~ Sárga könyves út ~

2019. augusztus 11., vasárnap

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről – Blogturné


Karin Tidbeck neve szerencsére már nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, Amatka című regénye után ezúttal novelláinak borongós, misztikus világába pillanthatunk bele. Az Agave Könyvek jóvoltából megjelenő Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről című kötet szürreális, nyugtalanító, ugyanakkor végtelenül izgalmas vidékekre és szereplők közé kalauzol minket, ahol lubickolhatunk az urban fantasy, horror, steampunk és weird stílusjegyekben. Tartsatok négy bloggerünkkel az öt állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt! 

A legfőbb ok, amiért Karin Tidbeck Rénszarvas-hegy című novelláskötetét el akartam olvasni, hogy a borítóra Moskát Anita írt ajánlót. Ha az eggyel korábbi bejegyzésemet elolvastátok a blogomon, akkor tudjátok, hogy az írónő nemcsak olvasóként lett nagy kedvencem, hanem íróként is az első magyar példaképem. Szóval reméltem, hogy amit ő ajánl, az jó és tartalmas szórakozást nyújt majd számomra.

Ami tetszett

1. Az egyediség bevonz


Korábban olvastam már Tidbecktől az Amatka című regényét, amely elég egyedi stílusú és szürreális, szóval nagyjából sejtettem, hogy itt is valami hasonlóra számíthatok majd, csak novellák formájában. Az Amatka anno nagyon tetszett, így reméltem, hogy most sem kell majd csalódnom.

Emellett az történt, hogy egy másik könyvvel egyetemben ezt a kötetet is elvittem magammal a munkahelyemre egyik nap, hogy a szüneteimet is hasznosan tudjam tölteni. Aztán végül annyi munka zúdult a nyakamba, hogy nem maradt időm olvasni. A kolléganőm viszont szerencsésebb volt aznap, lazább ütemben kapta a korrektúrázandó oldalait, és mivel voltak olyan időszakok, amikor unatkozott, kölcsönkérte ezt a kötetet. És annyira élvezte, hogy a nap végére az utolsó novellát is elolvasta. Ez plusz reménnyel töltött el, mert igaz, hogy a könyv nem túl vastag (163 oldal), de az ember csak azt falja fel így egy ültében, ami igazán leköti.

Szóval alig vártam, hogy végre nekem is legyen időm kézbe venni, és belekezdeni, és a buszozás erre végül alkalmat is adott. Már az első novellát izgatottan olvastam végig, mert annyira egyedi és elvont volt, hogy az megmozgatta az agyamat. Egy férfiról szólt, aki beleszeretett egy léghajóba. Ugye, hogy nem egy szokványos történetalap? Az ember azonnal elkezd azon gondolkozni, vajon mit is akar elmondani ez a történet, valami szimbólumról van szó, ha igen, akkor pontosan mit is szimbolizál a léghajó, és az, hogy egy férfi egy tárgy iránt érez szerelmet...

Természetesen a többi novella is ilyen titokzatos és szürreális volt, mindegyik a maga módján, és a legtöbb ugyanígy képes volt hatni az agyamra. Az egyik a szimbolizmusa miatt, a másik a benne lévő rejtélyeknek köszönhetően érdekelt, de akadt olyan is, amely az élet értelméről való filozofálásra késztetett. Talán csak egy volt, ami nem igazán fogott meg olvasás közben, amiben egy lány leveleket ír a halott, alkoholista apjának, ám aztán tovább olvastam a novellákat, és rájöttem, hogy néhány összefügg egymással, és ennek köszönhetően utólag az adott történetet is át tudtam értelmezni kicsit.

2. Összefügg, nem függ össze?

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, azt gondoltam, hogy egy olyan novelláskötethez van szerencsém, amelyben egymástól független, kerek, egész novellákat találok majd. Az első néhány novella ezt is támasztotta alá bennem. Aztán felbukkantak azok a novellák, amelyekben, ha érintőlegesen is, de ott volt a kapocs. Ezek után elkezdtem visszafelé is gondolkodni, hogy talán csak én nem vettem észre az elején valamiféle apróságot, egy utalást vagy szimbólumot. Volt, ahol ezt meg is találtam, és van, ahol még mindig gondolkozom azon, hogy vajon valamit nem veszek észre, vagy az adott novellának tényleg nincs köze a többihez.

Nem mindig jutottam dűlőre, de nagyon tetszett, hogy ez a kötet ennyire beindította az agyamat a kíváncsiságomra hatva. Jó elmejáték volt a novellákon gondolkozni.

3. Jó róla beszélgetni

Ez az a kötet, amelyről nemcsak egyedül, hanem közösen is jó elmélkedni. Ki hogyan értelmez egy adott novellát, milyen kapcsolódási pontokat fedez fel a novellák között, milyen szimbólumokat talál egy-egy történetben, és persze hogyan viszonyítja a novellákat a mi valóságunkhoz.

Én pl. a léghajóba beleszerető férfis novellával kapcsolatban arra jutottam, hogy ez a novella az olyan férfiakról szól, akik szerelmük tárgyát szó szerint tárgyként kezelik. Nem izgatja őket, hogy az adott nő viszontszereti-e őket, boldog-e mellettük, akarja-e a szexet stb., a lényeg, hogy az ő tulajdonukban legyen, és a kedvükre tegyen. Aztán, mikor kiderül, hogy a nő boldogtalan, tényleg és őszintén nem értik, hogy miért, hiszen ők a világ legnagyobb ajándékai, minden nő boldog lehetne tőle, ha megkaphatná őket.

Vagy ott van abban a telefonközpontban dolgozó emberke, akinek az a munkája, hogy ha valaki felhívja őt, és megmondja, kivel akar beszélni, akkor eljátssza a telefonba, hogy ő a keresett ember. Naponta ezernyi szerepet ölt magára, míg végül már ő sem tudja, ki is valójában. Nos, ez az ember lényegében a modern embereket szimbolizálja, vagyis engem, téged, őket, mindenkit. Mind különböző szerepekbe kényszerülünk nap mint nap. Mások vagyunk a családunkkal, a munkahelyünkön, az utcán, a boltban, a buszon stb. A végén pedig már annyi elvárásnak próbálunk megfelelni, hogy azt sem tudjuk, milyenek vagyunk ténylegesen mindenféle szerep és maszk nélkül. Nekem egyébként ez volt a kedvenc novellám a kötetben, mert ez egyszerre volt misztikus és mégis reális.

Persze, ezek csak az én értelmezéseim, és nagyon kíváncsi lennék, hogy másoknak mi jutott eszükbe ezekről a novellákról. Szóval, ha valaki olvasta már, vagy a jövőben elolvassa a kötetet, és van kedve megírni a saját értelmezéseit nekem, azt örömmel várom. Persze nemcsak erről a két novelláról, hanem a kötet bármelyik novellájáról.

Addig is jól kibeszélem majd a kolléganőmmel a történeteket. :)

Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

 
Mindenkinek, aki kedveli azokat a novellákat, amelyek értelmezéséhez erőteljesen használnia kell az agyát.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT

Nyereményjáték:

Csak hogy a műfaj keretein belül maradjunk, aktuális nyereményjátékunkon olyan novelláskötetek után nyomozunk, melyeket szintén jó szívvel ajánlunk olvasásra. Minden állomáson találtok 3 novellacímet, amik alapján ki kell derítenetek, mely kötetekről van szó, és azok szerzőjét és címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Novellacímek a játékhoz:

Sóbor; Julie egyszarvúja; Gordon, az Önjelölt Macska.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

08. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 13. A Szofisztikált Macska
08. 15. Nem félünk a könyvektől! (EXTRA)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése