~ Sárga könyves út ~

2019. december 7., szombat

Richard Wolfrik Galland: A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex – Blogturné


Leonardo da Vinci nemcsak festő volt, hanem mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós és még sok minden más is. Rengeteg titok és rejtély lengi körül őt magát és munkásságát is. Titkosírások, rejtvények, a festményein elrejtett utalások... A Da Vinci-kód című regény és film óta az is érdeklődik ezek iránt, aki korábban nem sokat tudott da Vinci munkásságáról. A Kossuth Kiadónak köszönhetően az idén megjelent A Leonardo da Vinci-rejtvénykódexszel együtt fejthetünk kódokat, rejtvényeket a mesterrel, az általa ihletett feladatokkal játszhatunk, nyomozhatunk, megmozgathatjuk az agytekervényeinket. Ezúttal a Blogturné Klub négy tagja meséli el nektek, milyen volt olvasás mellett játszani is egy kicsit. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből. 

Leonardo da Vinci és rejtvénykódex. Elég volt ezt a négy szót meghallanom, és azonnal tudtam, hogy akarom ezt a könyvet. Már gyerekkorom óta odavagyok a rejtvényekért, az agyamat megmozgató játékokért. Amíg más kislányok Barbie babát kértek ajándékba, addig én feladatos könyveket. Leonardo da Vinci pedig A Da Vinci-kód című regény és film óta érdekel úgy igazán, mert imádtam a történetben található rejtélyeket, rejtvényeket, kódokat és rejtett utalásokat. Szóval úgy gondoltam, da Vinci neve garancia arra, hogy ez a könyv is szórakoztató, izgalmas kikapcsolódás lesz számomra.

Ami tetszett

1. Tanítvány

A könyv elején megtudhatjuk, hogy da Vinci egyik tanítványa Salaí, igazi kis ördögfióka volt, és a csínytevései sokszor megihlették mesterét. Salaí több rejtvényben, feladatban visszaköszön, ami szerintem azért jó, mert személyessé és hitelessé teszi a könyvet. Úgy, hogy tudjuk, ő valóban létező személy volt, és újra meg újra megjelenik az oldalakon, egyfelől az ismerősünkké válik, akár egy regénykarakter, másfelől sokkal könnyebb elhinni, hogy valóban úgy esett meg egy-egy történés a múltban vele és/vagy da Vincivel, ahogyan az az adott rejtvényben le van írva.

2. Kódex

Amikor a többi turnés társammal megkaptuk a példányainkat a könyvből, azonnal egymásra írtunk, hogy milyen klasszul is néz ki, én pedig megírtam nekik, hogy még akkor este, a munkából hazaérve nekiállok megoldani a feladatokat, mert nem tudom visszafogni magam. Így is tettem.

A könyv borítója, a lapok belül mind tényleg kódexszerű hatást nyújtanak. Annyira klasszul néz ki az egész, hogy az azonnali játékra csábítja az embert, képtelen ellenállni annak, hogy rögtön bele ne lapozzon a kötetbe.

3. Sokszínű

A könyvben sokféle rejtvény található, képes, számos, szöveges, becsapós és olyan, amelyhez csak szimpla logika, számolni tudás kell, vagy egy éles szem. Vannak olyan rejtvényformák, amelyek vissza-visszatérnek a könyvben csak más-más nehézségi szinten, és olyanok is, amelyek egyediek. Az biztos, hogy többségük jól megmozgatja az ember agyát, mégis tökéletesek kikapcsolódásnak.

Nekem a legjobban a szöveges feladatok tetszettek, mert úgy gondolom, ezekhez kell a legtöbb fifika, fantázia és logika. Ezeket volt számomra a legnehezebb megoldani, kitalálni, de ha sikerült, akkor nagyon büszke voltam magamra. Persze nem mindig sikerült, ilyenkor viszont elolvastam a könyv végében lévő megfejtést, és a fejemre csaptam, hogy hú, hogy én erre nem gondoltam. Azért volt pár olyan feladat is, amelyről úgy gondolom, lehetetlenség kitalálni, legalábbis egy átlagember számára biztosan. Például ez: öt pap tart a templom felé, amikor esni kezd, négyen berohannak a templomba, az ötödik nem mozdul, mégsem ázik meg, hogyan lehetséges? Nos, ha életem végéig gondolkozom rajta, akkor sem tudtam volna kitalálni. Azt nem tudom eldönteni, hogy azért, mert valóban kitalálhatatlan, vagy azért, mert az én agyam nem állt rá az adott feladatok logikájára.

4. Újonc, avatott, ínyenc

A könyv három nagyobb részre van osztva az alapján, hogy a benne található feladatokat kezdőknek, haladóknak vagy profiknak ajánlják-e. Nagyjából egyet is értek a besorolással, bár a kezdő részben is voltak olyan feladatok, amiket nem tudtam megcsinálni, és a profi részben is olyanok, amiket simán megcsináltam. Szóval szerintem ez attól függ, hogy az adott olvasónak hogyan is működik az agya, milyen típusú feladatok állnak hozzá közelebb, és milyenek nem.

Az viszont klassz, hogy tényleg vannak nagyon könnyű, nagyon nehéz feladatok, és olyanok is, amelyek nehezek, de némi gondolkodás után megoldhatók. Így az embernek jut könnyen szerzett sikerélmény, olyan sikerélmény, amelyért meg kell küzdenie rendesen, és bukás is. Azt gondolnánk, hogy ez utóbbi rosszulesik az embernek, de nem. Nekem legalábbis biztosan nem. Számomra vicces volt rájönni egy-egy feladatnál, hogy milyen egyszerű is a megoldása, mégsem jutott eszembe, vagy tanulni az adott feladatból, és legközelebb egy hasonló típusú feladatnál felhasználni a korábban ellesett logikát.

5. Megoldások

Ahogy fentebb is említettem, a könyv végén megtalálhatjuk az összes feladat megoldását. Ez azért klassz, mert ha valaki nem is jön rá egy-egy rejtvényre, mégsem marad kétségek között, elolvashatja, mi lett volna a helyes megoldás. Az is jó, hogy ahol kell, rendesen, kifejtve megmagyarázzák a megoldást, hogy biztosan mindenki megérthesse. De vannak, ahol rajzzal, ábrával (is) segítik a megértést.

Kinek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti tornáztatni az agyát. Igazán érdekes, klassz kis rejtvényeket és rejtélyeket találhat ebben a kódexben.

Értékelés: IMÁDOM!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Nyereményjáték:

Leonardo da Vinci alkotásait szinte mindenki ismeri. Ezúttal azonban nem látvány, hanem leírás alapján kell felismernetek egy-egy a nevéhez kapcsolható alkotást. Ennek a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

Az ember kinyújtott karjainak hossza megegyezik a magasságával. A haja tövétől az álla hegyéig terjedő szakasz egytizede a magasságnak; az álla hegyétől a feje tetejéig terjedő szakasz egynyolcada a magasságának; a mellkasa tetejétől a haja tövéig egyhetede az egész embernek.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 09. Dreamworld
12. 11. Könyv és más
12. 13. Kelly és Lupi olvas
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése