~ Sárga könyves út ~

2019. augusztus 2., péntek

Csin Jung: A sasíjász legendája 1. – Hős születik – Blogturné


A Blogturné Klub tagjai keleti utazást tettek a nemrég megjelent Hős születik című kötettel, ami a már Kínában rendkívül sikeres és kultikus A sasíjász legendája címet viselő sorozat első része. Sokan egyenesen a “kínai Gyűrűk Uraként” emlegetik Csin Jung fantáziavilágát, így minden BTK tag igazán kíváncsian vette kezébe a kötetet. Ha neked is felcsillant a szemed a fönt emlegetett mű miatt, vagy csak érdekelnek a harcművészeti fantasyk, tarts velünk a turné mind az öt állomásán és nyerj egy saját példányt!  

Mindig is érdekeltek a keleti kultúrákban született művek, olvastam már kínai, koreai, japán írótól is, ezért került fel a listámra Csin Jung Hős születik című regénye is, ami egy könyvsorozat első része. Az is figyelemfelkeltő volt számomra, hogy a fülszövegben a "kínai Gyűrűk Urának" nevezik, és érdekelt, hogy vajon tényleg hasonlít-e a két sztori, vagy miért is kapta meg a regény ezt az elnevezést.

Ami tetszett

1. Ingatag kezdés, magával ragadó folytatás

Nos, őszintén szólva az elején nagyon szoknom kellett a történetet, stílusra teljesen más, mint amit az európai, amerikai íróktól megszokhattunk. Az alapsztori lekötött, viszont a kungfus harcjelenetek eleinte kizökkentettek. Ugyanis amolyan régi kungfufilmes vagy animés változatban láttam magam előtt őket, mert a leírásuk a való világ szempontjából nézve nem túl reális, inkább komikus és irreális. Pl. amikor harcosok egy hatalmas, padlóbeszakító súllyal rendelkező templomi füstölőt dobálnak ide-oda, hogy abból igyanak, azt egyszerűen nem tudtam komolyan venni.

Aztán szerencsére beindult a történet, előkerült a valódi főszereplő, és onnantól kezdve, bár ezek a komikus jelenetek időről időre ismét előbukkantak, sikerült őket úgy megírni, hogy már nem éreztem őket kizökkentőnek, mert az alap cselekményszál addigra már beszippantott és teljesen lekötött.

Ha a regény első felét rövidebben írta volna meg a szerző, és hamarabb eljutunk Kuo Csing megszületéséhez, életéhez, valamint kicsit finomított volna a harcjeleneteken, hogy valószerűek legyenek, ne pedig régi kungfufilmekre hajazzanak, akkor tökéletes lett volna a regény, de persze, úgy egészében azért élvezhető, a végén már nem bírtam letenni a könyvet, annyira vártam, hogy mi is lesz Kuo Csinggel.

2. Nem tökéletes

Kuo Csing édesanyja, miután a férjét megölték, Mongóliába menekül, és ott hozza a világra a fiát. Kuo Csing becsületes, jó fiú, ám nem túl tehetséges, ami a harcot illeti, és a gondolkodásmódja is egy kicsikét lassú. Egy fogadás miatt a Dél Hét Különcének nevezett kungfus harcos csapat fogadja maga mellé, és megpróbálnak harcost faragni belőle, hogy felkészítsék egy bizonyos párbajra.

Kuo Csing nagyon szerethető karakter, főképp azért, mert nem tökéletes. Ő nem az a fajta hős, aki már hősnek is született, akit még nem is tanítottak harcolni, de már ösztönösen ért hozzá. Ő az a fajta hős, aki keményen megdolgozik mindenért. Edz, tanul, gyakorol, még többet tanul, és annál is többet gyakorol. Néha úgy érzi ő és a mesterei is, hogy sosem válhat belőle igazi harcos, de aztán mindig összekapja magát, és tovább próbálkozik.

Ő egy nagyon jó példakép mindenki számára, aki átlagosnak született. Mert kitartással és az önmagunkba vetett hittel egy átlagos emberből is lehet hős.

3. Női karakterek

Nagyon érdekes és erős női karaktereket találhatunk ebben a regényben. Már Kuo Csing és a "testvérének" fogadott Jang Kang édesanyjai is izgalmasak. Egyikük a férje halála után teljesen magára maradt, mégis erőt adott neki az, hogy világra kellett hoznia és fel kellett nevelnie a fiát, Kuo Csinget. A másikuk bizonyos szempontból gyengébbnek bizonyult, de ő is mindent a fiáért, Jang Kangért tett.

Aztán ott van Kodzsin, akivel Kuo Csing együtt nő fel. A lány egyértelműen férfiként tekint rá, de a fiú nem viszonozza az érzéseit, csak amolyan kishúgként kezeli. Ebből a későbbiekben még szerintem jó kis bonyodalom és szívfájdalom lesz, főképp, hogy Kodzsin elég határozott lány, aki tudja, mit akar.

És ott vannak a kemény, harcos nők. Egyikük Jáde Han, a Dél Hét Különcének egyike és Kuo Csing egyik mestere, vagyis sifuja. Ő talán az egyetlen nő, akiről úgy érzem, keveset tudhattunk meg eddig. A legtöbb jelenetében a többi különccel van együtt, és számomra ők kicsit egybeolvadnak. Csapatként érzékeltem őket olvasás közben, nem különálló személyiségekként. Szóval örömmel venném, ha a későbbiekben néha jobban előtérbe kerülne.

A másik két harcos lány viszont nagyon is összetett és központi karakter (vagy megérzéseim szerint a folytatásban az lesz). Az érdekes az, hogy mindkettejükkel a könyv vége felé ismerkedhetünk csak meg, de azonnal megragadják az ember figyelmét és érdeklődését. Egyiküket Kuo Csing a testvérévé fogadja, mert azt hiszi róla, hogy fiú. Egyelőre még nem tudom, ki is valójában Lótusz, honnan van ekkora harci tudása, és vajon csak véletlenül keveredett-e Kuo Csing mellé, vagy direkt kereste valamiért a fiú társaságát az első pillanattól fogva, de abban biztos vagyok, hogy valami izgalmas fog kiderülni róla. Talán miatta várom a legjobban a folytatást...

A másik lányról nem mondhatok sokat, mert a történet egyik nagy titkának a részese, ami már ebben a részben ki is derül. Annyit esetleg elárulhatok, hogy ő is kiváló harcos.

Szóval a lényeg annyi, hogy mint láthatjátok, olyan női karakterekkel van tele a könyv, akik valamilyen módon mindenképpen erősek. Ha nem is testileg, lelkileg mindenképpen. És ez nekem nagyon bejön, szeretem az olyan könyveket, amelyek bemutatják a nők lelki és/vagy fizikai erejét.

Amin elgondolkoztam...

Nos, annyi biztos, hogy a Hős születikről nekem biztosan nem A Gyűrűk Ura-történet jutna eszembe elsőként. Sőt, másodikként és századikként sem. Ha nagyon akarnék, tudnék találni olyan kifacsart okokat, amik miatt azt mondhatnám, hogy de, igen, hasonlítanak, de szerintem felesleges. Ez a könyv egyedi, nem kell semmi máshoz hasonlítani, önmagában is érdekes.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akit érdekel a keleti, főképp a kínai kultúra, és ha szép lassan is, de meg tud birkózni egy olyan történettel, amelynek a stílusa egyáltalán nem hasonlít a nyugati írók stílusára.

Értékelés: az eleje TETSZETT, a közepétől NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mivel a teljes sorozat a harcművészetek körül forog, így a nyereményjáték során is ennél a témánál maradunk. A feladat nem más, mint megnevezni a rafflecopter megfelelő rublikájában a származási országát a megadott harcművészeti irányzatoknak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A játékhoz: krav maga.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

07. 26. Ambivalentina
07. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése