~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 9., csütörtök

Tavi Kata: Tagadj mindent! – Blogturné Extra



A Sulijegyzetek sorozata után ezúttal egy Stand alone könyv érkezik Tavi Kata tollából. A Tagadj mindent! könyvhétre jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, amelyről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a 17 éves Emmának milyen nehézségekkel kell szembenéznie a felnőtté válás küszöbén, tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok a könyv egy példányért.


1. A Sulijegyzetek-sorozatod után ezúttal egy egyrészes könyvvel jelentkeztél. Miért döntöttél úgy, hogy kicsit félreteszed a sorozatos vonalat?

Egy sorozat esetében könnyebbség ugyan, hogy nem kell minden kötetnél újra megteremteni a háttérvilágot és a főbb karaktereket, de most pont volt kedvem mindezeket megtenni, ezért jólesett átváltani a stand alone könyvek világába.


2. Legújabb regényed a Tagadj mindent! főszereplője Váradi Emma. Egy tizenhét éves lány, akinek egyáltalán nem könnyű az élete. A szüleit elvesztette, iskola mellett dolgozik, és a befogadó családjától (nagynéni-nagybácsi) sem kapja meg úgy a szeretetet, ahogyan szüksége lenne rá. Sok teher ez egy fiatal lánynak. A te tinédzserkorodban mi volt a legnehezebb, és hogyan jutottál túl rajta?

Nem tudom, túl lehet-e jutni úgy igazán az ilyen helyzeteken és tragédiákon. Emma nem véletlenül kapott ennyi terhet, úgy éreztem, ilyen témákról is írnom kell. Ha a saját életemet nézem, már gyerekkorom óta egészen a mai napig jó sok nehezítésről tudnék beszámolni, de a hozzám közel állók is annyi terhet cipelnek fiatalkoruk óta, amivel több könyvet is megtölthetnék. Mivel mindig belecsempészek a regényeimbe a saját tapasztalataimból, Emma is örökölt tőlem egyetlen dolgot, méghozzá az anya figuráját. Másképp, máshogy került a könyvbe, mint a valóságban, elvégre ez a történet nem rólam szól.

Nincs univerzális megoldás, hogyan lehet ezekkel az élethelyzetekkel megbirkózni. Én túlélő vagyok, ha kell, akkor küzdök, ha kell, akkor változom, alkalmazkodom vagy láthatatlanná válok. Akármi történik velem, folyton emlékeztetem magam, hogy az élet megy tovább, és számtalan szép dolgot megélhetek még.


3. Emma rossz útra téved végül, ám szerencsétlenségére, vagy éppen szerencséjére egy rendőr kerül az útjába. Konrád 22 éves csak, mégis felnőtt és rendőrként olyan személy, aki nem élhet vissza a hatalmával. Hogyan oldottad fel ezt a korkülönbséget és rangkülönbséget a romantikus szálban?

Konrádnak egyszerűen olyan a személyisége, hogy fontos számára a rend, az igazság és a törvény, de azért elég fiatal hozzá, hogy ne kezelje ezeket annyira mereven, akár Emmával, akár a testvérével, Bencével kapcsolatban. A korkülönbség Konrád és Emma között nem is az évek száma miatt okozott konfliktust, hanem amiatt, ahol az életben tartanak. Még emlékszem, mennyire más az első munkahelyen helytállni, mint az iskolában az érettségire készülni. Ez két külön világ, ami persze nem zárja ki, hogy működhet egy kapcsolat, de ebben az esetben nem így történt. Azzal oldottam fel a konfliktust, hogy Emma a regény végére életkorban és érzelmileg is felnőtté vált, és így egyenrangú partner tudott lenni.


4. Elsőre úgy tűnik, szerelmi háromszög alakul ki a történetben, hiszen Konrád mellett a férfi öccse, Bence is fontos szereplő Emma életében. Mi a véleményed a kettőnél több szereplős romantikus szálakról íróként és olvasóként?

Nem kedvelem túlzottan a szerelmi háromszögeket sem íróként, sem olvasóként, de csak azért, mert ebben a témában nem tudok túllépni magamon. Nekem mindig egy helyre húzott a szívem, és ha romantikus történetszálról van szó, csak ezt tudom átadni hitelesen íróként. :) Ezért nincs a könyvben valódi szerelmi háromszög, hiszen az egyik fiúval a kezdeti vonzalom nem alakult át szerelemmé.


5. Emma befogadó rokonai nehezen mutatják ki a valódi érzéseiket, és Konrád családjában is vannak gondok. Mit gondolsz, miért lehet az, hogy egymást szerető emberek is sokszor képtelenek valódi családként funkcionálni?

Azt tapasztalom, hogy sokszor hiányzik a valódi figyelem az emberi kapcsolatainkból. A többség annyira el van foglalva a saját életével, gondjaival és e mellé annyira mereven ragaszkodik a meggyőződéseihez, hogy mindeközben elfelejt figyelni a másik emberre. Amíg magunkban nem rendezzük el ezeket a dolgokat, addig nem tudunk megfelelően funkcionálni családként vagy párként, hiába a szeretet. Valamiképp tudunk, de úgy gondolom, nem lesz optimális. Emma gondviselői okkal nem akartak szülőkké válni, és amikor az élet ennek ellenére odadobta nekik feladatként, befelé fojtották minden ezzel kapcsolatos félelmüket, mert ez volt a hozott mintájuk. Konrád és Bence esetében az édesanya hiánya miatt bomlott meg a családi egység, és az apának egy személyben kellett helytállnia. Ez fizikai síkon ugyan sikerült, de akkora feladat volt, hogy érzelmi oldalról már nem hozott mindig jó döntéseket. Nem is az a baj, hogy nem hozunk mindig jó döntéseket, de sokszor nem is szembesülünk ezzel, és nem tanulunk belőlük.


6. A drogok is megjelennek a regényben. Szerinted miért hiszik azt a fiatalok, hogy tudatmódosító szerekkel megoldhatják a gondjaikat és boldogok lehetnek?

A fiatalok sok minden miatt nyúlhatnak tudatmódosító szerekhez, ilyen például a lázadás, a kíváncsiság, vagy azért, mert így tudnak egy a közösség részesévé válni. Hosszan lehetne ezzel foglalkozni, és ebből a listából csupán az egyik ok a gondjaik elől való menekülés. Ha csupán az utóbbit nézzük, senki se akarja, hogy az élet rossz lapokat dobjon neki, ezért menekülnek a fájdalmas érzések megélése elől. És nem csak a fiatalok. A drogok ideig-óráig kikapcsolhatják ezt a megélést, és amíg a hatásuk tart, elfeledtetik a problémákat. Viszont ez egy ördögi kör, mert a problémáknak van az a rossz szokása, hogy csak úgy nem mennek odébb, szóval a drogok egy csalóka, könnyebbik utat jelentenek. Az emberek pedig szeretik a könnyebbik utat választani.


7. Mit gondolsz a szülői szigorról? Meddig egészséges és mikortól káros már?

Szerintem kell a gyerekeknek/fiataloknak a korlát, hiszen a szülők által tanulják meg a határokat, de nagyon egyedi, hogyan kell ezt kommunikálni. Teljesen a gyerek személyiségének a függvénye, hogy hol húzódik a toleranciaszintje. Pont ezt próbáltam bemutatni a Barabás-testvérekkel, hogy ami az egyik fiúról lepergett, az a másik testvérnek mennyire ártott.

A szigor hiánya a másik véglet, az is nagy károkat okozhat, és ez manapság aktuálisabb téma, mint valaha.


8. Emma keresi a boldogságot, a helyét az életben. Neked is volt ilyen útkeresési periódusod?

Természetesen, sőt, ez nekem a mai napig tart, és szerintem nem is fog igazán véget érni, mert az élet számomra biztosan nem egy stagnáló állapot, hanem folyamatos változás. Az életem fő irányvonalát nyilván már megtaláltam, és vannak területek, amik működnek, és van, ami kevésbé. Világéletemben makacsul kerestem a boldogság titkát, és azt kell mondjam, nagyon érdekes dolgokban lehet megtalálni.


9. Tudod már, hogy miről írsz legközelebb? Visszatérsz a sorozatokhoz, vagy egy újabb egyrészes regényen dolgozol?

Szerkesztésre vár egy szintén egyrészes ifjúsági regényem, ami a Nincs több titok munkacímet viseli. Megjelenésről még nincs információm, remélhetőleg jövőre nyomtatásba kerülhet. A történet központi témája, hogy ki kell állnunk magunkért, az igazunkért és az elveinkért az élet minden területén. Ha kész lesz a szerkesztés, elkezdem végre átdolgozni egy régebbi kéziratomat, ami egy New Adult történet, de ez még tényleg nagyon kezdeti fázisban van.


10. Legközelebb mikor és hol találkozhatnak veled az olvasók, hogy dedikáltathassák a saját példányukat?

Ha meg lesz tartva ősszel a Könyvfesztivál, akkor tervben van, hogy kilátogatok.

Reméljük, hogy nem marad el, és sikerül találkozni az olvasókkal. :) Köszönöm szépen az interjút! :)


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A mostani játékunkban egy könyvben és/vagy filmben szereplő rendőrről/ nyomozóról/ ügynökről találtok leírást és képet minden állomáson. A feladat természetesen az lesz, hogy megfejtések kiről van szó, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Leírás és kép a játékhoz:

Agatha Christie angol krimiírónő több regényének és novellájának főszereplője, belga származású magándetektív. Alacsony termetű, rendkívül díszes és ápolt bajuszú, macskazöld szemű férfi, akinek az öltözete mindig kényesen elegáns. Szeret színpadiasan és titokzatosan viselkedni, gyakran hivatkozik a „kis szürke agysejtekre”, mint segítőtársaira a bűnügyek megoldásában.


Állomáslista:

08. 30. Könyvvilág
09. 05. Csak olvass!
09. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
09. 11. Sorok Között extra állomás

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése