~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 5., vasárnap

Ivona Brezinová: Add a mancsod! – Blogturné



A Móra Kiadó jóvoltából olvashatjuk Ivona Březinová Add a mancsod! című könyvét. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Julek és Cézár történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Ahogyan a tegnapi könyvajánlómban is írtam, kedvelem az érzékenyítő meséket. Ebben pedig még egy kutyus is szerepel, úgyhogy még egy okkal több volt, hogy elolvassam ezt a mesekönyvet is.


Véleményem a könyvről

A történet egy Julek nevű, kerekesszékes kisfiúról szól. Míg ő valódi iskolába megy, addig a kutyája, Cézár egy kutyaiskolába, hogy kiképezzék a gazdája mellé segítő kutyának. Az ő mindennapjaikról, kalandjaikról szól ez a mesekönyv.

Először furcsa volt számomra a könyv stílusa, ahogyan az E/3 váltakozik Cézár E/1-es gondolataival, de végül rájöttem, hogy érdekes belelátni egy kutya fejébe (jobban mondva nem csak egy kutyáéba, mert Cézár időnként más kutyákkal is beszélget ezekben a részekben).

Az iskolában ma azt a parancsszót tanultuk, hogy: "Fogd meg!" És azt, hogy: "Add ide!" Ez borzasztó! Vagyis a "fogd meg", az jól megy. Főleg, ha a teniszlabdát fogom. Az "add ide" viszont komoly gondot okoz. Mindig nagyon rá kell beszélnem magam, hogy odaadjam Bradának a teniszlabdát. És legtöbbször mégsem adom oda. 

Az illusztrációk is tetszettek. Radnóti Blanka stílusát már A Csodabogárban megszerettem, és ezt a könyvet is az ő rajzai dobják fel.

A történet Cézár első kutyasulis napjától a segítőkutya szakvégzettsége megszerzéséig és az első munkanapjáig tart. Vagyis van egy szál, ami végigkíséri a mesét. Ám közben sok kisebb sztorira van felosztva a mese. Olvashatunk a többi között egy kerekesszékes versenyről, egy teniszlabdába rejtett titkos üzenetről,egy otthonról megszökött kisfiúról, egy a hóban elvesztett övtáskáról és egy kutyás akadálypálya-versenyről. Voltak izgalmas kis történetek a könyvben, de többször éreztem úgy, hogy hiányérzetem van, mert az adott alapötletből többet is ki lehetett volna hozni (pl. titkos üzenet).

Nagyon tetszett, hogy a történetben Juleket teljesen elfogadják az osztálytársai. Ugyanúgy bánnak vele, mint bármelyik másik gyerekkel. Bevonják őt a játékba, segítenek neki, teljesen természetesen kezelik a "másságát". Vagyis a mese megmutatja, hogy ha a gyerekek úgy nőnek fel, hogy látnak "más" gyerekeket, akkor semmi gondjuk nincsen ezzel. Simán elfogadják, hogy ilyen is van, mindenki más, mégis mindenki hasonló.

Julek karakterét sajnos kevésbé tudtam közel engedni magamhoz, mint A Csodabogárban Zsófit, valahogy kevésbé lett kidolgozva szerintem a személyisége. És a többi könyvbeli karakterrel kapcsolatban is hasonlóan éreztem. Talán csak Cézárt említhetem kivételként, akit azonnal sikerült megkedvelnem.

Ennek ellenére nagyon hasznosnak tartom ezt a kis mesét, mert bepillantást enged egy kerekesszékes fiú életébe, gondolataiba, valamint az, hogy egy kutya is a mese része, csak még inkább felkelti az olvasó gyerekek érdeklődését. Hiszen ki ne szeretne egy cuki és okos kutyát?


Hogy tetszett a könyv?

Cézár nagyon okos kutya, klassz volt belelátni a gondolataiba, és azt is jó volt látni, hogy a gyerekek simán el tudják fogadni a megfelelő körülmények között, ha valaki valamiben más, mint ők. Julek karaktere nem fogott meg úgy igazán, de a vele kapcsolatos történetek segítenek, hogy bepillantást nyerjünk egy kerekesszékes gyerek életébe, gondjaiba, érzéseibe.

Vagyis összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Szintén minden ovisnak és iskolásnak, na meg a szüleiknek, tanáraiknak. Valamint azoknak, akik kedvelik a kutyás meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, az Add a mancsod! című mese Julek és Cézár barátságáról és mindennapjairól szól. Cézár egy segítő kutya, aki a kisgazdája mindennapjait teszi könnyebbé. De vajon rajta kívül milyen típusú segítő kutyák léteznek még? Minden állomáson találtok majd egy rövid leírást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az írás alapján kitalálni, hogy milyen típusú segítő kutyára gondoltunk, majd beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

Ez a típusú kutya a gazdájával együtt dolgozik, ketten látogatnak el csoportokhoz és segítenek a fejlesztő foglalkozások kivitelezésében. A kutya felvezetője szorosan együttműködik a csoport (gyógy)pedagógusával, így valósítják meg a hatékonyabb fejlesztést. Két ága van, a látogatások illetve a fejlesztő foglalkozások. Előbbinél a kutya meglátogatja a csoportot, de célzott feladata nincs. Utóbbinál a kutya aktívan részt vesz a foglalkozáson, különféle feladatokat hajtva végre.


Állomáslista:

09. 01. Csak olvass!
09. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése