a világ legrosszabb gyerekei, kegyetlenek, kapzsiak, falánkak, beképzeltek, undorítóak. Vagyis jó esetben egyetlen gyerek vagy mesét olvasó felnőtt sem tud azonosulni velük. És mégis jól szórakozhatunk olvasás közben. Hiszen izgatottan várjuk, hogy hogyan is járnak majd végül ezek a rossz gyerekek pórul.

Ami külön tetszett, hogy míg az első könyvben kevés olyan mesét találtam, amelyek a valódi gyerekek számára is hasznos tanulsággal szolgáltak volna, addig most olyan témák kerültek elő, amelyek tényleg érinthetik őket.

Rengeteg mostanában az állatkínzásos hír, sokszor gyerekek okoznak kárt állatokban hol véletlenül, felelőtlenségből, hol direkt, szóval Kegyetlen Klarissza meséje jó arra, hogy beszéljünk erről a témáról a gyerkőcökkel. Szupersztár Szerénke meséje arra figyelmeztet, hogy ne akarjunk feltétlenül celebek lenni, mérjük fel helyesen a tehetségünket, és ne kergessünk olyan álmokat, amiket esélyünk sincs utolérni. Telhetetlen Benedek a fogyasztói társadalom és az állandóan többet és többet akaró, gazdag társadalmi réteg szimbóluma is lehet egyben. De előkerült témaként az iskolai bántalmazás és trollkodás is, ami szintén fontos téma. Vagyis most szinte minden mesének megvan a maga tanulsága, amelyből a gyerekek tanulhatnak valamit, főképp, ha az olvasás mellett el is beszélgetünk velük a mesékben felbukkanó témákról.

3. Pozitív végkimenetel

Ha jól emlékszem, akkor az első kötetben egyetlen olyan mese sem volt, amelyben a főszereplő megváltozott volna, és pozitív végkimenetele lett az adott mesének. Nos, ebben a második kötetben ilyen mesét is találtam. Ez azért jó, mert bár a legtöbb mese esetében kifejezetten örülünk annak, amikor a rossz gyerekek végül pórul járnak és elnyerik méltó büntetésüket, az olvasó gyerekekkel azért éreztetni kell, hogy a rosszalkodást meg lehet bánni, lehet tanulni a hibáinkból, meg lehet változni, és ha rosszat is tettünk, fordulhat még jobbra a sorsunk.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

David Walliams-et Roald Dahl utódjának szokták nevezni, de rajta kívül vannak más angol gyerekeknek írók is, akik pályázhatnának erre a címre. Őket keressük, könyveik borítója alapján. A Rafflecopter megfelelő sorába a szerzők nevét kell beírni.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 15. Olvasónapló
06. 17. KönyvParfé  

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése