~ Sárga könyves út ~

2019. június 16., vasárnap

David Levithan: Majd egy nap – Blogturné


Immár a harmadik részéhez érkezett David Levithan Every day sorozata, Majd egy nap címmel jelenik meg a Maxim Könyvkiadónál. A Blogturné Klub bloggerei nagyon várták már ennek a nem hétköznapi történetnek a befejezését, melyben “A” minden nap új testben találja magát. A kiadó jóvoltából szokás szerint 3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

David Levithan Majd egy nap című regénye egy olyan regénysorozat harmadik része, amelynek az első könyvét (Nap nap után) olvastam, a második kimaradt, és a harmadikat most megint elolvastam. A második részt azért hanyagoltam, mert ugyanarról szólt, mint az első, csak épp a másik főszereplő szemszögéből. Én pedig nem a másik szemszögre, hanem a folytatásra voltam kíváncsi, amit most szerencsére meg is kaptam. Szóval, ha valaki olvasta már az első részt, de a másodikat nem, nyugodtan vegye kézbe a Majd egy napot, mert teljesen érthető lesz így is.

Ami tetszett

1. Izgalom előtérben

Ez a rész sokkal izgalmasabb és összetettebb volt, mint az első regény. Az első egy romantikus fantasy volt, amely kilencven százalékban a szerelmi szálról szólt. Most jobban előtérbe került X szála, ami adott némi thrilleres beütést a történetnek, valamint újabb A-hoz hasonló lelkekkel is megismerkedhettünk.

X olyan emberből emberbe költöző, saját test nélküli lélek, mint A. Hasonlítanak, mégis nagyban különböznek. A ugyanis mindig igyekszik odafigyelni arra, hogy minél kevesebb kárt okozzon azoknak az embereknek, akiknek a testét egyetlen napra megszállja. X viszont nemhogy nem igyekszik, direkt olyasmiket tesz, amikkel árt az embereknek. Emellett, ő nemcsak egy napra szállja meg a testeket, hanem megtanulta, hogyan maradjon addig egy ember testében, amíg csak akar, elnyomva ezzel az adott testhez tartozó ember lelkét, személyiségét, akaratát.

Az egyetlen emberi X-ben, hogy magányos. Ezért akarja többek között mindenáron és minden eszközzel felkutatni A-t. Szüksége van valakire, aki olyan, mint ő, és érti, amiről beszél, amit érez. Ezen kívül úgy gondolja, hogy A-val együtt erősebbek lehetnek, és többet elérhetnek, mint egyedül. A-nak is hiányzik valaki, aki tényleg megérti, min megy át nap nap után, mert bármennyire is szeretik egymást Rhiannonnal (legalábbis elvileg, de erről majd lejjebb írok bővebben…), egy átlagos ember nem tudhatja pontosan, mit érez így testetlen lélekként.

A kérdés csak az, hogy melyiküknek van inkább szüksége a másikra. Vajon X-nek sikerül átcsábítania a „sötét oldalra” A-t? Vagy A képes pozitív hatással lenni X-re? Esetleg végül össze kell csapniuk egy szokásos jó a rossz ellen küzdelemben?

Végig kíváncsi voltam arra, hogyan is alakulnak a dolgok, mert bármit el tudtam volna képzelni az alapján, ahogyan A és X viselkedik és érez. Szóval sikerült úgy megírni a sztorit, hogy az olvasóban végig fenntartsa a bizonytalanságot, a kétségeket, és ne legyen biztos benne, hogy mi fog történni végül.

2. Filozofálás

A thrilleres és a romantikus szál mellett természetesen tele volt a történet filozófiai kérdésekkel. Mit jelent embernek lenni? Mi az, amit megtehetünk a szerelemért? Fontosabb lehet-e egy másik ember élete, mint a sajátunk? Megfoszthatunk-e másokat az életüktől csak azért, hogy mi élhessünk? Ha kapunk valamiféle hatalmat mások felett, jogunkban áll-e bármiféle módon visszaélni vele a saját érdekünkben, vagy nem tehetjük akkor sem, ha ebbe belepusztulunk?

X karaktere azért érdekes, mert ha bizonyos szemszögből nézzük a dolgokat, megvan a maga igaza. Az, ahogyan nekik, testetlen lelkeknek élniük kell, kegyetlen igazságtalanság. Ugyanúgy megjárna nekik a test és a normális élet, mint bárki másnak. Ők sem kevésbé fontosak, mint egy testtel rendelkező ember.

Ami mégis torzzá teszi a gondolkodásmódját, hogy bár igaz, megjárna nekik is a normális élet, de nem egy másik ember élete árán. Ők sem lehetnek fontosabbak egy élő, érző embernél, nem rabolhatják el a testét és a jövőjét, mert az ugyanúgy kegyetlenség.

3. A többiek

Ebben a könyvben már nemcsak A szemszögéből láthattuk az eseményeket, hanem beleláthattunk Rhiannon, X, Nathan és több idegen lélek gondolataiba is. Ez utóbbi nagyon tetszett. Mindig kíváncsian vártam, hogy milyen lelkek is bukkannak még fel, kik ők, hogyan élnek, és vajon összefutnak-e végül a szálaik valamilyen módon A-val.

Amin elgondolkoztam…

Már az első részben sem éreztem azt, hogy Rhiannon szerelmes lenne A-ba. Izgalmas számára ez a helyzet, különlegesnek érzi attól magát, hogy egy furcsa, földöntúli, izgalmas és lehetetlen „szerelem” főszereplője lehet, de számára ez olyan, mintha rövid ideig egy film főhősnőjének képzelhetné magát.

Az igazság az, hogy most sem éreztem Rhiannon és A között a vonzalmat. Amikor nem voltak együtt, akkor szenvedtek, de amikor találkoztak, nem tudtak mit kezdeni egymással, feszengtek, unatkoztak, máshová vágytak. Jövőjük sem nagyon van, mert nem tudom, hogyan lehetne úgy élni, hogy akivel együtt vagy, minden nap más testét ölti magára. Szóval bár Rhiannon ebben a könyvben úgy tűnik, egyre komolyabban gondolja a kapcsolatát A-val, már kevésbé bizonytalankodik A változó külseje és a nehézségek miatt, nem értem az okait… Nem érzem, hogy szerelmes lenne úgy igazán, nem élhet átlagos életet A-val soha, ő mégis valami számomra érthetetlen ok miatt ragaszkodik A-hoz és ahhoz, hogy együtt legyenek. Ha azt érezném, hogy tényleg halálosan szerelmes, és A az igazi lelki társa, akivel teljesen megértik egymást, akkor logikus lenne a ragaszkodása a végsőkig. De… szerintem Alexanderrel sokkal jobban megértették és kiegészítették egymást…

Szóval a thrilleres szálat imádtam, a filozófiai szálat imádtam, de a romantikus szál annyira nem tudott még most sem megfogni… 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeret komoly filozófiai kérdésekről gondolkozni úgy, hogy közben jól szórakozik egy érdekes történeten.

Kedvenc idézet:

„– Nekem az a véleményem, hogy te egész életedben alá-vetetted magad mindazoknak, akiknek a testét elfoglaltad. Ahelyett, hogy teljes értékű emberi lényként kezelted volna magadat, mint ahogyan azok is vagyunk, te azt gondoltad, nem vagy több egy élősködőnél, egy fertőzésnél, egy huszonnégy órás vírusnál, aminek vajmi kevés befolyással bír a kárra, amit okoz. Úgyhogy szépen a háttérbe húzódtál. Te inkább megtagadod a saját emberi lényedet, csak hogy az övék fennmaradjon. De kérdem én tőled, mint ahogyan magamtól is százszor: ugyan miért érne többet az ő életük, csupán azért, mert az vagy, ami?”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 



Nyereményjáték:

David Levithan regényei közül egyre több jelenik meg magyarul is, és mi nagyon szeretjük a karaktereit. Minden állomáson megadunk egy magyarul is megjelent regénybéli szereplő nevét, nektek meg kell mondanotok a regény címét, amiben szerepel. A könyvcímeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

Név a játékhoz:

Will Grayson

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.14. Deszy könyvajánlója
06.16. Spirit Bliss - Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése