~ Sárga könyves út ~

2021. szeptember 1., szerda

Okváth Anna: Antihygge, avagy áldatlan állapotok – Blogturné Extra



Okváth Anna harmadik regénye, az Antihygge, avagy áldatlan állapotok az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A különleges történetről a Blogturné bloggerei mesélnek, és extra állomásokkal is találkozhatsz. Sőt, ha szerencséd van, meg is nyerheted a regény egy példányát.


1. Az Antihygge, ​avagy áldatlan állapotok már a harmadik megjelenő regényed. Ugyanolyan izgatottság fog el a megjelenésétől, mint az első alkalommal?

Ez mindig izgalmas esemény, csak most már másképp, mint először. Az előző kettő után már lehetnek az olvasóknak bizonyos elvárásai, elképzelései arról, milyen regényt tartanak majd a kezükben. Én pedig csak reménykedni tudok, hogy elnyeri majd a tetszésüket.


2. A hygge egy dán kifejezés arra a hozzáállásra, ami a boldogság titkát jelentheti. Több országnak is van hasonló kifejezése erre, a japánoknál ott az icsigo icsie és a wabi sabi, a finneknél a sisu, a svédeknél a lagom. Miért pont a dánok életszemléletét szőtted bele a könyvedbe? Kötődsz valamilyen módon Dániához?

Műhelytitok: a frappáns antihygge nem az én ötletem volt, hanem a kiadóé. Az összes skandináv életszemlélet közül a hygge futotta be a legnagyobb népszerűségre szert tevő karriert, a svéd lagom, ami szintén világhírű kulcsfogalom, pedig eléggé eltér a regény mondanivalójától, így a dán életszemlélettel való szójáték nyert. Én a magam részéről skandinavistaként minden skandináv országgal szimpatizálok, szóval nem találtam ördögtől való gondolatnak, hogy dán jellegű címe legyen a regénynek, még ha inkább Norvégiához kötődik is amúgy a történet. A svéd lagomról van szó egyébként a regényben, szóval tulajdonképpen nagy megelégedésemre, majdnem teljes Skandináviát lefedjük így. :D


3. Miért pont ellentétes, vagyis antihygge módon kerül elő a címben a kifejezés?

Azért, mert minden, ami Katival történik, negatív irányú, az ő szándékaival teljesen ellentétes. Szegény belekerül egy örvénybe, amikor minden sorra tönkremegy körülötte, és ez nyilvánvalóan nem kényelmes, vagy előrevivő.


4. A főszereplőd, Kati élete nem alakult túl jól, sorra érik a veszteségek és nehézségek. Egy gyerekkori barátja, Iggi próbál segíteni neki. Van olyan barátod, akivel már gyerekkorod óta ismeritek egymást?

Sajnos az én gyerekkori barátaimmal már szanaszét sodort bennünket az élet, ennyire közeli, szinte testvéri közelségű gyerekkori barátom sajnos már nincsen.


5. Miben más szerinted egy gyerekkori barát, mint egy olyan, akit később ismert meg az ember?

Egy gyerekkori barát látja és átéli velünk a legtöbb változást, végigasszisztáljuk egymás személyiségének kialakulását, a korai szárnypróbálgatásokat, esetleges bukásokat és sikereket. Ők régi titkok tudói. Felnőttként szerintem már óvatosabban avatunk be másokat az életünkbe, ha egyáltalán.


6. Kati rájön, hogy elveszítette azt a vagány, álmodozó lányt, aki valaha volt. Neked vesztek el álmaid? Olyan felnőtt lettél, amilyennek gyerekként elképzelted magad?

Erre a válaszom határozottan nem. Sajnos nem olyan lettem. Elég sok álmom veszett már el útközben, mivel reménytelen álmodozó vagyok, különös tehetséggel ahhoz, hogy újabb és újabb lehetetlen álmokat kreáljak magamnak és kezdjem el azokat kergetni. Ezek közül voltak olyanok, amik meglepő mód megvalósultak (például a regényírás), de sajnos olyan is, főleg az utóbbi néhány évben, aminek az elvesztésébe szó szerint beleroppantam. De hát ilyen az élet. Talán meg kell tanulni kisebbeket álmodni.


7. A könyv fülszövegében szerepel egy kérdés: Mit áldoznál fel azért, hogy az álmaidnak élhess? Mi lenne a te válaszod erre?

Bármit. Ha csak egy kicsi esély is van, hogy megvalósuljon.


8. Miközben Kati önmagát kereste a regényben, te is kutattad írás közben önmagad? Ha igen, mire jutottál?

Igen, ahogy korábban említettem, az utóbbi 2-3 évben sok olyan dolog történt, aminek a hatására meg kellett állnom kicsit, befelé tűnődni és elrendezni dolgokat kaotikus kis világomban. Ez a folyamat még tart, szóval nem tudok sajnos megosztani Veled/az Olvasókkal életbölcsességeket, tanulságokat. Az élet szeret oda rúgni, ahol a legjobban fáj. És sajnos nem mindenkinek van Iggije, aki kiemeli az önsajnálatból. De talán van más, akire lehet számítani, családtagok, barátok, cica, kutya. Vagy egy jó pszichológus. :D


9. Eltervezted már, miről fog szólni a következő könyved?

Igen, csak egyelőre piszok nehéz úgy foglalkoznom vele, hogy ne kezdjen el szanaszét nyomasztani a súlya. De szerintem fontos téma. És aktuális. Egy újabb lélekboncolgatós, mélyre suhanós történet.


10. Mikor és hol találkozhatnak veled legközelebb az olvasók, hogy dedikáltathassák a saját példányukat?

A 92. Ünnepi Könyvhéten, szeptember 4-én 11 órakor megtehetik. Hercz Júlia és Livits Réka kollegina kiváló társaságában fogok dedikálni a Könyvmolyképző Kiadó felnőtt standjánál. Mindenkit sok szeretettel várunk!

Remélem, hogy nagy élmény lesz a Könyvhét, jó dedikálást és szórakozást hozzá, és köszönöm szépen az interjút! :) 


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A hősnőnek, Katinak egy gyerekkori barátja, a vörös hajú csupa szív Iggi segít, miután a férje kómába kerül.
A mostani nyereményjátékunk során olyan vörös hajú könyv/képregény karakterekről helyeztünk el képet, akik Iggihez hasonlóan csupa szív szereplők. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik műben szerepel az adott karakter.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

09. 01. Spirit Bliss extra állomás
09. 04. Könyv és más értékelés
09. 07. Csak olvass! értékelés

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése