~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 16., csütörtök

Fodor Marcsi: 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer – Blogturné



A rendkívüli történetek sorozat következő részében 20 olyan magyar személyt ismerhetünk meg, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak és öregbítették országunk hírnevét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges és inspiráló személyeknek az életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Több ilyen magyar és külföldi híres emberekről (feltalálók, tudósok, művészek, emberjogi szempontból fontos személyiségek stb.) szóló, fiataloknak való gyűjteményt olvastam az elmúlt években. Mindig kíváncsi vagyok arra, hogy az újabb könyvek kikről írnak és tudnak-e számomra még valami újat adni. Ezért szerettem volna ezt a könyvet is elolvasni.


Véleményem a könyvről

Ahogy a cím is mutatja 20 magyar ember került a könyvbe, akik valamilyen téren nagyot alkottak. 15 férfi és 5 nő történetét ismerhetjük meg, ami emlékeim szerint eddig a legrosszabb arány az általam kézbe vett hasonló könyvek esetében. Pedig hát elég sok híres magyar nő közül lehetett volna választani szerintem. Szóval ezt a részét kicsit sajnálom a dolognak, de örülök, hogy egyáltalán kerültek be nők a könyvbe.

A legrégebben született személy 1818-as, a legfiatalabb pedig 1967-es. Hogy mindenkit el tudjuk helyezni az időben a könyv végén ugyanúgy található egy idővonal, mint a korábbi hasonló kötetekben.

Az is hasonlít az előző könyvekhez, hogy itt is E/1-ben mesélnek a kiválasztott rendkívüli emberek magukról, az életükről, a munkásságukról. Természetesen ezeket a történeteket nem ők írták, hanem a szerző "belebújt a bőrükbe", és leírta, hogy szerinte ők mit meséltek volna el önmagukról.

A kiválasztott személyek sokféle területen értek el olyan teljesítményt, ami miatt az egész világ megismerhette őket. Van köztük hálózatkutató, feltaláló, fotós, filmrendező, mérnök, bűvész, biokémikus professzor, zeneszerző, színész, orvos, focista, sőt, divatdiktátor is. Akadnak köztük olyanok, akikről már sokat hallhattunk az életünk során, de olyanok is, akikről alig valamit.

Tetszett, hogy azokról is tudott új, érdekes információkat, történeteket mondani nekem a szerző, akikről már hallottam az iskolában és azon kívül is. Például, hogy Kodály zenetanítási módszerét annak köszönhetjük, hogy egy nap a budai hegyekben találkozott egy ízléstelen német slágereket éneklő lánycsapattal. Vagy hogy Rubik Ernő, amikor első alkalommal összekavarta a híres kockáját, kétségbeesett, mert képtelen volt újra kirakni. Egy teljes hónap után járt csak sikerrel. (Ezen infó után annyira nem is érzem magam rosszul, amiért nekem még sosem sikerült kitenni a Rubik-kockát.)

Persze voltak számomra kevésbé ismert alakok is a kötetben, vagy olyanok, akik csak nemrég váltak világhírűvé. Karikó Katalin részének elolvasását a fiatalok mellett minden oltásellenesnek ajánlanám, ugyanis megtudhatják belőle azt, hogy Karikó nem néhány hét, hónap alatt dobta össze a koronavírus elleni oltást, hanem már régóta dolgozott azon, hogy a messenger RNS-sel különböző betegségeket tudjanak gyógyítani, ezt a nem összedobott tudását pedig fel tudta használni egy működő oltás kifejlesztéséhez.

A kedvencem Margaret Mahler fejezete volt. Egy olyan korban született, amiben a nők elvárt sorsa a házasság, gyerekszülés volt. Ő azonban továbbtanult, méghozzá az édesapja támogatásával, aki nem visszafogta, hanem szárnyakat és szabadságot adott neki. Minden kislány ilyen édesapát érdemelne. Persze az érdem elsősorban Mahleré, mert érdeklődő, okos lány volt, aki megküzdött azért, hogy egy, a nők számára akkor még teljesen idegen útra léphessen és azon végighaladhasson.



Hogy tetszett a könyv?

Bár véleményem szerint a 20-ból 5 nő nagyon kevés, szerencsére olyan nőket válogattak be a könyvbe, akiket igazán érdekesnek találhatunk, akikre példaképként nézhetünk fel. A már jól ismert alakokról is tudtam meg új dolgokat, így minden egyes fejezetet hasznosnak és szórakoztatónak találhattam.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden fiatalnak és felnőttnek, akinek vannak álmai, vágyai, és példaképeket keres önmagának.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, a könyv kiemelt célja, hogy bemutasson 20 olyan magyar személyt, akik valamilyen módon öregbítették országunk hírnevét. Ebben a játékban sajnos összekeveredett néhány ismert magyar személy neve, így nektek kell segíteni kibogozni, és kideríteni, hogy kiről is van szó. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő személy nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Betűk a játékhoz:

E D I N Y E D Ó K I L I


Állomáslista:

09. 10. Csak olvass!
09. 12. Dreamworld
09. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése