~ Sárga könyves út ~

2019. december 30., hétfő

Stephen Fry: Mítosz – Blogturné


Stephen Fry nemcsak színész, író, de rendszeresen nagyon komolyan beleássa magát a kultúrtörténetbe is. Mítosz című kötetében, ami magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, a rá jellemző angolosan elegáns, könnyed stílusban meséli el a jól ismert történeteket. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen az ő szemén keresztül olvasni a görög istenek viselt dolgairól, tarts bloggereinkkel a turnén, és megnyerheted a könyv egyik példányát is, amit a Kossuth Kiadó ajánlott fel. 


Miért választottam ezt a könyvet?
 
Nos ezúttal az író személye és a könyv témája volt az, amely felkeltette a figyelmemet. Stephen Fry-t a Hugh Laurie-val közös humoros műsorában ismertem meg, ezen kívül játszott az egyik kedvenc filmemben is, a Vér mint vérbosszúban. Könyvet még nem olvastam tőle ezelőtt, de kíváncsi voltam, hogy a humora hogyan nyilvánul meg írásban. Ezen kívül mindig is kedveltem a mitológiát, érdekesnek találom az istenek, különböző mitológiai lények és persze a halandók közös történeteit.


Első gondolatok

Őszintén szólva először szoknom kellett Fry stílusát, időre volt szükségem, míg a könyv be tudott úgy igazán szippantani magába, ám amikor ez megtörtént (valamikor a 3. istengeneráció, vagyis Zeuszék megjelenésének környékén), akkor már faltam az oldalakat.

Fry humorával kapcsolatban voltak olyan vicces párbeszédek, megjegyzések a történetekben, amik igazán tetszettek, de voltak olyanok is, amelyek számomra nem igazán jöttek át. Az viszont biztos, hogy nagyon élveztem a kis történetek olvasását. 


A történet

Nos, ami nekem nagyon tetszett a könyvvel kapcsolatban, hogy sokkal emészthetőbben, érdekesebben meséli el a mitológiai történeteket, mint azok a könyvek, amiket korábban ebben a témában olvastam. Azok inkább amolyan tankönyvfélék voltak, szárazon elmondták az ókori istenek és halandók történeteit. Fry a száraz tankönyvi szövegek helyett inkább amolyan esti mesét mond. Izgalmasan, humorosan, kalandosan, közbeszúrva néhány érdekességet. Gyerekként és felnőttként is ezerszer szívesebben olvasom el tőle az ókori mítoszokat, mint bárki mástól.

Ahogy említettem fentebb, Fry különböző érdekességekkel fűszerezte meg a történeteket, pl. nyelvészeti érdekességekkel. Honnan ered egy bizonyos szó, mely isten vagy mitológiai lény, tárgy, kifejezés nevéből. Nyelvészet specializációs voltam anno az egyetemen, író és korrektor vagyok, és úgy alapjában véve imádom a nyelveket, a működésüket, ezért számomra ezek a nyelvészeti információk voltak a legérdekesebbek.

Az is klassz volt, hogy olyan mitológiai történeteket is megismerhettem Fry könyvéből, amelyekkel más általam olvasott mitológiáról szóló könyvek nem foglalkoztak. Például, hogy hogyan lett a méheknek fullánkja, hogyan lett az első hermafrodita a mítoszok szerint, vagy hogyan lettek Midásznak szamárfülei. Ezek olyan plusz sztorik voltak, amelyek izgalmas újdonságként hatottak a már jól ismert sztorik között.

„– De hát a szavadat adtad!
A násznépnek elakadt a lélegzete. Ez a kis bogárka tényleg vette a bátorságot, hogy félbeszakítsa a nagy Zeuszt és megkérdőjelezze becsületét?
– Már elnézést, de szerintem én azt mondtam – morogta az isten olyan jeges önuralommal, amely azonban minden dühkitörésnél félelmetesebb volt –, hogy a győztes bármilyen szívességet kérhet. Azt nem ígértem, hogy teljesítem is.”


Karakterek

Nos, az istenek lényegében olyanok, mint az emberek, csak mivel isteni hatalmuk van, így haragjukban, bosszújukban sokkal genyóbb dolgokat tudnak tenni. A mítoszok alapján egyetlen dolog biztos, ha léteznének az istenek, nem bíznék sem bennük, sem az ígéreteikben.

Mivel ez nem egy regény volt, így nem mondhatom, hogy bármelyik mitológiai karakter is közel került volna a szívemhez, ez a könyv nem is erről szólt. Viszont mindegyikük történeteit, kalandjait szívesen olvastam.


Hogy tetszett a könyv?

Számomra nem volt annyira humoros, mint amennyire előzetesen azt vártam, viszont sokkal érdekesebben mesélte el nekem az ókori mítoszokat, mint eddig bármelyik másik könyv.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akit érdekelnek a mitológiai történetek, vagy muszáj megismerniük őket az iskolai tanulmányaik miatt. A tankönyvek helyett inkább ezt a könyvet olvasgassák, megkapnak belőle minden fontos infót, de sokkal jobban fognak szórakozni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod ezt a könyvet: 
KATT 


Nyereményjáték:

Stephen Fry nem csak termékeny író, de színészként is jó hosszú a filmográfiája. A játékban minden állomáson találtok egy képet filmből, amiben Stephen Fry játszott. A Rafflecopter megfelelő sorába a címeket írjátok be.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12. 19. Olvasónapló
12. 22. Csak Olvass!
12. 28. Utószó
12. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése